Pitbull saldırılarının sebebi ne? 'Kurusıkı tabancayı gerçeğe çeviriyorlar'
Tehlike arz eden köpekleri dışarıda ağızlık ile dolaştırmak şart ancak ağızlık satışlarında çok bir değişiklik yok. Uzmanlara göre son günlerde yaşanan talihsiz olayları engellemek için köpekler kadar sahiplerini de eğitmek gerekiyor. Pitbull'lar nasıl hırçınlaştırılıyor? Kanunlar ne diyor?
Tarım ve Orman Bakanlığı, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier, American Bully, köpeklerinin yanı sıra American Pitbull Terrier cinsi köpekleri de 'tehlike arz eden köpek ırkları' kategorisinde sınıflıyor. Yani bu ırk köpeklerin alınması, bakılması, üretilmesi veya ülkeye girişi yasak.
Ay başında yayımlanan bakanlık genelgesi ile daha önceden beslenen bu ırklardan köpekler için 14 Ocak'a kadar kayıt altına alınması hakkı tanındı. Ayrıca bu ırk köpeklerin, ağızlık ve tasma olmadan gezdirilmemesi, kısırlaştırılması ve mikroçip uygulamasının yapılması konusunda uyarılarda bulunuluyordu. Bu köpeklerin halkın yoğunlukla bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına girmesi de yasaklandı.
Son yıllarda özellikle başıboş veya kemer ile ağızlık takılmadan gezdirilen köpeklerin saldırıları bir hayli arttı. Son saldırı Gaziantep, Şahinbey'den geldi. Bir sitede apartman görevlisi olarak çalışan Hüseyin Ateş'in kızı, oyun oynarken iki pitbull köpeğin saldırısına uğradı. Köpeklerin elinden güçlükle kurtarılan küçük Asiye'nin durumu ağır.
Peki bu saldırılar neden arttı? Köpekler nasıl eğitiliyor? Genelgeye rağmen köpek ağızlığı ve kemer satışlarında son durum ne?
'AĞIZLIK ALIR AMA KULLANMAZLAR'
Genelge ile köpeklerin ağızlıksız gezdirilmesi yasaklanmıştı. Peki ağızlık satışları arttı mı? Bu soruyu sorduğumuz petshop toptancısı Mehmet Serter, eskiden daha fazla ağızlık ve kemer sattıklarını şu an satışların iyice düştüğünü aktardı. Serter, "Ağızlık alımı çok ağır satılan bir şey. Ben toptancıyım, eskiden daha fazla satardım şu an çok az satılıyor. Pitbull saldırısından sonra, bölgenin nabzını tutuyoruz. Petshoplara ağızlık- kemer gibi malzemeleri biz veriyoruz. İki günden beridir bir talep gelmedi." değerlendirmesinde bulundu.
Atakan Petshop'un yetkilisi, ise 90 TL'den başlayan ağızlık fiyatlarının 200 TL'ye kadar çıkabildiğini söyleyerek, "Dünkü olay pek etkiler mi bilmiyoruz. Ama çok ağızlık alan yok. Çoğu köpek sahibi de zaten takmıyor. Aslında çok büyük tehlike. Satışlarımız aynı şekilde devam ediyor. Genellikle her köpek sahibinin ağızlığı olur ama kullanmaz. Çok pahalı değil ama takma ihtiyacı hissetmiyorlar" diyor.
'KÖPEĞİM ELİMDEN ALINMASIN'
Pawworldpetshop yetkilisi Oğuz B., deri ağızlıkların 200 TL'den başladığını belirterek, "Dünkü haberden sonra sabah dükkanı açtığım gibi iki kişi ağızlık almak için geldi. Tabii bu olaydan sonra insanlar ceza yemek istemiyor. Her ne kadar köpeği saldırmasa da ceza yiyeceğini biliyor" dedi. Oğuz B., "Ağızlık satışları yükselebilir." şeklinde konuştu.
"NE VERİRSENİZ ONU ALIRSINIZ"
İstanbul'da köpek eğitmenliği yapan Murat Güngör, yasaklı ırk köpekleri sahiplenenlerin yüzde 90'ından fazlasının gençlerden oluştuğunu söylüyor. Güngör, köpeğe yüklenen hırçınlık duygusunu şöyle anlatıyor: "Önce ısırmayı bir bez parçası yada lastiğe yaptırıyorlar. Daha sonra insanı ısırdığı zaman o an köpeğin psikolojisi değişiyor. Gaziantep'te yaşanan olaydaki gibi çocuk canı yandığı için bağırdığı zaman köpek daha da sıkıyor. Köpeğe ne verirseniz onu alırsınız."
'CANLI DOĞRU YAPTIĞINI SANIYOR'
Vahşi birer hayvana dönüştürülen bu köpekleri gezdirenlerin 'elindeki kurusıkı silahı gerçeğe dönüştürmek' gibi tutum içinde olduğunu anlatan Güngör, "Köpeğin genetiği ısırmaya endeksli. Aslında canlı da doğru yaptığını zannediyor. Beynini kitliyor, birine zarar vermiş, vermemiş farkında olmuyor" diyor.
CEZASI VAR
Hayvanlara Adalet Derneği Genel Başkanı, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu önceki Başkanı Av. Hülya Yalçın, insanların köpekleri kışkırtmasıyla Türkiye'de bu tarz olayların hep yaşandığını aktardı. Yalçın, "Köpek sahibi kendi egosu için kullanarak bir güç gösterisine dönüştürüyor, köpeği kötü yönlendiriyor" diyor
Yalçın, "Pitbulları katil ilan etmeden önce dikkat edilmeli. Bir köpeği yargılayamayız. Hayvan kullanarak bir insana zarar verilmesi durumunda o hayvan silah gibi görülür ve cezai sorumluluğu vardır. Eğer hayvan pitbull gibi yasaklı bir ırk ise ceza artırılır" şeklinde konuştu.
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel