Kraliçe, Türkiye'ye geldiğinde... Neler oldu, neler konuşuldu?
Merhum Kraliçe II. Elizabeth, yaptığı uluslararası seyahatlerle de adından söz ettirmekteydi. Türkiye'ye de iki kez resmi ziyarette bulunan II. Elizabeth, son olarak 2008'de Ankara, İstanbul ve Bursa'yı ziyaret etmiş, ziyaret sıra dışı detaylarıyla dünya çapında da ses getirmişti...
Kraliçe II. Elizabeth, önceki gün 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Tüm dünyada şok etkisi yaratan ve Birleşik Krallık'ı yasa boğan haberin ardından gündem, büyük ölçüde merhum Kraliçe'nin tahtta geçen 70 yılının satır başlarıyla doldu. İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı konumundaki Elizabeth, sembolik bir makam tutmaktan çok uzaktı ve dünya siyasetinin aktif figürlerinden biri olarak doldurduğu konumun global trendlere adapte olabilmesi için de elinden geldiğince çabalamaktaydı.
Karşılaştırmalı anketlerin başladığı 1990'ların başından beri, Kraliçe sürekli olarak popüler kültürün en popüler isimlerinden biri olarak gösteriliyordu. Sadece bir kez o da Lady Diana'nın ölümünün ardından, popülaritesi başbakanın popülarite oranının altına düştü.
1 MİLYON MİL UÇTU!
Bu imajın başarılı olmasında öne çıkan en önemli unsurlardan biri de mutlaka uluslararası ziyaretler. Kraliçe, The Telegraph'ın hesaplamalarına göre 100'ün üzerinde ülkeyi ziyaret ederken 1 milyon milin üzerinde uluslararası uçuş yaptı.
18-25 Eylül 1971 tarihinde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın konuğu olarak Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Kraliçe; Ankara, İzmir, İstanbul, Kuşadası, Efes ve Gelibolu'yu ziyaret etmişti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da iki kez bir araya geldiği Kraliçe II. Elizabeth, Türkiye'ye, gerçekleştiği dönemde büyük heyecan yaratan bir ziyarette daha bulunmuştu.
13 Mayıs 2008'de Türkiye'ye gelen Kraliçe II. Elizabeth, 16 Mayıs'ta ülkeden ayrılırken Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Bursa'yı da ziyaret etmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak eşi Prens Philip'le birlikte resmi ziyaretini gerçekleştirirken Kraliçe'ye sivil ziyaretlerin büyük kısmında Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de eşlik etmişti.
Buckingham Sarayı'ndan 5 Mart 2008'de yapılan açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerindeki gelişmelerin ele alınacağı aktarılmıştı.
Ziyaretin Bursa ayağı ise dünya çapında gündem olmuştu. Kraliçe'nin, Osmanlı'nın ilk başkenti olan şehri kendi isteğiyle Türkiye ziyaretine dahil ettiği aktarılmıştı.
İLK OLARAK ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ
Temaslarına başlamadan ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Kraliçe, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamış ve “Birleşik Krallık'ın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak benim için büyük bir onurdur” notunu yazmıştı.
Ankara'daki diplomatik temaslardan sonra Bursa'da kültürel ziyaretlerde bulunan Kraliçe, “İpekçiler Çarşısı” olarak da bilinen Kozahan'ı ziyaret etmiş, burada verilen öğle yemeğinde davetlilere fava yatağında zeytinyağlı enginar tabağı, zeytinyağlı yaprak sarma, patates yatağında kuzu budu servis edilirken Kraliçe, salça ve tereyağı yemediği için Bursa'nın meşhur kebabı İskender menüde yer almamıştı.
Daha sonra Karagöz oyunu izleyen Kraliçe, Yeşil Türbe'yi ziyaret etmiş ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından okunan Rahman suresini dinlemişti. Ziyaret ve Kraliçe'nin görüntülendiği kareler dünya çapında gündeme oturmuştu. Kur'an dinletisinin ardından Kraliçe'ye Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından türbenin ve Yeşil Cami'nin tarihi anlatılmıştı.
UÇAK GEMİSİNDE RESEPSİYON
Bursa'da sonra İstanbul'a gelen Kraliçe, kültür turuna devam etmiş ve Kabataş Erkek Lisesi ziyaretinin ardından boğaz turuna çıkmış, ardından İstanbul Modern'i ziyaret ettikten sonra Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu'nda verilen resepsiyona katılmış son olarak ise Karaköy Salı Pazarı'nda demir atan HMS Illustrious uçak gemisinde bir resepsiyon vermişti.
Hareketli Bursa ve İstanbul turundan sonra yeniden 16 Mayıs'ta Ankara'ya dönen Kraliçe, Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile görüşmüştü. Daha sonra Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen partiye dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eşi Olcay Baykal da davet edilmişti.
*AA, İHA
Kaynak: Web Özel