Koronavirüs aşısı olan Kemal Öztürk koronavirüse yakalandı
Gönüllü olarak Çin'li şirket Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısını olan gazeteci Kemal Öztürk, 5 gün sonra koronavirüse yakalandığını duyurdu.
Koronavirüs aşı çalışmaları için gönüllü olan Habertürk yazarı Kemal Öztürk, koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.
Sosyal medya hesabı üzerinden bugünkü yazısını paylaşan Öztürk, "Covid testim pozitif çıktı. Sağlık durumum gayet iyi. Evde karantina sürecine geçtim. Aşı çalışmalarında gönüllü olup, ilk doz aşıyı yaptırdığımdan, durumu biraz açıklamam icap eder. Zira Covid olmamın aşı çalışmalarına negatif etki yapmasını istemem." ifadelerine yer verdi.
Covid testim pozitif çıktı.
— Kemal Öztürk (@kemalozturk2020) December 23, 2020
Sağlık durumum gayet iyi. Evde karantina sürecine geçtim.
Aşı çalışmalarında gönüllü olup, ilk doz aşıyı yaptırdığımdan, durumu biraz açıklamam icap eder.
Zira Covid olmamın aşı çalışmalarına negatif etki yapmasını istemem.
?https://t.co/dyA4EM1i5O
17 ARALIK'TA AŞI OLDU
Habertürk'teki yazısında 3. faz aşı çalışmaları için gönüllü olduğunu ve 17 Aralık'ta aşı olduğunu belirten Öztürk, iki gün sonra bazı yan etkiler görüldüğünü ifade etti. Öztürk, Çin'li şirket Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısını yaptırmıştı.
22 ARALIK'TA KORONA TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Öztürk, bunun üzerine 22 Aralık tarihinde yaptırdığı koronavirüs testinin ise pozitif çıktığını duyurdu. İlk doz aşı olmasının ardından koronaya yakalanmasıyla ikinci dozu olamayacağını belirten Öztürk, “aşının işe yaramadığı” gibi spekülasyonlara neden olmak istemediğini yazdı.
Koronavirüs aşısı olan hemşire canlı yayında bayıldı
AŞI SÜRECİ
Aşıların güvenlik ölçümleri “plasebo” yöntemiyle yapılıyor. Aşı denemesi için gönüllü olanlar iki gruba ayrılıyor. Bazılarına gerçek aşı yapılıyor. Bazılarına aşı etkisi olmayan bir sıvı şırınga ediliyor.
Aşıların üzerinde sadece kod numaraları yer alıyor. Aşıyı yapanlar da, aşıyı olanlar da, hangisinin gerçek aşı, hangisinin plasebo plase aşısı olduğunu bilmiyor. Gönüllüler arasında belirli sayıda hastalık oluştuğunda, geriye dönüp, kod numaralarına bakılıyor, kime gerçek aşı yapılmış, kime plasebo aşısı yapılmış plase tespit ediliyor.
Böylece, aşının ne ölçüde güvenli olduğu ortaya çıkıyor. Aşı güvenliyse, gerçek aşı olanlar paçayı kurtarıyor, plasebo etkisi yaşayanlar plase hastalanıyor.