Kolon kanserinde korkutan artış

Akciğer ve meme kanserindeki artıştan sonra kolon kanserindeki artış eğrisi de endişelere neden oluyor. 6 bin kişi üzerinde yapılan son araştırmada, kolon kanseri vakalarının yüzde 14.5'lik kısmında genetik öykü belirlenirken, tarama programında adeta sınıfta kalındığına dikkat çekildi.

Son Güncelleme:

Dünya genelinde yılda yaklaşık 19.5 milyon kişiye kanser tanısı konulurken, yaklaşık 10 milyon kişi de kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 250 bin kişiye kanser tanısı konuluyor. Akciğer ve meme kanseri vakaları en çok görülen türler arasında başı çekse de, son yıllarda kolon kanserindeki artış ise endişelere neden oluyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre kolon kanseri görülme sıklığı tüm yaş gruplarında erkeklerde yüzde 9.3 kadınlarda ise yüzde 8.3 oranı ile 3. sırada yer alırken, Türk Gastroenteroloji Derneği Kolorektal Kanser ve Polip Çalışma Grubunu yayımladığı son araştırma ise endişelere neden oldu. 

Erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığı belirtiliyor. 

SİGARA VE ALKOL ETKİSİ

6 bin 508 olgunun katıldığı araştırmada kolon kanseri tarama amacıyla kolonoskopi yapılan vakaların, demografik özellikleri, aile hikayesi, sigara tüketimi, hafif, orta, ağır olmak üzere alkol alışkanlıkları, vücut kitle indeksi, polip saptanma oranları, yerleşim yeri, polip tipleri, kolon kanseri sıklığı ile yerleşim yeri incelendi.

Araştırmaya katılarından yüzde yüzde 52'sini kadınlar, yüzde 48'ini erkekler oluştururken, sigara kullananların oranı ise yüzde 23 olarak tespit edildi.  Öte yandan sigara içenlerin yüzde 53'ünün, 20 yıldır günde en az 1 paket sigara tükettiği belirlenirken, alkol kullanımı ise toplamda yüzde 8.3 olarak bulundu. Olgularda kilo fazlalığının ise yüksek seviyede olduğu saptandı. Vakaların yüzde 26'sında vücut kitle endeksi 30 ve üzeri, yüzde 6.7'sinde ise 35 ve üzeri olarak tespit edildi. Kolon kanseri vakalarının yüzde 14.5'lik kısmında ise genetik öykü belirlendi.

SEFERBERLİK BAŞLATILMALI

Türk Gastroenteroloji Derneği Kolon Kanseri ve Kolorektal Polip Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Levent Erdem ise elde edilen sonuçlar hakkında "Verilerimizi değerlendirdiğimizde kolorektal polip ve kolon kanseri Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu anlıyoruz. Acilen tarama programı seferberliği başlatılmalı" derken, uyarılarını şöyle sıraladı:

"Kolonoskopik taraması yapılan olgularda polip sıklığı yüzde 31, kolon kanseri sıklığı yüzde 2.3 olarak saptandı Kadınlardaki polip sıklığı yüzde 27, kolon kanseri sıklığı yüzde 1 olarak kayda geçerken, erkeklerde polip sıklığı yüzde 37, kolon kanseri sıklığı yüzde 3,8 olarak bulundu. Dahası tarama yapılan olgularda kolonda polip tespit edilme oranları 40-49 yaş grubunda yüzde 14, 50-59 yaş grubunda yüzde 23, 60-69 yaş grubunda yüzde 27 olarak ortaya çıktı. Maalesef yaşlara göre kolon kanseri görülme sıklığında ise 50 yaş üstünde belirgin olarak artış olduğu görülmekte."

Kolon kanseri vakalarındaki artış endişe yaratıyor. 

SINIFTA KALDIK!

Diğer yandan Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, üyeler Dr. Nurdan Tözün, Prof. Dr. Cengiz Pata, Prof. Dr. Erdem Koçak, Uzm Dr. Dilek Tucer ise yapılan son çalışamadan elde edilen verilere ilişkin uyarılarını sıralarken, "Türkiye’de tarama programının adeta sınıfta kaldı" dedi.

Hastalığın 70 yaş ve üzerinde görülme sıklığına ilişkin bilgi veren uzmanlar, "Hastalık oranı kadınlarda yüzde 12.6 seviyesinde çıkarken, kolon kanseri riski 80 yaş üzerinde erkekler için yüzde 10, kadınlar için yüzde 15 olarak saptanmış durumda. Kanser geliştikten sonra erken evrelerde 5 yıllık sağ kalım oranları yüzde 90’larda iken ileri evrelerde bu oran yüzde 12’lere düşüyor" ifadelerini kullandılar. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber