Sosyal medyada KYK borçları gündemi
'KYK borçları silinecek mi, KYK kredi borçları için yapılandırma yapılacak mı?' soruları sosyal medyada yine gündem oldu. Twitter'da çok sayıda kullanıcı 'ÖdenemeyenKYKborcları' başlığı altında borçların silinmesi çağrısında bulundu.
KYK kredi borçları sosyal medyada yeniden gündem oldu. Twitter'da 'ÖdenemeyenKYKborcları' başlığı TT olurken, kullanıcılar bu başlık altındaki paylaşımları ile borçların silinmesi çağrısında bulunuyor.
5 MİLYONA YAKIN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ VE MEZUNUNU İLGİLENDİRİYOR
Yaklaşık olarak 5 milyon üniversite öğrencisi ve mezunu KYK kredi borçlarının silinmesine ilişkin haberi bekliyor. Özellikle geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Maliye Bakanı Albayrak'ın açıklamaları sonrası, KYK borçları silinecek mi? Kredi borçları silinecek mi? soruları en çok merak edilen sorular arasında yer almıştı.
CUMHURAŞKANI ERDOĞAN, KYK BORÇLARI 'GÜNDEMİMİZDE' DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında KYK borçlarıyla ilgili olarak, "Bu, şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe müzakeresinden sonra inşallah masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da tabii inşallah atacağız. Şimdi bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisini biliyorum. Tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki o zaman kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı atacağız" ifadelerini kullanmıştı.
BAKAN ALBAYRAK'IN AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise KYK borçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme noktasında inşallah" açıklamasını yapmıştı.
KİMLERİN KYK BORCU SİLİNİYOR
Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan 'hayatını çalışarak kazanamaz' ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların veya vefat edenlerin borçları siliniyor.
KYK ÖĞRENİM KREDİSİ ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?
Öğrencilerin, borçlarını kredi alımları sonlandığı tarihten iki yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç kredilerinin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktarlara, enflasyon artışının ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İki yıl sonra ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bu yüzden geciken borç, alınan kredinin 3 katına çıkabiliyor. Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, kredinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede verilen kredi tutarlarına, Türkiye İstatistik Kurumu yurtiçi üretici fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanacak hesaplanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, endeks ile belirlenen tutarları yarıya kadar indirmeye, cumhurbaşkanı tarafından mücbir sebep hali ilan edilen dönemlerde Yİ-ÜFE uygulamadan ertelemeye yetkili olacak.