Körebe, saklambaç, istop... Sokak oyunlarını bilmiyorlar

Teknoloji artık çocukların oyunlarını da etkiledi. Çocuklar, bilgisayar oyunları oynamaktan sokak oyunlarının neredeyse isimlerini bile bilmiyor. Uzmanlar, sokak oyunlarının çocukların kas sistemini geliştirdiği, vücutta biriken enerjiyi boşalttığını ve özgüvenlerini arttırdığını söylüyor.

Son Güncelleme:

Teknoloji, yüksek binalarda oturma ve ailelerin çalışma koşulları çocukların oyun şekillerini de değiştirdi. Artık evlerde bilgisayar başında ya da ellerinde tabletlerle oturup saatlerce oyun oynayan çocuklar var. Uzmanlar, sokak oyunlarının çocukların kas sistemini geliştirdiği, vücutta biriken enerji boşalımını sağladığını dile getiriyor. Çocuk Gelişimi Uzmanı Elif Konar Özkan, “Sokak oyunları eksikliği, büyük şehir ve kent çocuklarının temel problemlerinden” dedi.

BEŞTAİ, HALAT ÇEKME, SEK SEK

Sokak oyunları denince literatürde genellikle geleneksel oyunların akla geldiğini dile getiren Özkan, “Saklambaç, körebe, istop, beştaş, dokuztaş, mendil kapmaca, çukur, çivi, çelik çomak, yağ satarım, sek sek, ip atlama, halat çekme, elim sende gibi sokak oyunları, çoğunlukla evlerin, apartmanların bahçelerinde, boş ve geniş açık alanlarda, çocuk parklarında ve taşıt girmeyen sokaklarda oynandığı için bu şekilde isimlendiriliyor" diye konuştu.

Açık havada fiziksel aktiviteye dayalı oyunlar çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine büyük katkı sağladığı belirtiliyor.  

KAS SİSTEMLERİNE FAYDALI

Sokak oyunlarının, daha çok hareketli yönüyle çocukların fiziksel gelişimine katkı sağladığının düşünüldüğünü kaydeden Özkan, “Çocukların kas sistemini geliştirdiği, vücutta biriken enerji boşalımını sağladığı, büyük kas ve küçük kas ya da diğer bir ifadeyle kaba motor ve ince motor faaliyetlerini desteklediği, denge ve koordinasyon becerilerini pekiştirdiği için fiziksel gelişime katkıları büyük" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜVENİ ARTTIRIYOR

Sokak oyunlarının çocukların sosyal becerilerine etkilerini de dile getiren Özkan, şöyle devam etti:

“Sokak oyunları sadece fiziksel gelişimine katkı sağlamaz, sosyal becerilerin gelişimi, zihinsel gelişim, problem çözme yetenekleri, duygusal gelişim, risk alma ve özgüven gelişimi gibi konularda da olumlu etkileri var. Çocuğun dünyayı tanımasını ve dünyaya uyum sağlamasını kolaylaştıran yönüyle hem sosyal hem duygusal hem de zihinsel gelişimi destekler."

Açık havada yapılan etkinlikler çocukların farklı düşünme ve problem çözme yeteneklerinin devreye girmesini sağlıyor.  

KURALLARI SOKAKTA ÖĞRENİYORLAR

Ayrıca kurallı oyunlar sayesinde çocukların, bazı kuralların oy birliğiyle esnetilebileceğini bazı kuralların ise kabullenilerek değiştirilmeden uyulması gerektiğini tecrübe ettiğine değinen Özkan “Bazı kuralların değiştirilmesi veya kurala uymama oyunu bozar. Kimi zaman bulunulan ortamda oynanmak istenen oyunu oynayabilmek için alanı kullanma, malzeme oluşturma, ebeyi seçme, oyun görevlerinin dağılımı gibi konularda farklı düşünme ve problem çözme yeteneklerinin devreye girmesi gerekiyor ve çocuklar bu anlamda deneyim elde ediyor" diyerek, açıklamalarını  noktaladı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber