Kaybettiren söz: 'Sen hepsini yaparsın' İşte son sınav tüyoları...

YKS ikinci maraton heyecanında geri sayım başladı. AYT ve YDT sınavları öncesi ailelere seslenen uzmanlar ise adaylara kesinlikle, "Sana çok güveniyoruz, sen hepsini yaparsın" denilmemesi uyarısında bulundu.

Son Güncelleme:

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen YKS'nin ilk oturumu tamamlanırken adaylar, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 135 dakika boyunca ter döktüler. 3 milyon 527 bin 466 adayın yarıştığı 10.15'te başlayan ilk maratonun ardından yarın ise Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavları gerçekleştirilecek.
Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT),  saat 10.15'te başlayacak ve adaylara 160 soruyu cevaplamaları için 180 dakika verilecek. Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45'te başlayacak ve adayların 80 soru için 120 dakika süreleri olacak.

O SÖZÜ SÖYLEMEYİN

Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek ikinci maraton öncesi uzmanlardan hem ailelere, hem öğrencilere önemli uyarılar geldi. Öğrencilerin bu akşam mümkünse evde yemek yemeleri istenirken, ailelerin  ise, 'Hepsini yaparsın' sözünden mutlaka uzak durmaları gerektiği belirtiliyor. 

Derin nefes alma, sınav esnasında heyecanı kontrol etmenin en etkili yollarından biri kabule diliyor. Fotoğraf: AA

'DERİN NEFES ALMA...'

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Psikolog Gözde Yana, YKS maratonu gibi stresli bir deneyimde, heyecanı kontrol etmenin zorlu bir süreç olabileceğini belirtirken, sınav esnasında heyecanı yenmek için önerilerini şöyle sıralıyor: “Derin nefes alma, sınav esnasında heyecanı kontrol etmenin en etkili yollarından biridir. Derin nefes alarak, vücuttaki oksijen miktarını artırırsınız, rahatlayabilirsiniz. Kendinize olumlu telkinler vermek, sınav stresiyle başa çıkmak için etkili bir tekniktir."

MEDİTASYON VE YÜRÜYÜŞ YAPIN

"Sınavdan önce, kendinize 'Ben başarılı olacağım' veya 'Başaracağıma inanıyorum' gibi olumlu cümleler söyleyerek kendinizi rahatlatın" önerisinde de bulunan Yana, sınav stresini azaltmanın en iyi yolunun, sınavın kendisi için iyi bir hazırlık yapmak olduğunu sözlerine ekledi.  Yana, önerilerinin devamında şunları söyledi: "Sınav gününde neler yapmanız gerektiğini bilmeniz sınav stresinizi azaltacaktır. Sınavdan önce, gereksiz düşünceleri zihninizden uzaklaştırmak sizi rahatlatabilir. Belirli bir süre meditasyon yaparak veya yürüyüş yaparak, zihninizi boşaltabilirsiniz. Zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanmanızın yanı sıra, iyi bir gece uykusu sınav günündeki performansınızı ve heyecanını kontrol etmenize yardımcı olur."

Uzmanlar, sınavların zeka belirlemede bir ölçüt olmayacağının altını çiziyor. Fotoğraf: AA

ZEKA ÖLÇÜTÜ DEĞİL

Eğitim Sosyoloğu Tunay Kamer ise özellikle ailelere seslenerek, sınavların önemli olduğunu ancak zeka belirlemede bir ölçüt olmayacağını belirtti. Kamer, öğrencilerin emeklerinin karşılığını almak istediklerini, ailelerinin de iyi bir gelecekleri olması için emek harcadıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Fakat bu yoğun çalışmanın karşılığı bazen önemli görünmeyen hatalarla maalesef olumsuz etkilenebiliyor. Örneğin, öğrenciler sınav yaklaştıkça hiçbir şey bilmediklerini düşünmeye ve telaşlanmaya başlarlar. Bu telaş, stres ve kaygı düzeyini artırır."

KİLİT SÖZ "HEP YANINDAYIZ"

"Sana çok güveniyoruz, sen hepsini yaparsın şeklindeki sözlerin öğrencilerde kaygı oluşturacağının da altını çizen Kamer, "Pazar günkü maraton için, Birçok öğrenci ailelerini hayal kırıklığına uğratmaktan korkuyor. Bunun yerine, ailelerin 'Elinden gelenin en iyisini yap, biz hep yanındayız' demeleri daha doğru olacaktır. Adayların mutlaka stresten ve kaygıdan arınmaları gerekir."

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

Maratonun 2.ayağına saatler kalırken, ailelerin de sınav öncesi panik yapmamalarına değinen uzmanlar, öğrencilere de şu tavsiyelerde bulunuyor:

*"Son gün artık deneme çözmeyi bırakmaları ve daha rahat, huzurlu, keyif alabilecekleri, kafalarını dağıtarak stresten uzaklaşacağı şeylerle ilgilenmeleri önemli.

*Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düşünce ve davranışlardan da uzak durulmalı.
*Son gün yemeğin evde yenilmesi, özellikle dışarıdan bir takım yiyeceklerin yenilmemesi önemli.

*Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edilmeli ve bünyenin alışık olduğu yemeklerden yemeğe çalışılmalıdır.

*Sınavdan bir gün önce dost ve akrabaların başarı dileklerini söylemek amacıyla iyi niyetle yoğun bir şekilde adayları aradıkları bilinmektedir. Bu durumdan olumlu etkilenmek yerine daha fazla gerginlik yaşanabilmektedir. Bunu olumsuz durumun açığa çıkmaması için telefon görüşmeleri sınav sonrasına ertelenebilir.

*Sınav sabahı mutlaka az da olsa dengeli bir kahvaltı yapılması büyük önem taşımaktadır."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber