LGS'yi kazanmanın sırrı, kahveden uzak durun!

Liseye giriş sınavına sayılı günler kalırken, uzmanlardan çocukların geleceğini etkileyen sınav öncesinde ilginç bir uyarı geldi. Psikologlar, yaşanan süreci 'olağanüstü' hale getirmemek gerektiğini belirtirken, beslenme ve diyet uzmanları ise adayların kafeinden uzak durmalarını söyledi.

Son Güncelleme:

Bir milyonun üzerinde öğrenci Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için ter dökmeye hazırlanırken, uzmanlardan sınav öncesi önemli uyarılar geldi. Sınavda en önemli konunun stresi yönetebilmek olduğunu belirtilirken, sınav öncesinde yeme-içmeden, uyku düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok etken olduğu da gündeme geldi. İki oturum şeklinde gerçekleşecek olan sınavın ilk oturumunda adaylar, Türkçe, inkılap, din ve yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yanıtlayacak, sınav 75 dakika sürecek. İkinci oturumda ise adaylardan matematik ve fen derslerinden toplam 40 sorunun 80 dakika içinde yanıtlanması beklenecek. İyi bir üniversitenin iyi bir liseden geçmek olduğunu düşünen aileler için de bu süreç büyük önem taşırken, evde "olağanüstü hal ilan edilmemesi" gerektiğinin de altını çiziliyor.

Özellikle sınav dönemlerinde günde 2 fincandan fazla kahve tüketiminin uygun olmadığının altı çiziliyor. 

ÇABAYA ODAKLANIN 

Özge Öztaşçı (Psikolog)

"Veliler kendi streslerini çocuklarına yansıtmamaya özen göstermeli. Çocukların yaşadığı sınav stresini ve kaygıyı anlamaya çalışmalı. Çocuklarının kendini ifade etmesini sağlayacak ortam açmalı ve sabırlı dinlemeli. Sınav sonucuna odaklanmak yerine veliler çocuğun çabasına odaklanmalı takdir etmeli ve destek olmalı. Ebeveynler her koşulda çocuklarının yanında olduğunu onlara hissettirmeli sınav sonucunun çocuklarına duydukları sevgiyle bir alakası olmadığını ifade etmeliler. Sınavdan önce stres yaratacak ortamlardan ve konuşmalardan kaçınılmalı, rahatlamaya izin veren etkinlikler yapılmalı."

EGZERSİZ ŞART

Elvin Akı Konuk (Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog )

"Sınav ile ilgili bakış açıları, inançları ve beklentileri çocukların sınav performanslarını doğrudan etkiler. Bu nedenle rahatsız edici, olumsuz ve gerçek dışı düşünceleri daha gerçekçi düşüncelerle değiştirmek hem öğrencilerin yaşantısına hem de sınav performansına olumlu yansır. Kaygılı olanlar, çeşitli gevşeme egzersizlerini günlük yaşamın bir parçası haline getirebilir."

KALİTELİ UYKU 

Sena Sivri (Uzman Psikolog)

"Bu hassas süreçte anne-babalara çok büyük görevler düşüyor. Çocuklara baskıcı davranışlar, iyi niyetle de olsa bazı söylemler sınav stresini çok daha fazla artırarak başarıyı gölgeleyecektir.  Sınavdan önceki gün, çocuğunuzun dinlenmesi, zihnini rahatlatması ve gevşemesi için vakit ayırmanız gerekiyor. Ebeveynlerin, mutlaka çocuklarının duygu ve düşüncelerini dinleyip destekleyici olmalarını öneriyoruz. Stresin etkisiyle sağlıksız yiyeceklere yönelinmemesi, yeterli ve kaliteli uyku da olmazsa olmazlar."

Klinik Psikolog Oğuzhan Gürdoğan ise özellikle sınavdan bir gün önce öğrencilerin düştüğü hata için: "Örneğin; kendilerini hazırlıksız hissederlerse bütün gece uyanık kalıp, konuları yeniden gözden geçirmek isteyebiliyorlar. Ancak bu yaygın hata, başarıyı artırmak yerine azaltıyor" diyor. 

KAFEİNDEN UZAK DURULMALI

Hülya Yiğit (Beslenme ve Diyet Uzmanı)

"Sınav dönemi bazı öğrencilerde iştah azalmasına sebep olurken, bazı öğrencilerde ise aşırı yeme davranışına neden olabiliyor. Öğrenciler üzerinde yapılan klinik çalışmalarda, öğrencilerin sınav dönemlerinde çikolata, baklava gibi şekerli besinleri, çay ve kahveyi de normale göre daha çok tükettikleri saptandı. Öğrencilerin, özellikle sınav dönemlerinde çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durmaları gerekir. Kafein ve tein içeren sıvıların yüksek miktarda tüketilmesi sık idrara çıkmaya, vücuttan sıvı kaybına, konsantrasyonun kolay dağılmasına sebep olabiliyor. Özellikle sınav dönemlerinde günde 2 fincandan fazla kahve tüketimi uygun değil."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber