Katili dişler ele verecek, cinayetin sırrı diş izlerinde mi?

Minik Narin'in katledilmesinin ardından abisinin kolundaki izler yeniden gündeme geldi. Türkiye'de az bilinen bir alan olan adli diş hekimliği uzmanları, bu izlerin tıpkı parmak izi gibi eşsiz olduğunu belirtiyor. Tespitte en önemli detay ise Narin'in ağız yapısında olabilecek anormalikler, eksik ya da çapraz dişler. Uzmanlara göre, bu durum tespiti kolaylaştırabilir. Öte yandan kol elastik bir yapıda olduğu için izlerin zamanla kaybolma ihtimali de yüksek.

Son Güncelleme:

Türkiye'de az bilinen bir alan olan adli diş hekimliği, Narin'in abisinin kolunda diş izlerinin ortaya çıkması ile gündeme geldi. Abi Enes Güran'ın ardından şimdi de anne Yüksel Güran'dan alınan diş örnekleri inceleniyor. Adli hekim ile birlikte çalışan adli diş hekimi cinayetlerde kimlik tespitinde yardımcı oluyor. Uzmanlar, diş izlerinin de tıpkı parmak izleri gibi eşsiz olduğunu belirtiyor. Ölen kişinin dişlerinde dolgu, eksiklik gibi herhangi bir işlem varsa bu durum kimlik tespitini daha da kolaylaştırıyor. İncelemede öncelikle izlerin insana mı yoksa hayvana mı ait olduğuna bakılıyor. Bunun için de "ağız derki" denilen bir açı alınıyor. 

TÜKÜRÜK ALINMASI ŞART

Adli diş hekiminin kimlik tespitinde yararlandığı özellikler arasında kişinin dental kayıtları, radyografi ve damak izleri yer alıyor. Mağdur ölmüş ise vücudun fotoğrafı alınıyor, dental inceleme yapılıyor ve diş, dolgu, protez varsa toplanıyor. Morgda ise şema çizilerek radyografi alınıyor, model hazırlanıyor ve olay yerindeki parçalar inceleniyor. Tüm bu işlemler şüphelinin verileri ile kıyaslanıyor ve araştırma tamamlanıyor.

Narin'in mezarı

DOLGU YA DA ANOMALİ 

Konuyla ilgili çalışmaları bulunan Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar Sütcü, bu vakalarda çapraşık diş gibi doğuştan gelen anomalilerin varlığının kimlik tespitini kolaylaştırdığını belirterek, "Sonradan yapılmış dolgular da çok önemli. Eğer izler 4 cm'den büyükse yetişkin, 2,5-3 cm aralığındaysa çocuk diş izi diyebiliriz" dedi.

ÖLÜM ZAMANINA DİKKAT

Narin'in abisinin kollarındaki izlerin tespitinin nasıl gerçekleşeceğini sorduğumuz Sütcü, "Kol elastik bir yapı olduğu için kendini yeniler. Eğer ısırma olduktan sonra ölüm meydana geldiyse izler kalıcı olur ama yaşıyorsa izler eski haline döner. Zamanı ve derinliği de önemli. Abisinin kolundaki izler ilk aşamada önemli değildi. Çünkü Narin bulunamamıştı. Ancak ölü olarak bulunduktan sonra onun diş ölçüsünün kalıpları da elde edildikten sonra, daha sağlıklı bir karşılaştırma yapılabilir" şeklinde konuştu.

Sütcü, şu açıklamaları yaptı: "Koldaki ısırık bölgesinden tükürük sıvısı alınır ve bu DNA analizini kolaylaştırır. Eğer ilk etapta abisinin kolundan tükürük örneği alındıysa tespit kolaylaşır. Yine Narin'de de eğer ağız yapısında ortodontik bir bozukluk varsa bu da tespit için bir avantaj."

Türkiye'yi yasa boğan cinayet aydınlatılmayı bekliyor. 

PARMAK İZİ GİBİ 

"Diş izleri de parmak izleri gibi herkeste farklıdır" diyen Sütcü, şu an ısırık izlerinin parmak izlerinden daha değerli olduğunu belirtti. Olay yerinde izlerin fotoğrafının çekilmesinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Sütcü, "İzlerin fotoğrafı çekilirken yanına çapı belli olan bozuk para gibi bir obje konulmalı. Çünkü, fotoğraf esnasında magnifikasyon denilen bir büyüme oluyor ve gerçek boyutun tespit edilmesi güçleşebiliyor" dedi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber