Kış lastiğinde 4 cm detayı

Ticari araçlar için kış lastiği dönemi başlarken, uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Kış lastiklerinin, karlı havada takılan kış zinciri yerine geçmeyeceğine dikkat çekilirken, yeni yılda yönetmeliğe uymayan araç sahipleri ise 4 bin lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Son Güncelleme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın düzenlemeleri kapsamında, 1 Aralık-1 Nisan döneminde, tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor. Cezası ise, 1 Ocak 2024 itibarıyla 4 bin 69 lira olacak. Kış lastiğinin, uluslararası mevzuatlarla sahip olması gereken özelliklerinin belirlendiğini kaydeden uzmanlar, lastik yan yüzeyinde ‘Üç Tepeli Dağ İçinde Kar Tanesi (3PSF)’ logosu olmayan, yani sadece M+S logosu olan lastiklerin kış lastiği olmadığını söylüyor. Kış lastiğinin lüks olmadığını da dile getiren Güvenli Sürüş Uzmanı Öğr. Gör. Özgür Şener, “Sadece yolcu ve eşya taşıyan karayolu taşıtlarında değil, otomobiller dahil tüm karayolu taşıtlarında kış lastiği kullanılmalı” dedi. Kış lastikleri şartlar ne olursa olsun sürücüyü her yere götürebilecek süper kahraman olmadığına dikkat çeken Şener, kış lastiğinin kar zincirinin yerine getirdiği görevi yerine getirebilen bir ekipman olmadığını da belirtti. 

Uzmanlar, kış lastiğinin kar zincirleri yerine geçmeyeceğini söylüyor.

7 DERECENİN ALTINDAYSA

Kış lastiklerinin, 7 santigrat derece ve altındaki hava koşullarında kullanılan kara yolu taşıtlarının seyahatlerini güvenli bir şekilde yapabilmelerini sağlamak amacı için özel olarak üretilmiş lastikler olduğunu belirten Şener, bu lastiklerin 7 derecenin altındaki hava koşullarında sertleşmeyen ve yol tutuş performansını azaltmayan bir yapıda olduğunu söyledi.

UZMANINDAN UYARI

Yola zorunlu olmadıkça çıkılmaması gerektiğini anlatan Şener, "Yola çıkılmış ve şartlar zorlaşmışsa kış lastiğine güvenerek sürüş devam ettirilmemeli. Hız düşürülmeli, takip mesafesi arttırılmalı, diğer sürücülerin davranışları ve trafik akışı çok daha dikkatli takip edilerek sürüş yapılmalı” uyarısında bulundu.

Uzmanlar, mecbur olmadıkça trafiğe çıkılmaması tavsiyesinde bulunuyor.

DERİNLİK 4 CM OLMALI

"Tavsiye edilen güvenli diş derinliği 4 santimetredir" diyen Şener, şöyle devam etti:

"Bu diş derinliğinin altındaki lastikler kış lastiği özelliklerinin tamamını yerine getiremeyecektir. Kış lastiği, kar zincirinin yerine getirdiği görevi yerine getirebilen bir ekipman değildir. Karlı ve buzlu zeminlerde güvenli bir sürüş için zincir takılması gereklidir.” 

Şener, kış lastiğinin diğer lastiklere göre, kış şartlarında daha iyi bir zemin tutunması sağladığını dile getirerek, “Kaygan zeminlerde iyi bir tutunma sağlayarak ilk kalkışta avantaj sağlar. Kaygan zeminlerde fren yapıldığında kış lastiği ile durma mesafesi, kış lastiği özelliği olmayan lastiklere göre çok daha kısadır” şeklinde konuştu.

Tavsiye edilen güvenli diş derinliği ise 4 santimetre.

NE ZAMAN KULLANILMALI?

Adı kış lastiği olsa da mevsimden ve tarihten bağımsız olarak hava sıcaklığının 7 santigrat derecenin altına düştüğü zamanlarda kullanılması gerektiğine de dikkat çeken Şener, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülkemizde yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarda her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanmaktadır. Maalesef yanlış bir uygulama olarak, aynı araçta kış lastiği zorunlu olan ve olmayan lastikler kullanılabilmektedir. Tekrar hatırlatmak isteriz; sadece yolcu ve eşya taşıyan karayolu taşıtlarında değil, otomobiller dahil tüm karayolu taşıtlarında ve taşıtların yola temas eden tüm lastiklerinde kış lastiği kullanılmalıdır.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber