Kimler çakarlı araç kullanabilir?

2. Abdülhamid'in torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu'nun Sultanahmet'te çakarlı araçla  dolaşması tartışma konusu olmuştu. Peki çakarlı araçları kimler kullanabilir? İşte 1 Kasım 2019'da yapılan düzenleme. 

Son Güncelleme:

İçişleri Bakanlığı çakarlı araçların kullanımıyla ilgili bir düzenleme yapmıştı. Buna göre 1 Kasım 2019 tarihi itibariyle kimlerin çakarlı araç kullanabileceği ve sınırlar belirlenmişti.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 141'inci maddesinde belirtilen araçların 'trafikte geçiş üstünlüğü' sağlamak için çakarlı araç kullanımını suistimasl etmesini önlemek amacıyla yapılan düzenlemeye "Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçların Sürülmesi Sırasında Uyulacak Kurallar ile Bu Hakka Sahip Araçlarda Bulundurulacak Işıklı ve Sesli Uyarı İşaretleriyle Bunların Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" adı verildi. Düzenlemeye çakar kullanımına kısıt getirildi. 

Buna göre kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmi araçlarda ışıklı/sesli uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak kaydıyla usul ve eslarda belirtilen şartlar doğrultusuna kullanılabilecek. 

1 Kasım 2019 itibariyle anılan araçlar dışında, kamuda, mahalli idarelerde, diğer meslek kuruluşları ve üniversitelerde üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda "çakar lamba" kullanımı yasaklandı. 

Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci maddesinde yer alan, hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ile kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabiliyor. Ancak bu araçlarda tepe lambası bulunması, sürekli geçiş üstünlüğü sağlamıyor.

Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekinde bildirilen "devletin en üst protokolü"nde bulunan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanılabiliyor.

Bu araçlar dışında hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kullanılamıyor.

Makamların korumasından sorumlu araçlarda da sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemleri aktif kullanılabiliyor. Makam sahibi araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman bu uyarı sistemleri kullanılamıyor.

Yasağa uymayan araçlar için trafikten men cezası öngörülüyor.

Sonraki Haber