Kirlilik tescillendi, İzmir plansız yapılaşma kurbanı

İzmir'de yaşanan çevre kirliliği tescillendi. 'Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni yayınladığı ‘2022 yılı Çevre Durum Raporu’nda, Aliağa ve Bornova başta olmak üzere kent genelinde hava kirliliği, çöp depolama sorunları ile nitrat kirliliğinin devam ettiği ortaya konuldu.

Son Güncelleme:

İzmir ve ilçeleri uzun yıllardır göç, yapılaşma ve bilinçsizlik nedeniyle kirlenmeye devam ediyor. Son zamanlarda körfezdeki 'deniz marulu' sorunlarıyla gündem gelen İzmir'de, yaşanan çevresel risklere yönelik saptamalar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni yayınladığı ‘2022 yılı Çevre Durum Raporu’nda ortaya konuldu. Yeni raporda özellikle tersanecilik faaliyetlerinin merkezindeki Aliağa ile Bornova'da yaşanan hava kirliliği verilerine dikkat çekilerek, kış döneminde limit değerlerin sıkça aşıldığının altı çizildi. Raporda ayrıca depolama alanlarının yetersizliği ile yer altı ve yer üstü sularının nitrat kirliliğine maruz kaldığı da aktarıldı.  

Raporda, plansız yapılaşma neticesinde atıkların geri kazanımının etkin bir şekilde yapılmadığı belirtiliyor.

EN KİRLİSİ ALİAĞA

Bakanlığın "Çevre Durum" raporuna göre, Aliaağa'da 2022 yılı boyunca PM10, PM2.5, azot dioksit ve kükür dioksit kirliliğinin ocak ayında 14, şubat ayında 15, mart ayında 10, nisanda 22 ve mayıs ayında 19 gün aşıldığı belirtilirken, "İlimizde sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa İlçesidir" denildi. Raporda Bornova'daki hava kirliliğine de dikkat çekilerek, "Özellikle Bornova İlçesinde bulunan sanayi kuruluşları çimento fabrikaları, demir ve demir dışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocakları hava kirliliğine katkısı olan sanayi kuruluşları" ifadeleri sıralandı.

EMİSYONLAR AZALTILMALI

Raporda, İzmir'de ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği de yaşandığı, özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile şehir merkezinde yaşanan trafiğin hava kirliliğine katkısı olduğunun altı çizilirken, şu uyarılar sıralandı: "Hava kirliliği ile mücadelede yeni tesisler kurulmadan önce öncelikle mevcut tesisler iyileştirilmeli, bunların emisyonları en aza indirilmeli ve emisyon kontrol sistemlerinin sürekliliği sağlanmalıdır. Yeni yapılacak ya da mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılmalı ve merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması teşvik edilmelidir."

Hava kirliliğinde limitlerin aşıldığı Aliağa için daha öncede gemi söküm çalışmalarına bağlı asbest riski gündeme gelmişti.

OSB'DE ARITMA TESİSLERİ ESKSİK

İzmir'deki çevre sorunlarının gözler önüne serildiği bakanlık raporunda kentte 13 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğu, ancak bir OSB'nin henüz faal olmadığı, faaliyette olan OSB'lerden sadece 7'sinde atık su arıtma tesisi bulunduğu bilgisi de yer alırken, "Organize Sanayi Bölgesi belediye kanalizasyon sistemine bağlıdır. Bunun dışında 4 adet organize sanayi bölgesinde ise henüz çok az sayıda işletme faaliyete geçmiş olup, atık sular fosseptikte toplanarak, vidanjör vasıtasıyla atık su arıtma tesislerine taşınmaktadır" denildi.

ÇÖP SORUNU DEVAM EDİYOR

İzmir için tespit edilen kirlilik yüküne ilişkin dikkat çeken sorunlardan birinin düzensiz depolama alanları olduğu da rapordan yansırken, şu saptamalar sıralandı: "Köyden kente göçlerle birlikte yoğun ve plansız yapılaşma neticesi diğer büyük şehirlerimizde olduğu gibi İzmir’de de atıkların geri kazanımı etkin bir şekilde yapılmamakta olup bertaraf konusunda da uygun alan kalmamıştır."

ATIK SORUNU BÜYÜK BOYUTLARA ULAŞTI 

"Özellikle metropol alanı dışındaki alanlarda atık sorununun büyük boyutlara ulaşmış olması, uzun yıllardır çöplerin ilçe ve belde belediyeleri tarafından gelişigüzel bir şekilde yüzeysel su kaynakları civarına, ormanlık alanlara ve yol kenarına atılması neticesi çevresel açıdan su, arazi ve hava kirliliği problemleri ortaya çıkmıştır. Evsel atık depolama alanlarına kabulü yasak olan ambalaj atıkları konusunda ise belediyelerin kaynağında ayrı toplamayı etkin şekilde yapmaması nedeniyle cam, plastik, kâğıt gibi geri kazanılarak ekonomiye katkı sağlayabilecek atıklar da bu alanda depolanmaktadır."

Körfez'de son zamanlarda kuraklık ve kirliliğe bağlı deniz marulu sorunu da devam ediyor.

NİTRAT KİRLİLİĞİ 

Raporda, kentteki yer üstü ve yer altı su kaynaklarından alınan numunelerdeki nitrat oranları da ayrıntılı olarak ortaya konulurken, "Çiftçilerimize tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğini önlemeye yönelik tedbirler konusunda bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlenmektedir.
Farkındalık artırma çalışmaları kapsamında 'Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği' ve
'Hayvansal Gübrenin Depolanması ve Araziye Uygulanması' konulu kamu spotları
hazırlanarak yayımlanmıştır" görüşleri de sıralandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber