Kapadokya artık kültür ve turizm koruma bölgesi değil

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı ile Bakanlar Kurulu kararı ile 2004'ten beri Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak kabul edilen Kapadokya'nın bu vasfı kaldırıldı. 2004 tarihli karar iptal edildi

Son Güncelleme:

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı alanların Kapadokya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesine ilişkin 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı iptal edildi. Buna göre artık Kapadokya'da bahsedilen bölgeler koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilmeyecek.

haberglobal.com.tr-ÖZEL HABER

2004 senesinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile bölgede bulunan bazı alanlar Kapadokya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmişti. 25 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan yeni kararda ise söz konusu bakanlar kurulu kararının iptal edildiği duyuruldu.  

22/10/2004 TARİHLİ BAKANLAR KURULU'NDA İŞARET EDİLEN KORUMA BÖLGESİ

2004 tarihli Bakanlar Kurulu'nda Kapadokya'nın koruma bölgesi ilan edilmesine ilişkin haritada Göreme, Uçhisar, Ortahisar, Mustafapaşa, Avanos, Ürgüp kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilmişti. Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan kararla bu bölgeleri koruma ve gelişim bölgesi özelliği kaldırılmış oldu.


2019'DA DA MİLLİ PARK STATÜSÜ İPTAL EDİLMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere 1 Haziran 2019 tarihinde Resmi Gazete ile 7174 Kapadokya Alanı Hakkında Kanun yayımlanarak yürürlüğe girmiş bölgede tüm yetkiler kurulacak olan Kapadokya kuruluna verilmişti. Kanunun kapsamı ise Kapadokya Alanının tarihî ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesine ilişkin hususlar olarak açıklanmıştı.

22 Ekim 2019'da ise Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Göreme Vadisi ve çevresinin milli park ilan edildiğine ilişkin 1986 yılına ait Bakanlar Kurulu kararı kaldırılmıştı. 33 yıldır milli park statüsünde korunan ve 9600 hektar alanı kapsayan milli park, Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Ortahisar, Avanos ve Ürgüp sınırlarına uzanıyordu. Ancak "Kapadokya'nın daha iyi korunması, turizmin geliştirilmesi ve imar planlarının tek elden yapılması" iddiasıyla bu yılın başında Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmıştı. Bu yasa gereği Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ile Tarım ve Orman bakanlıklarının yetkileri alan başkanlığına devredilirken 'milli park statüsü' 22 Ekim 2019 tarihli kararla kaldırıldı.

KAÇAK YAPILARLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Kapadokya bölgesi geçtiğimiz yıl kaçak bazı yapılaşmalar nedeniyle gündeme gelmişti. Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından alınan kararla onlarca kaçak yapı yıkılmıştı.

Sonraki Haber