Kombo virüs alarmı, "Testlerde bile çıkmıyor"
Bugünlerde herkes hasta, aciller doldu taştı. Uzmanlar, son aylardaki hastalıklarda birden fazla virüsün aynı anda yayılımı ile kombo virüsün görüldüğünü belirtiyor. Öyle ki kişileri birkaç virüs birden etkiliyor ve testlerde biri çıksa diğeri çıkmayabiliyor.
Kış mevsimi geldi, kişilerin kapalı ortamlarda bulunma süresinin uzaması solunum yolu vakalarını da arttırdı, hastanelerin acil servisleri doldu. Uzmanlar, son aylardaki hastalıklarda birden fazla virüsün aynı anda yayılımı ile kombo virüsün görüldüğünü belirtiyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, acil ve polikliniklerde grip semptomlarının 2-3 kat arttığını, ciddi yoğunluk oluştuğunu söyleyerek, “Çok fazla ateş, öksürük ve boğaz ağrısı şikayetleriyle başvurular var. Akıllar karışık. Önceden mevsimsel dönemlerde artış olurdu. Yani hava soğuduğunda influenza hâkim olurdu” diye konuştu.
BAĞIŞIKLIĞI ETKİLİYOR
Kovid-19'un bağışıklık sisteminin yanıtını değiştirdiğini anlatan Prof. Dr. Özkaya, “Herkeste kovid virüsü var. Yani sizi pandemiden önce rahatsız etmeyecek düzeydeki influenza, domuz gribi virüsü de artık çok kolay hastalık yapar hale geliyor. Kovid öncesi sizi hasta etmeyecek düzeydeki virüsler bile hastalık yapmaya başladı” dedi.
ORTA YAŞ GRUBU DİKKAT
Vakaların bu kadar yaygın olmasının sebebini insanlarda artık tek bir virüsün olmamasına bağlayan Prof. Dr. Özkaya, şu uyarıları sıraladı: “İnsanları birkaç virüs birden etkiliyor. O yüzden çoğu zaman hangi virüsün hasta ettiğini bulamıyoruz. Testlerde biri çıkıyor, biri çıkmıyor. Çünkü normal influenza virüsü iki üç gün ateş, öksürük yapıp iki üç gün sonra düzeliyordu ama şimdiki tabloda birkaç virüs birden etkili olduğu için daha uzun ve etkili oluyor. Ateş, öksürük vuruyor. Bir gün iyisiniz, bir gün kötüsünüz yani grip kronik hale geldi. Çünkü bir virüs değil, birkaç virüs birden toplumda etkili."
"Çocuklar ve gençler daha şanslı. Orta yaş grubu zatürreyle geliyor. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar hastalığı daha ağır geçiriyor ve zatürreleri artıyor. İnanılmaz bir zatürre hastalığıyla karşı karşıyayız. Bu sadece influenzaya bağlı değil. Birkaç virüs ile birlikte oluşuyor.”
MASKE GERİ DÖNER Mİ?
Altınbaş Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, kombo virüs vakalarından kaynaklı artışa dikkat çekerken, “Şayet, halsizlik, yorgunluk, vücut kırgınlığı, eklem ağrıları, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi birden fazla belirti varsa maske takma ve izolasyon gibi önlemleri alınmalı. Vakit kaybetmeksizin altında yatan mikroorganizmanın belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulması için hastaneye giderek ilgili testlerin yaptırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
AÇIK HAVAYA ÇIKIN
Alver, salgın hastalıklarla mücadelede bağışıklık sisteminin önemine de vurgu yaparak, “Birden fazla virüsün yayılım gösterdiği bu süreçte, izolasyon önlemlerinin yanında, bağışıklık sistemini de güçlü tutmamız gerekir. Bunun için yeterli uyku, stres faktörlerinin az olması, beslenme düzeninde probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalar ve bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecek ve içecekler tüketmemiz, açık havada bulunmaya özen göstermemiz, mineral ve vitamin takviyeleri almamız gerekir. Diğer yandan bu kombo virüs salgınına baktığımızda genellikle üst ve alt solunum yollarında tutulum gösterdiği için açık havada yürüyüş ve nefes egzersizleri de önemli” açıklamalarında bulundu.
Kaynak: Web Özel