Kısa çalışma ödeneği sona erdi, şimdi ne olacak?

Yeni normalleşme süreci ile birlikte kısa çalışma ödeneği maaş desteği de sona erdi. İşçi ve işverenler sürenin uzatılmasını istiyor. Ortak görüş ise kısa çalışma ödeneğinin kesilmesi durumunda işten çıkarmaların hızla artacağı ve yetişmiş elemanların işlerinden olacağı. -GAMZE GEZER'İN ÖZEL HABERİ

Son Güncelleme:

Koronavirüs salgını nedeniyle işyerlerine tanınan Kısa Çalışma Ödeneği süresi dün doldu. İşçi ve işverenler sürenin uzatılmasını istiyor ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat ayında alınan kararla kısa çalışmada sürenin 31 Mart tarihinden sonra uzatılmayacağını açıkladı. 

Son bir haftadır herkesin merak ettiği çokça soru var. İşverenler, "kısa çalışma ödeneği bitiyor biz hangi desteklerden yararlanacağız?" diye soruyor; çalışanlar ise "kısa çalışma ödeneği bitince işveren bizi işten çıkartır mı?" diye merak ediyor.

SÜRE UZATILMALI

Konfederasyonlar sürenin uzatılmasının yanı sıra ödeneğin en az asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, talepte bulunan bütün işçileri kapsamasını ve salgının etkileri devam ettiği sürece sürmesini istiyor. 

İŞTEN ÇIKARMALAR ARTAR

Meslek kuruluşlarından da bir açıklama geldi. 

Türkiye İşveren Sendikaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası peş peşe açıklamalarda bulundu. Hepsinin de ortak görüşü; kısa çalışma ödeneğinin kesilmesi durumunda işten çıkarmaların hızla artacağı ve yetişmiş elemanların işlerinden olabileceği yönünde.

PEKİ BUNDAN SONRA İŞVEREN NE YAPACAK?

Bundan sonra işverenler için iki yol gözüküyor. Ya çalışanlar normal çalışma şekline geri dönecek ya da izne çıkarılacak. Pandemi süresince kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalının normal çalışma süresine dönmesi halinde, sigortalının çalıştığı özel sektör işyerine “normalleşme desteği” adı altında İŞKUR tarafından prim desteği sağlanacak. 

Prim desteği, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan iş yerleri ile nakdi ücret desteği alanlara veriliyor. Normalleşme desteğinde dikkat edilmesi gereken nokta; destek miktarının çalışanın bir ay içinde aldığı kısa çalışma ödeneği gün sayısı kadar olacak olması.

Bir diğer seçenek olan ücretsiz izne çıkarma da ise çalışanlara nakdi ücret desteği ödemesi yapılacak. 

İŞVEREN İŞTEN ÇIKARAMAZ

İşverenin, çalışanı işten çıkarma yasağı ya da başka bir isimle fesih süresi de 17 Mayıs tarihine kadar uzatıldı.

Peki işten çıkarma yasağı bittikten sonra ne olacak?

Uygulamaya girecek olacak bir başka destek var, o da ilave istihdam desteği. İşten çıkarmalar yaşanmasın diye istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle, 100 bin liralık krediye erişim imkanı sağlanacak. 

İlave istihdam desteğinden, nakdi ücret desteği alan işyerleri yararlanabilecek. 

Son açıklanan ekonomi reformları eylem planına göre, 30 Haziran'a kadar uygulamaya başlanacak. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber