Kış geç geldi, yaz da mı geç gelecek?

Mevsim normallerinin üstünde sıcak günler yaşadık. Çocukken öğrendiğimiz sıralı 4 mevsimin dengesi iyice bozuldu. Kar bile Ocak ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde İstanbul'da yüzünü yeni gösterdi. Peki, kış geç geldiği için yaz da mı geç gelecek?

Son Güncelleme:

“Bu sene kış gelmedi”, “Kar ne zaman yağacak?” serzenişleri nihayet son buldu. Hava sıcaklıkları uzun zamandır mevsim normallerinin üzerinde seyrediyorken, bugün yurdun dört bir yanından kar yağışı görüntüleri paylaşıldı. Peki, kış geç geldiği için yaz mevsiminin de geç geleceğini söylemek mümkün mü? Haziran ayında yağış olur mu, ilerleyen günlerde bizleri nasıl bir hava bekliyor?

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, yaz mevsiminin gecikeceğine dair şu anda bir verinin elde olmadığını söylüyor. Sürmeli, “ 'Kış geç geldiyse yaz da geç gelir.' Böyle lokomotif gibi birbirini ittiren ya da çeken bir durum söz konusu değil” diyor.

"Diğer haritaları incelediğimizde kendi normalinin birkaç derece üzerinde sıcaklıklar var" diyen Sürmeli, "Kışı nasıl normalin üzerinde geçiriyorsak o miktardan biraz daha az olsa da yine yaz aylarında ortalamanın üzerinde sıcaklıklar görünüyor" diye aktarıyor.

'ŞU AN NET BİR ANORMALLİK VAR'

Kış aylarındaki ortalama sıcaklığa bakılırsa, yaz aylarında da ortalama üzerinde sıcaklıklar ile karşılaşabileceğimizi anlatan Sürmeli, “Şu an net bir anormallik var, eskiden 5-6 yılda bir yaşanan hadise artık 2 yılda bir yaşanıyor” ifadelerini kullanıyor. Sürmeli, esas sorunu ise kurak günlerin artması olarak değerlendiriyor.

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde öğle saatlerinden itibaren başlayan sulu kar yağışı ilçe genelinde kısa süreli etkili oldu (Fotoğraf:İHA)

İklim değişikliklerinden en büyük yarayı ise ara mevsimler alıyor ve neredeyse bazı yıllar ilkbahar ve sonbahar yaşanmıyor. Sürmeli, “Kar yağışları da göreceğiz ancak şu ana kadar kışı kurak geçirdik, bundan sonraki yağışlar çok yeterli olmayacak” sözleri ile gelecek günleri yorumluyor.

BAHAR AYLARINA DİKKAT

Bahar aylarına dikkat çeken Sürmeli, "Bu aylar, kendi normalinin dramatik şekillerde altına ya da üzerine indiğinde, mevsim başka bir mevsime dönebiliyor. Yazın sıcaklık 30 dereceye de çıksa yine yaz diyebiliriz. Ama bahar aylarında 10 derecenin altına düşerse kış, üzerine çıkarsa yaz diyebilirsin. Ara mevsimler, işte böyle kayboluyor" diyerek değerlendirmesine devam ediyor:

"Haziran ayına baktığımızda yağışlı bir ay değil. Yağışı bol değil ama Haziran ayını bazen kışa kaptırabiliyoruz. Son 3-4 yıldır ilkbahar kış tadında geçebiliyor. Şu anki öngörümüz ise normale yakın değerler."

İSTANBULLULAR, ŞUBAT'IN 5'İNE KADAR...

Kar yağışlarının yurdun belirli noktalarında hayatı zorlaştıracağını ancak çoğu yerde yüklü miktarda kar göremeyeceğimizi anlatan Sürmeli, “İstanbul, Şubat'ın 5'ine kadar birikinti yapacak bir kar göremeyecek” diyerek sözlerine devam ediyor:

“Yüksek kesimlere denk gelip havada bir kar yağışı görebilecek olanlar var ama İstanbullular yine kar göremeyecek diyebiliriz. Hatta orta batı bölgelerde yağışlar gece kara dönecek, sabah kar, öğlen yağmura dönüp gece yine kara dönecek.

 KAR, TOPRAK İÇİN DAHA İYİ

Karın erimesini istemediklerini anlatan Sürmeli, “Kar, toprağı ıslatıp yumuşatırsa don olayları yaşanmamış olur. Şu an ciddi kuraklık var” diyerek, sözlerini şöyle noktalıyor:

“Kar bir yorgan gibi serildiği için sıcaklığı belli bir seviyede tutuyor. Yağmur olduğu zaman su akışa geçiyor ama kar üzerinde duruyor ve yavaş yavaş toprağı ıslatıyor. Kar şu an çok ihtiyacımız olan şey ancak sınırlı geliyor. “

'BUGÜNDEN İTİBAREN..."

İTÜ Meteoroloji Müh. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öztopal, bugüne kadar kış günlerini kış gibi yaşayamadığımızı anlatıyor. Bunun nedenini ise, “Kış aylarında bize soğuk ve yağışı beraberinde getiren kuzeyli sistemlerin bizim enlemlerimize yeterince inememeleri yatıyor” şeklinde açıklıyor.

Ocak'ta Avrupa yanarken Çin dondu

“Ancak bugünden itibaren kışı kış gibi hissetmeye başlayacağız. Soğuk ile birlikte yağmur ve kar yağışlarını almaya başlıyoruz” müjdesini veren Öztopal, “Kış şartlarının gecikmesi yazın da gecikeceği anlamına gelmez. Zaman zaman atmosfer rekorlar kırar ve bu normal bir durumdur” diyerek, durumu özetliyor.

Öztopal, küresel iklim değişikliğine dikkat çekerek, bugün yaşadığımız durumun sürekli olması durumunda bu gerçekten bahsedebileceğimizi belirterek, açıklamasını sonlandırıyor.

Samsun'da 19 Ocak'ta termometrelerin 24 dereceyi göstermesi vatandaşları tedirgin etti.(Fotoğraf:İHA)

Geçtiğimiz yıllarda Samsun'a Kasım, Aralık ve Ocak aylarında kar düşer ve soğuk hava dalgası etkili olurdu. Bu yıl ise, Samsunlular kışı neredeyse mont giymeden geçirdi.

İstanbullular da yazdan kalma kış günleri geçirdi. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da hava sıcaklıkları 6-10 derece arasında seyretti, hatta Aralık 2022'de 15 dereceye kadar yükseldiği günler de oldu. Aralık ayında metropol şehirler arasında Ankara biraz daha soğuk havayı hissetti. Geçtiğimiz hafta, 1 derecelere kadar düşen hava sıcaklıkları, 'Tam da kar havası' yorumlarını beraberinde getirdi. Yine metropol şehirlerden İzmir'de de geçtiğimiz hafta bahardan kalma hava yaşandı. Sıcaklık, 10 derecelere kadar yükseldi. Aralık ayında ise en sıcak gün 16 derece olarak ölçüldü.

Dünya genelinde 2022, bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. sene, Avrupa'da ise en sıcak 2. yıl olarak kayıtlara geçti. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber