Kemik hastalıklarını önlüyor, vücuttaki bakterileri temizliyor: Bu peynir tam bir şifa kaynağı!
Tulum peyniri nasıl yapılır?
Eşsiz bir aromaya sahip olan tulum peyniri, Erzincan, Tunceli,
Konya, Bingöl, Elâzığ ve Erzurum gibi Türkiye’nin çeşitli
bölgelerinde üretilen bir süt ürünüdür. Tulum peynirinin yapım
aşaması, sabır ve özen gerekmektedir.
Türkiye’nin verimli bölgelerinde beslenen büyükbaş ve küçükbaş
hayvanlardan elde edilen sütler, mayalanıp bir süre
bekletilmektedir. Tulum peyniri için mayalanan süt, süzgeçten ya da
tülbentten geçirilerek süzülüyor. Ardından bir gece dinlendirilen
bu peynir, büyük torbalar içine ekleniyor ve bir süre bekletiliyor.
Bu sayede suyunu tamamen süzen peynir, bakır kaplarda ufalanıyor ve
özel tuzla tatlandırılıyor. Daha sonra temiz ve büyük torbalara
basılmasının ardından torbaların ağız kısmının dikiliyor. 10 günlük
bekleme süresinin ardından torbaların içindeki tulum peyniri alınır
ve peynir için hazırlanan hayvan derisine ya da bidona
yerleştirilir. Kıl keçisi tulumunda bekletilen peynir, tam
anlamıyla tulum peyniridir ve Erzincan yöresinde genellikle bu
yöntem ile üretilmektedir.