Kızıldeniz'den geldiler, bölgenin damak tadını değiştirdiler

‘SOFRALARDA YERİNİ ALMAYA BAŞLADI’

Akdeniz’in yerli türlerinin yanında tropikal türlerin de sofralarda yerini aldığını dile getiren Ayas şunları söyledi:

"Kızıldeniz’den gelen türler damak tadını da değiştiriyor. Yeni gelen türlere yerini bırakıyor. Artık normal keserbaş barbun yerine Kızıldeniz’den gelen çizgili barbun, Akdeniz sardalyası yerine gökkuşağı sardalyası yerini alıyor. Çok sayıda tüketilebilir tür geldi. Karideslerin büyük çoğunluğu Kızıldeniz kökenli. Belli bir süre geçtikten sonra yerli tür gibi bakıyoruz. Çizgili barbun ülkemize geleli 30-40 yıl olmuş, artık yerli bir tür statüsüne kavuşmuş. Tropikal türlerin Akdeniz’e yerleşmesi popülasyon kurması direk bizim damak tadımızı, mutfak kültürümüzü, tüketim alışkanlıklarımızı belirlemeye başlıyor."

Kaynak: DHA