KPSS'nin mucidi konuştu: Bu sınavla niyetimiz torpili kaldırmaktı

1998 yılında çalışmalarına başlanan, 1999 yılında ise DMS adıyla ilk kez yapılan KPSS, dönemin Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün başında olduğu "personel reformuyla" ortaya çıkmıştı. Türk, sınavla amaçlarının "torpili ortadan kaldırmak" olduğunu söyledi.

Son Güncelleme:

1998'de şekillenmeye başlanan, 1999'da ise Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) adıyla ilk kez uygulanan merkezi bir sınav olan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), dönemin hükümetinin "personel reformu"nun bir ürünüydü.

Uzun bir süre "adil bir sınav" olarak görünen KPSS, sonraki yıllarda mülakat sisteminin yaygınlaşmasıyla bu otoritesini kaybetti. Öğretmen atamaları için mülakat sistemi ise 2016'da devreye sokuldu. 

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre; o dönem Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu olan Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Sınavın amacı devlet memurluğuna gerekli formasyona sahip olan kimseyi almaktır. En iyisini almak, en liyakatlisini" dedi.

"Torpilin" öteden beri var olduğunu belirten Türk, sınavla ilgili "Etkili biri siz işe giresiniz diye devreye giriyor, haliyle o sizin torpiliniz oluyor. İşte onu ortadan kaldırmaya niyetliydik" diye konuştu. 

Mülakatın KPSS'de başarılı olanların bir de heyet önüne çıkması olduğunu aktaran Türk, "Bu sohbet şeklinde de olabilir, görevle alakalı soru sorma yöntemi de kullanılabilir. Asıl amaç adayın kendisini sözlü olarak nasıl ifade ettiğini anlamaktır. Ancak son dönemde bunun kötüye kullanıldığı anlaşılıyor. Adalet Bakanlığı yaptığım dönemde mülakat komisyonlarına kesinlikle tavsiyeleri ciddiye almayın talimatı vermiştim" ifadelerini kullandı.

"Maalesef partizan uygulamalar var. İktidar partisine yakın kimselerin etkisiyle o kişilerin göreve getirilmesi yanlıştır" diyen Türk, şunları söyledi: 

"Devlet idaresi tarafsız olmalı. Hangi parti iktidarda olursa olsun, devlet yönetimi, bütün vatandaşlara, bütün bir yurda ayrım gözetmeksizin hizmet etmekle görevlidir. Aksi taktirde kamu hizmetleri aksar, bekleneni veremez."

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber