'Kargu' cehennemi yaşatacak, Çılgın Türklerin gurur tablosu

Türkiye'nin savunma sektöründeki atılımları ve anlaşmaları küresel savunma basınında geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Kargu İHA'nın zırhlı hedefi tam isabetle vurması ve 940 milyon dolar değerindeki anlaşma ile Romanya'ya ihraç edilecek olan Cobra 2 milli zırhlı askeri aracı uluslararası basının manşetlerinde yer aldı.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin savunma endüstrisi alanındaki gelişmeleri ve ihracat anlaşmaları uluslararası savunma basınının manşetlerinde yer almaya devam ediyor. ABD merkezli yayın organları hem Kargu İHA'nın zırh delici mermi ile hedefini imha etmesini hem de NATO üyesi Romanya'nın Türkiye'den çok sayıda Cobra 2 zırhlı savaş aracı sipariş etmesine geniş yer ayırdı. Somali'de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları gerçekleştirecek olan Oruç Reis sismik araştırma gemisi de savunma medyasının odağında yer alıyor.

ABD merkezli savunma yayın organlarında, milli İHA Kargu'nun terörle mücadelede büyük bir etkisinin olacağı ifade ediliyor. 

TAKTİK 'İHA'LARDA ÖNCÜ

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Military Leak milli vurucu İHA sistemi Kargu'nun zırh delici mermilerle hedefini tam isabetle vurmasını manşetine taşıdı. STM Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Kargu'nun “taktik mini İHA alanında öncü yeniliklere imza attığı” yorumunun paylaşıldığı yayın organında savaş sistemi hakkında şu ifadelere yer verildi: “Kargu her geçen gün evrimleşen savaş alanı ihtiyaçlarına en pratik çözümlerden birisini getiriyor. Kargu'nun özellikle terörle mücadelede büyük bir etkisi olacağı tahmin ediliyor.” 

RADARLARI YOK EDECEK

Yayın organındaki analizde mühimmat donanımı, savaş alanında çok hızlı değiştirilebilen Kargu'nun “uluslararası savunma pazarında büyük bir taleple karşılanmasının” beklendiği yorumuna da yer verildi. Kargu'ya yakın zamanda Radyo-frekans tarama sisteminin de ekleneceğini ifade eden yayın organı; İHA'nın bu sayede düşman radar ve elektronik sistemlerini etkisiz hale getirebileceğinin altını çizdi.

PRATİK İHA

Öte yandan 'Kargu İHA sistemi' etkin vurucu yeterliliğinin yanı sıra yapay zeka kullanarak istihbarat görüntüleri oluşturabilme ve mühimmatları sessizce hedefe gönderme özellikleriyle de rakiplerinin önüne geçen teknolojilere sahip. Tek bir uzman personel tarafından kullanılabilen Kargu, bir dakika içinde operasyona hazır hale getirilebiliyor. Kargu ayrıca radarların tarama alanının altında uçtuğu için yakalanma riski de oldukça düşük. Bugüne kadar beş binden fazla üretilen Kargu sistemi hali hazırda 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Küresel savunma medyası Romanya'nın Türkiye'den sipariş ettiği Cobra 2 zırhlı savaş araçlarına geniş yer ayırdı.

DEV İHRACAT

Birleşik Devletler'den yayın yapan bir başka önemli savunma yayın organı Defense News ise NATO üyesi Romanya'nın Türkiye'den bin 59 adet milli zırhlı askeri personel aracı Cobra 2 siparişi vermesini mercek altına aldı. 940 milyon dolar değerindeki anlaşma gereği ilk 278 Cobra 2 aracı Türkiye'de Otokar tarafından üretilip teslim edilecek; geri kalan araçlar ise Romanya'da üretilecek. Yayın organına konuşan savunma uzmanlarına göre NATO'nun yeni konsepti gereği kara ordusunu modernize eden Romanya diğer yandan yanı başında devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı dolayısıyla da savunma gücünü arttırmayı hedefliyor. 

ANKARA'DA ANALİZ EDİLECEK

Saygın askeri haber sitesi Army Recognition ise Somali'ye gönderilen sismik araştırma gemisi Oruç Reis'e yer verdi. Analiz yazısında milli sismik araştırma gemisinin Somali kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğalgaz kaynakları için üç boyutlu sismik çalışmalar gerçekleştireceği ve toplanan verilerin Ankara'da analiz edileceği bilgisi paylaşıldı.

Oruç Reis, Afrika Boynuzu adı verilen alanda Türk Bayrağını dalgalandıracak.

GEDİZ VE GÖKOVA YANINDA

Analiz sonuçlarına göre belirlenen alanlarda sondaj çalışmalarına da başlanacağı bilgisini okuyucularıyla paylaşan yayın organında “Oruç Reis'e Türk Deniz Kuvvetleri'nden TCG Gediz ve TCG Gökova firkateynlerinin de eşlik ettiği ifade edildi. Yayın organı Türkiye ve Somali arasındaki anlaşmaya ilişkin “Oruç Reis Türkiye'nin Afrika Boynuzu bölgesindeki enerji çıkarlarını da temsil ediyor. Türkiye bölgede 15 bin kilometrelik deniz sahası alanında petrol ve doğalgaz arama hakkına sahip” yorumunda bulundu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber