Küçük girişime 'yeşil' kredi

Enerji sektörü, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in duyurduğu Türkiye Yeşil Fonu'nu konuşuyor. 155 milyon dolar büyüklüğündeki fon KOBİ'ler üzerinden geniş bir tabana yayılacak. İlk yararlanacak sektör ise enerji altyapısı imalatı olacak.

Son Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı, Dünya Bankası'ndan sağlanacak “Türkiye Yeşil Fonu” enerji sektörünün gündeminde. Girişim sermayesi yatırım fonuyla, yeşil dönüşüm firmalarına kredi verilecek. Sağlanan 155 milyon dolarlık kredi sektörde bir “kaldıraç” olarak niteleniyor. Enerji sektörü temsilcileri ve akademisyenler de Türkiye Yeşil Fonu'nu tartışıyor.

ÖNCELİK İMALATTA OLACAK

Türkiye'de rüzgar ve hidro enerjide kullanılan alt yapının yerli üretimle sağlanmasına yönelik çalışmalar hız kazandı. Türkiye Yeşil Fonu'nun da bu sebeple kredi kullanımında imalata öncelik vereceği belirtiliyor. AB’nin 2050 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda bu sektördeki çalışmalar baştan başa yeniden düzenleniyor. Bütün üretime 'yeşil' ölçüler getiriliyor. Bu ölçülerin dışında üretim ve ticaret yapılmasının önüne geçiliyor. Elektrik enerjisi üretimi, demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve hidrojen üretim sektörleri Türkiye Yeşil Fonu kapsamında yeniden düzenleniyor.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ GİRİŞİM

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı için bir değerlendirme kaleme alan araştırmacı Büşra Zeynep Özdemir de önceliğin küçük ölçekli firmalarda olacağına vurgu yapıyor. Yüksek sera gazı üreten firmaların dönüşümünün sağlanması da öncelikler kapsamında. Bu firmaların bir an önce “2050 Net Sıfır” hedefine hazırlanmak için dönüşümlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Fonun Türkiye'nin yeşil dönüşümünde belirleyici olacağı konuşuluyor.

TOPLAMI 155 MİLYON DOLAR

Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı pazar Avrupa Birliği olduğu için yeşil dönüşüm Türkiye açısından büyük bir önem taşıyor. AB'nin koyduğu '2050’de Net Sıfır Emisyon' hedefine ulaşmak amacıyla geçen ekim ayında Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (SKDM) Gümrük Birliği kapsamında yapılan ticarete uygulanmasına karar verildi. Düzenleme üretimin bütün aşamalarının sıfır karbon perspektifiyle gerçekleştirildiğinin denetlenmesini içeriyor. Özdemir değerlendirmesinde bu açılardan fonun yeni yatırım fırsatları yaratacağının altını çiziyor.

ADİL VE ŞEFFAF BİR FON

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir de Türkiye Yeşil Fonu'nun KOBİ'ler aracılığıyla tabana yayılacağını vurguluyor. Özdemir fonun kapsamını şöyle ifade ediyor: “Dünya Bankası’nın şartı bunun KOBİ’lere Çatı GES’lerde kullanmak üzere verilmesi ve yeşil dönüşüm projelerinin desteklenmesi. Türkiye Yeşil Fonu’nun sağlıklı, adil ve şeffaf bir şekilde doğru projelere aktarılacağını ümit ediyoruz ki; sanayici ve KOBİ’ler özellikle bundan faydalansın ve bu dönüşüm hızlandırılsın.”

YEŞİL İNOVASYON

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım için büyük ölçekli fonlar gerekiyor. Özdemir büyük ölçekli projelerin Avrupa'da da fonlarla hayata geçirildiğini hatırlatıyor. Türkiye Yeşil Fonu’nda en çok üzerinde durulan ise kredilerin tabana yayılıyor olması. Büyük üreticiler, büyük projeler için değil, KOBİ seviyesinde yeşil dönüşüme inovasyon getirmek isteyenler destekleniyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAZIRLIĞI

BM tarafından yönlendirilen fonlar gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı oluyor. BM fonları hibeler, krediler ve öz sermaye sağlıyor. Bununla birlikte özel sermayeyi harekete geçiriyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber