Kültürel miras sulara mı gömülecek?

Hem kayak merkezleri hem de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki bir çok alan küresel iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında bulunuyor. Yapılan son araştırmaya göre Türkiye’deki kıyısal miras alanlarının yüzde 10'unun batma tehlikesi altında olduğu duyuruldu. En riskli yerler ise İstanbul ve İzmir.

Son Güncelleme:

İklim değişikliği ve küresel sıcaklık artışı kültürel mirası da tehdit ediyor. Hazırlanan son çarpıcı rapora göre UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki 340 alanın yarısından fazlasının, kısmen veya tamamen sular altına kalma riski bulunduğu ortaya konulurken, Tayland'daki Ayutthaya Antik Kenti'nini ise tamamen sular altında kalacağı belirtildi. Umea Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve Arktik Merkez Araştırmacısı Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, öncülüğünde hazırlanan rapora göre kar örtüsü ve kayak sezonu da küresel iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek. Kış dönemi ve kar örtüsünün 2050'ye kadar yüzde 15-22, 2080'de ise yüzde 20-42 arasında daha kısa ve az olacağı raporda öne çıkan bilgiler arasında.

İstanbul, küresel iklim değişikliğinden etkilenecek şehirlerin başında geliyor. 

EKSTREM HAVA OLAYLARI

Türkiye'nin hem kış turizmi, hem de kıyı ve kültür turizmi açısından kırılgan ülke konumunda olduğuna yer verilen raporda, "Türkiye, hem fırtına, sel, yangın, sıcak hava dalgası gibi aşırı olaylara; hem de deniz seviyesindeki yükselmeye hazırlanması gerekiyor" denildi.

KARBON SALIMI AZALTILMALI

Artan iklim tehditlerinin, turizm ekonomisi ve iklim kırılganlığı nispeten yüksek olan Türkiye dahil birçok ülkede, turizme darbe vurması beklenirken, uyarılar şöyle sıralanıyor: "Önümüzdeki süreçte, bir yandan turizm sektörünün iklim krizi karşısındaki kırılganlıklarını tespit edip gerekli önlemleri almak, bir yandan da turizm politikalarını iklim değişikliği çerçeveleriyle entegre ederek sera gazı salımlarını azaltmak gerekiyor."

Öte yandan Türk bilim insanları, küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklık değerleri nedeniyle İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050'de sular altında kalacağını ortaya koydu. Son rapora göre, İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bölgenin sular altında kalacağı öngörülüyor.

YÜZDE 10'U BATABİLİR 

Çalışmaya göre, Türkiye’deki kıyısal miras alanlarının yüzde 10'unun batma tehlikesi altında olduğuna yer verilen raporda, "Turizm sektörü, küresel ekonomiden daha hızlı büyürken, turizm kaynaklı salımlar da küresel salımlardan hızlı artıyor. Turizm sektörü, küresel salımların yüzde 8-10'undan sorumlu. Türkiye, iklim krizinin turizme etkilerine hazırlanmalı Türkiye açısından baktığımızda, gelişmekte olan kış turizmimiz yanında ana lokomotifimiz kıyı ve hatta kültür turizmi arzımızın da iklimsel boyutları ve küresel ısınma karşısındaki kırılganlıkları aşikar" görüşleri sıralandı.

TARİHİ SARAY VE CAMİLER 

Öte yandan geçtiğimiz Eylül ayında 'Küresel Denge Derneği’nin yayımladığı, ‘İstanbul ve İzmir için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ başlıklı raporda ise iklim değişimine bağlı deniz seviyesi 2050'de 50 santimetre, 2100 tarihinde ise bir metre yükselerek felaketlere neden olacağına değinilmiş, sadece İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bir bölgenin sular altında kalacağı belirtilmişti. Raporda, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Ortaköy Camii gibi tarihi yapıların deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek eserler olduğuna da dikkat çekilmişti.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber