Kira fiyatları düşecek mi? 3 milyon Suriyeli 600 bin konut

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinden sonra ülkelerine dönüş hazırlığı yapıyor. Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli mülteci, yaklaşık 600 bin konutta yaşarken, geri dönüşlerin Türkiye'deki kira ve emlak fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Sürecin 2 yılı geçeceğine dikkat çekilirken, kira fiyatlarının aşağı düşmesi için halihazırda 800 binden fazla konuta ihtiyaç olduğuna dikkat çekiliyor.

Son Güncelleme:

Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra gözler; Türkiye'deki mültecilerin ülkelerine ne zaman döneceğine çevrildi. Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli, 600 bin konutta ikamet ederken, mültecilerin yarıdan fazlası İstanbul ve çevre illerde yaşıyor. Hem vatandaşlar hem emlak uzmanları, geri dönüşler ile kiralık konut fiyatlarının düşmesini beklerken, sürecin 2 yılı bulacağına dikkat çekiliyor. Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, Suriyelilerin dönüşüyle kira fiyatlarında bir miktar gerileme olacağını belirtirken, "Mevsimin kış olması ve Suriye'deki yönetim belirsizliği nedeniyle geri dönüşler yavaş seyrediyor. Ancak önümüzdeki yaz döneminden itibaren, geri dönüşlerin artmasıyla kiralarda bir miktar düşüş göreceğiz.  Öngörüm, ilk etapta 500 bin civarında mültecinin geri döneceği yönünde. Lakin 13 yıldır burada olup, düzenlerini kuranlar var. Birçoğunun geri dönmeyeceğini de hesaba katmamız gerekir" diye konuştu.

Uzmanlar, Suriyelilerin gidişinin kira piyasasına etkilerini anlattı.

FİYATLAR DENGELENİR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği'nden Sevil Ece Gümüş ise İstanbul gibi mülteci yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde, kira fiyatlarında bir düşüş yaşanmasının muhtemel olduğunu kaydeden isimlerden. Gümüş, halihazırda kiralık konut piyasasındaki arz-talep dengesinin, talep lehine baskı oluşturduğuna dikkat çekerken şunları söyledi:  "Eğer mültecilerin dönüşüyle bu talep azalırsa, kiralık konut arzı artar ve fiyatlar bir miktar gerileyebilir. Ancak bu tablo Türkiye genelinde aynı şekilde hissedilmeyebilir."

"Bölgesel farklılıklar ve dönüş sürecinin uzunluğu gibi faktörler de önemli. Ayrıca, bu konutların yeniden kiralanması ya da satışı sırasında piyasa dinamiklerinin nasıl şekilleneceği, dönüşlerin etkisini belirleyecek diğer unsurlar arasında. Kısacası, dönüşün piyasaya etkisi önemli ama bölgesel ve zamana yayılmış bir şekilde olacaktır."

KİRASI DÜŞÜK YERLERDELER

Suriyelilerin genellikle İstanbul'un düşük kiralı semtlerinde oturduklarını anlatan gayrimenkul uzmanı Ahmet Temel ise, "Ucuz semtlerde arz talep dengesine baktığımızda talebin karşısındaki arz çok az. Dolayısıyla Suriyeli göçmenlerden işini kuranların döneceğini düşünmüyorum. Düşük kiralı semtlerde, dükkanını eve çevirip yaşayanlar da var. Özellikle bunu Bahçelievler civarında çok görüyoruz" dedi.

800 BİN KONUT GEREKİYOR

Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin olumlu olacağını ancak kira fiyatlarının aşağı düşmesi için yeni projelere ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Temel, "Türkiye'de 800 bin konut yapılması lazım. Hali hazırda stok sorunu yaşanıyor. Son dönemlerde de baktığımızda yeni inşaat projeleri bittiğinde kiraya açılıyor. Örneğin Çatalca, İstanbul’un dışında olmasına rağmen 80, 100 daireli bir projenin toprak sahipleri daireleri satmadılar ve hepsini kiraya vermek istediler. Yaklaşık 2 ay gibi sürede daireleri kiraya verdik. Yani arz taleple alakalı çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Düşük kiralı semtlerde yaşayan Suriyeliler, dükkanlarını aynı zamanda ev olarak da kullanıyor.

ARZ DENGESİ NASIL OLACAK? 

Ufuk Tetik (Gayrimenkul Uzmanı)

"Suriyelilerin dönüşü sınıra yakın şehirlerde emlak fiyatlarını etkiler ancak büyük şehirlerde çoğu mülteci yerleşik yaşıyor. Üstelik çok sayıda Türk vatandaşı olanlar var. Geri dönüşlerin, Esad sonrası kurulacak düzen ve durumla orantılı olacağını söylemek gerçekçi olur."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber