"Kurtlusu zehirsizdir" yanılgısı ölüme götürüyor! Sonbahar geldi, vakalar arttı
“Kültür mantarı ya da kanlıca, uygun şartlarda saklanmazsa sizi zehirleyebilir”
Mantarın pişirildiğinde zehrinin etkisini yitirmeyeceğini vurgulayan Sevim, “Mantar pişirildiğinde zehri gitmez. Çok nadir birkaç tür dışında, onları da 20 dakika civarında pişirdiğinizde zehri gider. Pişirdikten sonra suyunu atmanız gerekiyor. Genel itibariyle bunların hepsinin kaynatmakla, ısıtmakla, turşu yapmakla, pestilini çıkartmakla toksinlerinin, zehirlerinin gittiğini söyleyemeyiz. Zehrini aynı şekilde korursunuz. Mantarı kavurmanız gerekiyor, kavurduktan sonra difrizde saklayabilirsiniz. Kültür mantarı da dahil, mantarı bu şekilde saklamazsanız hızla bozulacak ve o bile sizi zehirleme noktasına getirecektir. Kanlıca mantarı için de bu önerimiz geçerlidir. Çok hızlı bozulan mantar türüdür. Uygun şartlarda saklanmazsa, sepetlerin içerisinde toplanmazsa, hava almayan bir ortamda durursa hızlı bir şekilde bozulup güvenli olan mantar bile sizi zehirleyebilir” ifadelerini kullandı.