This browser does not support the video element.

Köprü var yol yok!

Bismil ile Savur ilçeleri arasındaki dere yatağı üzerine yapılan köprü, yolu bölgeye düşen herkesin dikkatini çekiyor. Köprünün kendisi var ama yolu yok. Haber Global ekibi o yalnız köprüye gitti ve dertli köylülerle görüştü.

Son Güncelleme:

Mardin'in Savur ilçesi Kocahüyük Köyü ile Diyarbakır'ın Bismil ilçesi Ağıllı Köyü arasında bulunan köprü yıllardır yoldan bağımsız bir şekilde öylece duruyor. Yolu olmayan köprü kullanılamıyor ve Şeyhhan Çayı'nda sular yükselince pek çok köyün ulaşımı kesiliyor.  

Köprü doksanlı yıllarda güvenlik gerekçesiyle köyler boşaltıldığı zaman yapılmış. Kim tarafından yapıldığı ve neden öylece bırakıldığı kesin olarak bilinmiyor. Köylülerin yeniden evlerine döndüklerinde gördükleri köprüye yaklaşık 25 yıldır yol bağlanmıyor.

Adı bile olmayan köprü Diyarbakır ve Mardin tarafındaki onlarca köyün kış aylarında birbirlerine ulaşabilmesinin tek yolu... Yağmurlarla birlikte Şeyhhan Çayı'nın suları yükselince, tamamlanmayan köprü nedeniyle yol sular altında kalacak ve onlarca köy aylarca birbirlerini göremeyecek.

Haber Global muhabiri Abdülkadir Konuksever ve kameraman Burak Emek, adı olmayan yalnız köprüye gitti ve dertli köylülerle görüştü.

"KIŞIN BİRBİRİMİZİ GÖREMİYORUZ"

10 haneli Ağıllı köyünün muhtarı Mehmet Kurt, şunları söyledi: Burası Ağıllı Köyü yaklaşık 10 haneye yakın var, burada Kocahöyük var orada da yaklaşık 14-15 ev var. Sadece yaz ayları birbirimizi görebiliyoruz. Kışın birbirimizi göremiyoruz. Fazla yoğun su olduğundan dolayı. Taziyelerimiz ve düğünlerimiz oluyor,  60 kilometre gidip dönüyoruz. 3-4 metre su seviyesi yükseliyor ve ulaşım sağlanamıyor.  Şu an da kendi imkanlarımızla boru döşedik, o borular da 1-2 ay sonra su götürecek.

"DURUMUMUZ PERİŞAN"

Kocahöyük köyü muhtarı Mehmet Özgüç de dertli: Müteahhit 1993-1994'den  köprüyü yapmış, kimse köyde yoktu.  Adam kendi parasıyla almış, yapmış, gitmiş. Ama burası 8-9 köyün yoludur. Buradan gelip gidiyoruz.  Şeyhhan Çayı'nda sular yükselince perişan oluyoruz.  Kimse gidemiyor. Zaten Ağıllı Köyü ve bizim Kocahöyük hepsi akrabadır. Biz burada mahsur kalıyoruz.

Durumumuz perişan. Biran evvel istiyoruz bu köprüyü yapsınlar vatandaş da rahat rahat gidip gelsin. 



Sonraki Haber