Gelirden fazla nafaka ödemesine AYM'den iptal kararı

Boşandığı eşine aylık gelirinden daha fazla nafaka ödemesine hükmedilen koca yeni evliliğini ve bu evlilikten çocuklarını da gerekçe göstererek konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. AYM, kocayı haklı bularak nafakanın yeniden belirlenmesine karar verdi

Son Güncelleme:

17 yıllık evlilikten 4 çocuğu olan bir karı-kocanın boşanmasının ardından Aile Mahkemesi, kocanın eşine 100 TL, her bir çocuğuna ise ayrı ayrı olmak üzere 75'er TL (toplam aylık 400 TL) nafaka ödemesine hükmetti.

Yargıtay denetiminden geçerek kesinleşen bu kararın ardından kadın, tekrar Aile Mahkemesi'ne müracaat ederek dört çocuğunun da öğrenci olduğunu, birinin üniversitede okuduğunu, kendisinin ev hanımı olduğunu, herhangi bir işi ve geliri de olmadığını belirterek nafakanın artırılması için dava açtı.

Tarafların ekonomik durumlarını kolluk vasıtasıyla araştıran mahkeme, erkeğin Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde memur olarak çalıştığını tespit ederken, kocanın aylık gelirini öğrenemedi. Erkeğin boşanmanın ardından ikinci kez evlendiğini tespit eden mahkeme, kocanın yeni eşinin öğretmen olduğunu, bu ikinci evlilikten çocuklarının olmadığını, babasına ait evde kira vermeden oturduğunu belirledi.

Başvuru sahibi kadının ise ilkokul mezunu olduğunu tespit eden mahkeme, aylık 200 TL nafaka aldığını, ayrıca Belediye'den 200 TL yardım aldığını, babasına ait evde oturduğunu, velayeti kendisinde olan 4 çocuğu bulunduğunu, çocukların ikisinin il dışında öğrenci olduğunu, diğer ikisinin ise ilköğretim çağında öğrenci olup kadın ile birlikte oturduğunu tespit etti.

Bu çerçevede kadının talebini dikkate alan Mahkeme, erkeğin Tıp Fakültesi Hastanesi'nde asgari ücretle çalıştığını ve nafaka artırımını karşılayacak gücü olmadığını belirttiğini de belirledi.

Davayı kısmen kabul eden mahkeme, kadının lehine aylık 250 TL, üniversite öğrencisi çocuk için aylık 300 TL, diğer üç çocuk için ise ayrı ayrı 150'şer TL (toplamda 1000 TL) nafaka ödenmesine hükmetti.

Erkek temyiz talebinde bulunarak, 950 TL maaş aldığını, 1000 TL nafakaya hükmedilmesinin haksız ve fahiş olduğunu savundu fakat karar Yargıtay tarafından onandı.

Erkek ise konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Temyiz başvurusundaki iddiasını yineleyen adama, asgari ücretle çalışırken gelirinden fazla nafakaya hükmedilmesine itiraz etti.

ERKEK: YENİDEN EVLENDİM, AİLE HAYATINA SAYGI HAKKIM İHLAL EDİLDİ

Kendisinin geçimi için para kalmadığını, yaşamını idame ettirmesinin mümkün olmadığını belirten erkek, yeniden evlendiğini, bu evlilikten bir çocuğu olduğunu, nafaka belirlenirken mahkemenin yeni eş ve çocuğunu dikkate almadığını belirterek aile hayatına saygı hakkının da ihlal edildiğini savundu.

AYM: NAFAKA ARTIRIMI ÖLÇÜSÜZ

Konuyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, Aile Mahkemesi'nin erkeğin gelir durumunu incelemek için yeterli gayreti göstermediğini tespit ederek belirlenen nafaka artırımının ölçüsüz olduğuna hükmetti. Erkeğin savunmasını haklı bulan AYM, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine, bu ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Haber Global Web Haber Servisi 

Sonraki Haber