Kimyasalları gören SİHA, Uyuşturucuyu böyle bulacak
ABD Başkanı Donald Trump “terör örgütü” ilan ettiği uyuşturucu kartellerine karşı sıra dışı önlemler almaya başladı. CIA'in uyuşturucu hammaddelerinin kimyasallarını fotoğraflayabilen SİHA'ları gizli şekilde Meksika üzerinde yer belirliyorlar. Diğer yandan ABD Kongresi'ne kartel gemileriyle mücadele etmek için “korsanları görevlendirme” yönünde bir yasa tasarısı sunuldu.
ABD Başkanı Donald Trump, Meksika'daki uyuşturucu kartellerini terör örgütü ilan etmesinin ardından ardı sıra önlemler de almaya başlıyor. Amerikan istihbarat kaynaklarına göre Trump'ın CIA'yi kullanarak örgüt liderlerine suikast yapmak, paralı askeri şirketlere örgütlerle mücadele yetkisi vermek, bombardıman uçakları ve SİHA'larla örgüt yuvalarını vurmak gibi kararları alması bekleniyor. CIA silahlandırılmış SİHA'larını her gün Meksika üzerinde uçuruyor. Bu SİHA'ların özelliği ise yerde ve suda biriken, çıplak gözle görülemeyen uyuşturucu hammaddesi kimyasalları gökyüzünden fotoğraflayabilmesi. CIA'in bu donanım sayesinde kartellerin kullandığı üretim tesisleri ve depoları da kaydetmeye başladığı ifade ediliyor. ABD'de Kongre'ye ayrıca “deniz korsanlarını kartellere karşı kullanma” yönünde bir yasa tasarısı da sunuldu.

KARTELLERE KARŞI KORSANLAR
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Tim Burchett'in “2025 Kartellerle Mücadele Yeniden Yetkilendirme Yasası” önerisi Kongre tarafından uygun görüldü. Söz konusu yasa önerisine göre ABD silahlı askeri paralı şirketlerin yanı sıra sivil vatandaşlara ve “korsanlara” da yetkilendirme verip Meksika'nın hem batısı hem de doğusunda kartellerin gemilerine karşı silahlı mücadele verebilecek. Kartel gemilerine içindeki mallarla birlikte el koyabilecekler. Senato'da da onaylanacak olan yasa eğer Kongre'den geçerse Başkan Donald Trump'ın imzasına sunulacak. Amerikan yayın organları Trump'ın yasayı hızla imzalayacağını ifade ediyorlar. Yasa tasarısı ABD'nin uyuşturucu kartellerine karşı korsanlarla mücadelesi Birleşik Devletler'in uyuşturucuyla mücadele birimi DEA, Federal Soruşturma Bürosu FBI ve ABD Deniz Kuvvetleri'nin gözetiminde gerçekleştirilecek.
MEKSİKA İLE KRİZ
ABD'li askeri kaynaklar Trump'ın Somali ve Yemen açıklarındaki korsanlar da dahil çok sayıda korsan yapılanmaya bu yasa doğrultusunda “devlet denetiminde görev verebileceğini” iddia ediyorlar. Ancak askeri uzmanlara göre korsan kartel avcısı gemiler sık sık Meksika karasularına girip egemenlik krizlerine de yol açabilirler.
CIA'İN GİZLİ SİHA'LARI
Diğer yandan ABD'nin gizli bir CIA programı çerçevesinde SİHA'larını Meksika üzerine uçurarak kartelleri gözlemlediği de bir süredir savunma basını tarafından dile getirilmekte. CIA'ye ait olan MQ-9 Reaper SİHA'larına yüksek patlayıcı gücüne sahip özel güdümlü mühimmatlar yüklenerek kartel yuvalarına operasyonlar için gizli bir direktif verildiği ifade ediliyor. ABD merkezli The War Zone (TWZ) yayın organının elde ettiği bilgilere göre SİHA'ların keşif ve gözlem operasyonları kartellere bilgisi sızdırabileceği gerekçesiyle Meksika hükümetine de bildirilmiyor. Özel lazer güdümlü mühimmatın yanı sıra SİHA'larda çok çarpıcı bir donanım daha bulunuyor. uyuşturucuların hammaddelerinden geriye kalan kimyasal atıkları görüp fotoğraflayabilen özel kamera sistemi.
GİZLİ TESİSLERİ BULUYOR
SİHA'lar Meksika üzerinde her gün onlarca sorti yaparak yoğun uyuşturucu kimyasallarının belirlendiği noktaları veri sistemine kaydediyorlar. Bütünüyle gizli yürütülen operasyon çerçevesinde CIA'in Meksika istasyonundaki ajanlar her ay Meksikalı istihbarat birimlerine yeri bu şekilde tespit edilen depo ve üretim tesislerinin bilgilerini de veriyorlar.
SİNYAL YAKALAYAN UÇAKLAR
Doğal mercekler ve çıplak gözle görülemeyen uyuşturucu kimyasallarının yerde ve suda bıraktığı kimyasal izlerin bu özel mercekler tarafından anında görüntülendiği ifade edilirken, SİHA'lar ayrıca bu tesisler üzerinde görev yaparak kartel üyeleri arasındaki iletişimi de kaydedebiliyor. Kaynaklar SİHA'ların yanı sıra insansız uçakların da kartel radyo ve cep telefon sinyallerini takip ettiğini ifade ediyorlar.
Kaynak: Web Özel