Kosta Rikalı bilim insanlarına göre Türkiye'deki 6 Şubat depremleri bu ülkedeki fayları tetikledi
Kosta Rika Ulusal Üniversitesi tarafından yayınlana bir makalede 2018'de Honduras'ta ve 2023'te Türkiye'de meydana gelen iki büyük depremin bu ülkedeki zayıf fay bölgelerindeki sismik aktiviteyi artırdığı bildirildi.
Kosta Rika Ulusal Üniversitesi Volkan ve Sismolojik Gözlemevi'nden bilim insanları tarafından hazırlanan makalede Honduras'ta 2018'deki 7.8'lik depremler, Türkiye'de 2023'te meydana gelen 7.8'lik depremlerin ülkedeki sismik aktivitelerde nasıl artış meydana getirdiği anlatıldı.
Özellikle Türkiye'deki depremin Puntarenas, Uvita'da bulunan sismisiteyi tetiklediği belirtilen çalışma, bilimsel haber dergisi EOS'ta yayınlandı.
Kosta Rika'daki karmaşık sismik fay ağını büyük ve uzak depremlerin tetiklediğini ortaya koyan çalışmada bu süreç 'dinamik ateşleme' olarak adlandırıldı. Jeotermal ve volkanik sahalarda daha yoğun, kıtasal fay hatları boyunca daha az yaygınlaştığı vurgulandı.
Ovsicori-UNA'dan sismolog Esteban Chaves ve UCR Jeoloji Okulu'ndan lisans öğrencisi Sonia Hajaji imzasıyla yayınlanan çalışmada Kosta Rika'daki sismik istasyon ağlarının kaydettiği veriler analiz edildi.
2010 yılından bu yana devam eden analiz ve veri toplama sürecinde Amerika kıtasındaki en büyük 25 depremin yanı sıra Türkiye'de 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler de yer aldı.
Makalede "Kosta Rika sismik açıdan aktif bir ülke, yaklaşık her 10 yılda bir, 7 üzerinde büyüklükte bir deprem meydana geliyor, güçlü sarsıntılara ve büyük hasara neden oluyor. En büyük sismik olan bu ülkede 1991 yılında yaşandı. 7.7 büyüklüğündeki depremde 75 kişi hayatını kaybetti. 2012'de Nicoya yarımadasında 7.6 büyüklüğünde ülke tarihinin en büyük ikinci depremi meydana geldi ve 45 milyon dolarlık hasara yol açtı" denildi.
ALÇAK FAY HATLARI HAREKETE GEÇTİ
2018'de Honduras'ta meydana gelen depremin ardından Kosta Rika'da sismik aktivitenin kuzey Kosta Rika'nın volkanik bölgelerinde yoğunlaştığı belirtilen çalışmada Türkiye'deki depremin ardından ülkenin merkezindeki alçak fayların harekete geçtiği, bu aktivitenin Kosta Rika'nın kıyı bölgelerinde zirveye ulaştığı bilgisine yer verildi.
Araştırmada Honduras'ı yanı sıra çok uzak olmasına rağmen Türkiye'deki depremlerin Kosta Rika'daki fayları nasıl etkilediğine de bir açıklama getirilmek istendi.
Makalede her iki depremin de büyük kırılmalar olmasının bunda etken olabileceği belirtildi.