Karavancılardan park isyanı, "Bize yer gösterin"

Karavancılar, İstanbul Maltepe Sahili'ni mesken tutarken, yüzlerce aracın uzun süreli park etmesi tartışmalara neden oldu. Karavancılar, "Ödeme yapıyoruz, altyapı yok, bize yer göstersinler" derken, vatandaşın derdi ise otopark. Diğer bir sorun da, bazı karavancıların atık sularını dereye dökmesi.

Son Güncelleme:

Pandemiden sonra karavan kültürü Türkiye'de de artmaya başladı. Çekme ya da motokaravanı olan kişiler, İstanbul'da Maltepe, Kartal ve Gürpınar sahillerine park ediyor. Bu park alanları otopark konseptinde ve karavan parkı olarak bilinse de bunun için gerekli altyapısı bulunmuyor. Son olarak İzmir ve Antalya'daki karavancılar mahalleli ile karşı karşıya gelmiş, uzun süreli park ettikleri için mahalleli karavancıların başka yere taşınmasını istemişti. Benzer bir durum İstanbul'da da yaşanıyor. Maltepe Turgut Özel Bulvarı'nda bulunan otopark karavan parka dönmüş durumda. Vatandaşlar ise bu duruma tepki gösteriyor. Alanı kullanmak için günde 450 TL ödeme yapılması gerekiyor, aylık abonmanlık sisteminde ise 3 bin 400 TL ödeniyor. Paralel şekilde park edilen bazı karavanlar ise ortalama 3-4 araçlık yer kaplaması da dikkat çekiyor. 

Karavancıların yaşam alanından bir görüntü.

PARK YERİ BULUNAMIYOR

Karavancılar, kendilerine karavan park yeri gösterilmesini istiyor. Karavan parklarda atık su boşaltma yeri, tuvalet ve banyo hizmeti verilirken söz konusu otoparkta bunlardan hiçbiri bulunmuyor. Görüştüğümüz karavancılar, "Para veriyoruz, hizmet alamıyoruz, bize yer göstersinler" derken, vatandaşlar ise özellikle hafta sonları araçlarına yer bulamamaktan şikayet ediyor. Karavancıların bazıları atık sularını dereye ya da rögar kapaklarının içine boşaltırken bu durum çevre sağlığını da tehdit ediyor. Bölge esnafı ise hallerinden memnun, karavancıların kendilerinden sık sık alışveriş yaptıklarını dile getiriyor. 

DEPREMDEN SONRA ARTTI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tam zamanlı karavan hayatına geçiş yapan Hüseyin B., "Bir günüm düzenli olarak düzensiz bir yaşam halinde geçiyor. Beden, ne zaman uyanmak isterse uyanıyorum, uyumak istediğimde uyuyorum. Hava güzelse dışarı masa atıyorum, yağmurlu ise karavan içinde vakit geçiriyorum" diyor. 

KİM KİRLETİYOR?

Karavancıların atık su sorunlarına dair konuşan Hüseyin B., "Burası karavan parkı olarak görünen ama karavan parkı olmayan bir yer, altyapısı yok ama var gibi ödeme alınıyor. Tuvalet var ancak belediyeye ait olduğu için 7-8 gibi kapanıyor. Kışın da elektrik altyapısı olmadığı için jeneratör çalıştırıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Parkı işgal edip etmedikleri şeklindeki sorumuzu da yanıtlayan Hüseyin B., "Karavancılar, doğayı seven, ona saygılı insanlardan oluşur. Bakın, herkesin kapısının önü tertemiz, biz burada hayvanları besliyoruz, çöpümüzü bırakmıyoruz. Piknikçiler geliyor ortalığı kirletiyor sonra bu durum karavancıların üstüne kalıyor. Doğada daha fazla vakit geçirmek için konfor alanımızdan çıkıyoruz. Alışverişlerimizi de bölge esnafından yapıyoruz" diyerek, açıklamalarını noktalıyor.

Akif Bey, karavancılara yer gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

YER GÖSTERSİNLER

Soyadını vermekten kaçınan Akif isimli karavancı ise de tam 7 yıl boyunca Maltepe Sahili'ndeki karavanın içinde yaşadığını söylüyor. Geldiklerinde sayıları bir parmağı geçmeyecek kadar olduğunu anlatan Akif bey, karavan temizliğinin evden daha uzun sürdüğünü anlatıyor. "Yıllardır bu parkın bir bölümünü kapatın, bizlere tahsis edin, karavan park yapın diyoruz. Yabancı karavancılar geliyor bir gün bile kalamıyorlar, atık su boşaltım yeri bile yok" diye konuşuyor. 

Karavan tutkunlarından Bülent K.'de benzer serzenişlerde bulunurken, şunları söylüyor: Konuyla ilgili müracaatlarımız da sonuçsuz kalıyor. Karavan parkların sayısı arttırılmalı."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber