Kürtlere karşı Araplar, Kerkük'te ikinci demografi darbesi
Kerkük'teki demografi oyunları bitmiyor. Irak'ın işgalinin ardından Kerkük'te Türkmenlere karşı kentin demografisine darbe vuran KDP, "Irak'ın diğer şehirlerinden 65 bin Arap aile getirildi" açıklaması yaparak, devam eden nüfus sayımı sürecine karşı çıktı. 13 Kasım'da toplanan IKBY partileri 20, 21 Kasım'da yapılacak sokağa çıkma yasaklı nüfus sayımının ertelenmesini istedi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki nüfusun belirlenmesi için bir aydır devam eden nüfus sayım sürecinde "demografik müdahale" tartışmaları yaşanıyor. Yapılan hazırlıkların ardından 20, 21 Kasım günlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilerek evde nüfus sayımı planlanıyor. Ancak Kürt partileri ile merkezi Irak yönetimi arasında yaşanan güvensizlik nedeniyle sayımın ertelenmesi gündemde. Türkmenler açısından önem taşıyan Kerkük vilayetinde, demografik yapıyla ilgili tartışmalar öne çıkıyor. Bölgede en son nüfus sayımı 1957 yılında yapılmış, bu sayımda şehirdeki Türkmen nüfus yüzde 60 olarak kayıtlara geçmişti. Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Kerküklü Türkmen siyasetçi ve Irak Türkmen Cephesi Temsilcisi Ahmet Muratlı o tarihten bu yana kentte Türkmen nüfusun hedef alındığını belirtirken, demografi tartışmasının, bu kez Kürtler ve Araplar arasında yaşandığını söyledi.
ETNİK KÖKEN TARTIŞMASI
Kerkük'teki genel nüfus sayımı konusunda şüpheleri olduğunu açıklayan Barzani yönetimindeki KDP'nin yetkilileri, Irak'ın diğer şehirlerinden 65 binden fazla ailenin şehre getirilip nüfus sayımına dahil edilmesinin "siyasi amaçlarla" kullanılabileceğini söylüyorlar. KDP Kerkük Ofisi yetkililerinden Lokman Kakeyi, Kerkük'te nüfus sayımına tabi tutulacak vatandaşların daha sonra çıkarılacak bir kararla 10 yıl sonra kimliklerini Kerkük'e kaydettirmelerinden endişe duyduklarını belirtti. Ancak Kerkük İstatistik Müdürü Mustafa Ekrem, yerel medyaya verdiği demeçte nüfus sayımının amacının farklı olduğunu belirterek “Nüfus sayımının siyasi konularla ilgisi yoktur. Etnik köken ve mezhep sayımı değildir" dedi.
600 BİN ARAP YERLEŞTİ
Öte yandan Kürt partilerin temsilcilerine göre Bağdat yönetimi kenti "Araplaştırmak" istiyor. Bölge yönetiminden Fehmi Burhan ise, Kerkük'e ve Kürtlerin yoğun olduğu çevre kasabalara 600 bin Arap yerleştirildiğini bildirdi. Burhan yaptığı açıklamada, "Bu nüfus sayımı bölgemiz için hayırlar barındırmıyor. Çünkü Arap iktidarları tarih boyunca Kürtleri bu bölgeden çıkarmak ve Araplaştırmak için türlü baskı ile göçertme politikaları uygulamıştır" dedi.
9 YENİ MAHALLE
Bölgedeki Kürt siyasi temsilcilerin elde ettiği verilere göre merkezi yönetim, Kerkük'te çoğunluğu Arap 9 yeni mahalle oluşturdu. Fehmi Burhan; Kerkük'te, Türkmen, Kürt ve Arapların bir arada yaşaması gerektiğini belirtirken, bölgenin Araplaştırılması ile ilgili bir de rapor hazırladıklarını dile getirdi. Kürt partilere göre sağlıklı bir nüfus sayımı yapılması için Irak Anayasası'nın Kerkük'ün statüsü ile ilgili 140. maddesinin uygulanması gerekiyor. 140. madde, Saddam Hüseyin yönetiminin Enfal katliamı sırasında uyguladığı Araplaştırma politikasını tersine çevirecek tedbirlerin alınmasını içeriyor.
IRAK KRALLIĞI BAŞLATTI
Söz konusu madde kentin Türkmen varlığı açısından da önem taşıyor. Ahmet Muratlı 1957 nüfus sayımının ardından Türkmenlerin Kerkük'teki durumuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Demografik yapının değiştirilmesi Irak Krallığı döneminde başladı. Böylelikle bölgenin nüfus yapısının değiştirilmesi hedeflendi. Irak devleti bu sebeple bölgeyi Araplaştırmaya başladı. Şehrin batısına, güneyine Sünni Araplar yerleşti. O dönemde Kerkük'ün güneybatısında bir ilçe kuruldu ve Araplar buraya yerleştirildi. Saddam da bunu devam ettirdi."
Nüfus sayım sürecinin başında Haber Global Web Özel'e konuşan Muratlı, "Nüfus sayımında her ne kadar 'Türkmen misin', 'Kürt müsün', 'Arap mısın' şeklinde bir soru yoksa da biliyoruz ki nüfus sayımı teknik yönden değişti. Sorulacak soruların içinde sonradan analiz edilecek veriler olacak. Sonradan karşımıza çok tuhaf tablolar çıkabilir. Bu baskın bir nüfus sayımı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Web Özel