Kod adı karakulak: Kendini gizlemekte ustaydı ama... Dağda böyle yakalandı!
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), karakulağın su içerken görüntülendiği anları gösteren ilginç bir paylaşım yaptı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), bir karakulağın su içerken görüntülendiği anları paylaştı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından bir karakulağın su içtiği görüntüleri paylaştı. Paylaşımda, “Kendini gizlemekte usta olan karakulak, nasıl da yakaladık seni! Nasıl susamışsın sen öyle. Karakulak (Caracal caracal) su içerken görüntülendi” ifadeleri kullanıldı.
KARAKULAK HAKKINDA
Karakulak (Caracal caracal), kedigiller (Felidae) familyasından bir vahşi hayvan türüdür. Dış görünümü, vaşağa çok benzer ve bu nedenle Step vaşağı, Mısır vaşağı gibi adlarla da anılmıştır. Ancak daha sonradan yapılan moleküler DNA çalışmaları, karakulakın tamamen farklı bir tür olduğunu göstermiştir. Karakulak, Afrika altın kedisi ve Serval ile yakın akrabadır.
KARAKULAK TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Karakulak, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika'da yaşar. Sayısı Orta Asya ve Kuzey Afrika'da azalmakta ve soyu tehlike altındaki türler arasında kabul edilmektedir. Ancak Orta ve Güney Afrika'da tehlike görülmemektedir. Türkiye'de Güney Toroslar, Konya Havzası ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığına inanılan karakulak, Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında biyolog Batur Avgan tarafından görüntülenmiştir.
Ortalama ağırlıkları erkeklerde 12–18 kg, dişilerde ise 8–13 kg arasındadır. Omuz yükseklikleri 40–50 cm, vücut uzunlukları 75–90 cm'dir. Bunun dışında 30–35 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir. Karakulak'ın kuyruğunun üst kısmında etrafında beyaz tüylerden oluşmuş püskül bulunan siyah bir çizgi vardır. Rengi genelde kahverengi tondadır ve üzerinde gri ya da beyaz benekler bulunur. Karakulağın kulaklarının ucunda sivri tüy kümecikleri vardır. Kulaklarının üst kısmının kenarları siyah tüylüdür.
Kaynak: Haber Global TV