Küçük dostlarımız için yeni normal dert olacak! İşte öneriler...

Salgınla birlikte önlemler alındı ve evlere kapandık. Küçük dostlarımız köpekler de bizlerle yaşamaya alıştı. Ancak bu dönemin bir de yeni normali olacak. Peki köpekler bu süreçten nasıl etkilenecek?

Son Güncelleme:

Salgın nedeniyle milyonlar evlerine kapandı. Yaşam koşulları değişti; rutinler baştan şekillendi. Ancak yeni rutinler, aşılamayla birlikte tekrar eski normale dönecek. 

Köpek sahibi olan vatandaşların ayrı bir dertleri daha olacak. Bu süreçte en çok insanlar etkilenmiş olsa da küçük dostalarımız köpekler de büyük oranda kendi rutinlerini oluşturdu. Evde sahipleriyle birlikte yaşamaya iyiden iyiye alıştılar. Ama bu değişecek...

Köpekler alışkanlıklarıyla nam salmış hayvanlardan. Bundan vazgeçmeleri de kolay değil. Yeni normale alışmaları da zaman alacak gibi duruyor. Peki bu geçiş sürecinde onları ve köpek sahiplerini neler bekliyor? Haberglobal.com.tr okurları için uzmanlar yanıtlıyor...

“ZAMAN KAVRAMLARI GELİŞMİŞ DEĞİL”

Köpek eğitmeni Güray Taş, köpeklerle sahiplerinin ilişkisinin belirli kurallar çerçevesinde şekillenmesi gerektiğini söylüyor. Bunun onlara ve çevreye gelecek olan zararların önüne geçeceğini ifade eden Taş, “Zaman kavramları çok gelişmiş değil, bakkala gidip geldiğimizde heyecanları uzun süre yokmuşuz gibi oluyor” diyor.

“RUTİN DEĞİŞTİĞİNDE SORUN BAŞLAR”

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, köpeklerin normal zamanda aynı saatlerde ihtiyaçlarının giderildiğini aktarıyor. Bunun değişecek olmasının ve evde yalnız kalmaları halinde travmatik sonuçlarının olacağını söyleyen Arslan, “Köpeklerin davranışlarında bir değişiklik, daha da ilerisi bir davranış sorunu ortaya çıkabilir” değerlendirmesinde bulunuyor.

Köpeklerin böyle durumlarda tuvalet eğitimlerinin bozulacağına değinen Prof. Dr. Arslan, “Havlama, sızlanma yemeyi içmeyi reddetmek gibi davranışlar gösterebilirler” diyor.

ANLAŞMA YAPIN!

“Aynı odada dahi olsak sürekli birbirimizle ilgilenmeyeceğiz” anlaşmasının köpeklere mutlaka iyi aşılanması gerektiğini aktaran Taş, köpeklerin her istediklerinde sahiplerinden ilgi görmemeleri gerektiğini ifade ediyor. Eğitmen Taş, sahip ile köpek arasında bu anlaşma sağlandığı takdirde evden çıkmanın daha kolay hale geleceğini belirtiyor.

GÖRMEZDEN GELİN, KARŞILIK VERMEYİN!

Köpeğin her hareketine karşılık verildiği zaman köpeğin bağımlılığın arttığını söyleyen Taş, “Çözüm köpeğimizin bizim varlığımız esnasında bile yokluğumuza şahit olmasıdır” diyor. İnsanın da köpeğine karşı alışkanlıklarını değiştirmesinin zor olduğunu aktaran Eğitmen Taş, “Vakit geçireceğimiz zamanı biz belirlemeliyiz. Yokluğumuza alıştırmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Köpek eğitmeni Güray Taş

“CEZA VERMEK SORUNU ÇÖZMEZ”

Yeni oluşan şartlara karşın köpeğin alıştırılması gerektiğini söyleyen Arslan, ceza vermenin sadece sorunları ve semptomları baskılayacağını aktarıyor. Gün içerisinde sahibinin yakınları tarafından eve giriş ve çıkışlar yapılmasının bir yöntem olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “Ev sahipleri evdeyken işe gider gibi çıkıp tekrar girmeleri ve bu süreçte köpeği görmezden gelmeleri ve sonrasında da sevmeleri çözüm olabilir” diyor.

“EGZERSİZ YAPTIRMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Eğitmen Güray Taş, köpeklerin evde kaldıklarında kendilerine zarar vermemeleri için mutlaka enerjilerini atmış olmaları gerektiğini ifade ediyor. Bunun için köpeklere mutlaka egzersiz yaptırılması gerektiğini ifade eden Taş, “Aksi takdirde köpeklerde ‘taşkınlık’ gözlenir. Kapıları kemirip halıları kazabilirler. İleri seviyede kendilerine zarar verip patilerini, kuyruklarını ısırıp sırtlarını kemirebilirler” açıklamasında bulunuyor.

SORUNUN KAYNAĞINI ARAŞTIRMAK DA ÖNEMLİ BİR HUSUS

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, köpekte herhangi bir semptoma rastlandığında eğitimden önce veteriner hekimden bir tavsiye alınması gerektiği görüşünde. Sorunun psikolojik mi yoksa tıbbi bir bozukluktan mı kaynaklandığının belirlenmesinin altını çizen Arslan, “Sorunun kaynağının tespiti çözümü kolaylaştıracaktır” değerlendirmesinde bulunuyor.  

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber