Lostracıya gün doğdu... Alamayan tamir ettiriyor
Ayakkabı fiyatları yükselince vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Tamircilerin çoğu, eski yıllara göre iş yükünün arttığını söylüyor. Görüştüğümüz tamirciler, vatandaşların parçalanmadan ayakkabılarını getirmediğini söylüyor. Kimi vatandaş kendi dikmeye çalışırken, kimi de yapıştırıcı kullanıyor.
Artan fiyatlar nedeniyle lostracılara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor Vatandaşların çoğu, yeni ayakkabı satın almaktansa eskisini tamir ettiriyor. Orijinal ayakkabıların fiyatı spor modellerde 3, 4 bin TL aralığındayken, kışlık ayakkabılar ise neredeyse asgari ücretle yarışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçtiğimiz Ekim ayında giyim ve ayakkabı grubunda yıllık enflasyon yüzde 39,15 olarak hesaplanırken, lostra salonlarının yolunu tutan vatandaşların diğer yöntemi ise Uzakdoğu'dan getirtilen taklit ayakkabılar. Uzakdoğu'dan getirtilen ayakkabılar günü kurtarsa, bir sezon sonra kullanılamaz duruma geliyor.
VATANDAŞ KENDİ TAMİR EDİYOR
Bazı vatandaşlar ise artan fiyatlar nedeniyle taklit ayakkabıları da tamir ettirmeyi seçerken, Beşiktaş'taki bir pasajda lostra salonu işleten Hakan Çakıcı ise "Taklit ürünleri tamir etmek zor ama orijinal ayakkabılar öyle değil. Bozulduklarında yapboz gibi işin ehli bir usta tarafından tamir edildiklerinde uzun yıllar kullanılabiliyor" diyor.
Çakıcı, 7 yaşından beri bu işi yaptığını anlatarak, Çin malı ürünlerin sektörü etkilediğini kaydediyor ve ekliyor: “Çin malı çıktı millet ucuz diye ona yöneldi, almaya devam etti. Bundan sonra daha beter oldu çünkü kimse tamire gelmez olmuştu. Sonrasında da vatandaşlar sadece orijinal ayakkabılarını tamire getirmeye başladı.”
GÜNDE 10 TAMİR
Çakıcı, lostra salonu işletmesi yanında 4 dil biliyor ve tercümanlık yapıyor. “Son zamanlarda tamir artsa da ek gelire ihtiyaç var” diyen Çakıcı, günde 5-10 tane tamir geldiğini anlatıyor ve ekliyor: “Vatandaş, ayakkabısını iyice parçalanınca getiriyor.”
"TERCİH TAKLİT ÜRÜNLER"
İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Karaman ise, alım gücü düşünce vatandaşın tamire yönelmesinin esnaf için bir fırsat olduğunusöylüyor. "Ancak bu kez de kiralar yükseldi" diyen Karaman da, "Gençlerin tercihi genelde Çin marka taklit ürünler oluyor" diyor.
"ÇIRAK BULAMIYORUZ"
Türkiye'nin ayakkabı üretiminde üs bir ülke olduğunu ve 550 milyon çift kapasiteli bir ülke olduğunu anlatan Karaman, şu bilgileri veriyor: "Bu kapasiteyi kullanamıyoruz, fuarlarımız da umduğumuz ilgiyi göremedik sektörde bir çıkmaz var. İthal ayakkabının vergileri yükseltildi, kota getirildi ve biz de bunun olumlu yansımalarını bekliyoruz. Yeni eleman yetiştiremiyoruz, çırak bulmakta zorlanıyoruz. Kayıt dışı çalışan kişiler var ve bu da haksız rekabete neden oluyor."
Kadıköy'de bulunan bir diğer lostra salonunu işleten Ünal Bey, artık kimsenin tamir bile yaptıramadığını söylüyor. Ünal Bey, "Artık ayakkabının suyunu çıkarana kadar giyiyorlar. Paramparça hale gelene kadar kullanıyorlar ayakkabıyı. Burada eskiden 10 kişi çalışırdı. Şimdi ben tek çalışıyorum" diyor.
Kaynak: Web Özel