Kamyon arkası yazı modası, 'Hatalıysam lütfen birebir görüşelim'

Kamyon arkası yazılar dijitalleşmeye meydan okuyor. Bazen eğlenceli bazen de kinayeli olan bu özlü sözleri yazanlar arasında dolmuşçular, kamyoncular, çekiciler yer alıyor. Güvenli sürüş uzmanları ise yazıların diğer sürücülerin dikkatini dağıttığını belirterek, kazalara yol açtığını söylüyor. Türk Ticaret Kanunu ile yasaklansa da, birçok sürücü kamyon arkası yazılarından vazgeçmiyor. Psikologlar ise bu yazıların duygusal rahatlama işlevi gördüğünü belirtiyor.

Son Güncelleme:

"Biz kimseyi yarı yolda bırakmadık onlar müsait bir yerde indiler, şoförün aşkı yolda başlar, sinyal yakıp geçtiğin bu kalbimi; ilerde dörtlü yakıp bekleyeceksin, hatalıysam lütfen bire bir görüşelim..." Bu sözler, kamyonların, dolmuşçuların, çekicilerin arkasındaki yazılardan bazıları. Bir ülkenin insanlarını tanımak için kamyon arkası yazılarına bakmak yeterli olmasa da hatırı sayılır bir gerekçe. Bazen güldüren bazen düşündüren bu yazıların geçmişi ise bir hayli eski.

YASAĞA UYAN YOK

Geçtiğimiz yıllarda, AB ticaret hukuku ile uyumlu hale getirilen Türk Ticaret Kanunu ile kamyoncuların vazgeçilmezi haline gelen kamyon arkası yazıları yasaklansa da kurala uyan pek yok. Kamyon arkası yazılar dikkat çektikleri kadar kazalara da sebebiyet verebiliyor. Duygusallıklarını, hayallerini, aşklarını bazen özlemle bazen de kinayeli biçimde dile getiren kamyoncular için bir dönem en güzel söz yarışması düzenlendiği bile biliniyor. Yalnızlıklarına bu şekilde çare bulduklarını anlatan kamyoncular, araçlarına düşkün olduklarını ve onu temizleyip süslediklerini her yerde dile getiriyorlar. Kamyon arkası yazılarında son moda ise Yeşilçam. Favorileri de Selvi Boylum, Al Yazmalım.

 AB ticaret hukuku ile uyumlu hale getirilen Türk Ticaret Kanunu ile bu yazılar yasaklansa da kurala pek uyan yok.

YOL GÜVENLİĞİ İÇİN RİSK

Güvenli Sürüş Eğitmeni Mert İntepe , bunun bir trafik kültürü ve dili olduğunu belirterek, "Usta çırak ilişkisi ile şoför camiasının duygularını, düşüncelerini, felsefesini kaleme aldığı yerdir diyebiliriz. Bu yazılar yol güvenliği için riskli. Otobanda hareket ederken 3 saniye bu yazıları okuduğunuzda yaklaşık 125 metre yol gidersiniz. Bu da bir kamyonun altına girmenize, direksiyon hakimiyetinizi kaybetmenize, savrulmaya, takla atmaya neden olabilir" dedi.

Bu yazıları okumanın tıpkı cep telefonuna bakmak kadar riskli olduğuna dikkat çeken İntepe, "Birkaç saniye o yazıya takılı kalmak bile zihni bambaşka yerlere götürebilir ve kaza riski 4-5 kat artabilir" diye konuştu.

Uzmanlar, bu yazıları 3 saniye okumanın bile otobanda kazalara neden olabileceğini belirtiyor.

ŞERİT İHLALİNE YOL AÇIYOR

Konuya dair sosyal medya üzerinden bir paylaşım yapan vatandaş ise sitemini şu sözlerle dile getirdi: "Geçen bir adam destan yazmış sanki. Başka biri de takılmış peşine yazıyı okumak için. Otobüs sağ şeride giriyor arkasındaki peşine, sola giriyor peşine.  Bunlar, trafik güvenliği açısından kamyonlarınkinden daha tehlikeli bence."

Psikolog Özge Öztaşçı, kamyon arkası yazılarının ülkemizde iletişim kültürünün bir parçası olarak görüldüğünü belirterek, "Bu yazıları yazan kişilerin duygularını, hayata bakış açılarını ve kimi zaman da mizahi anlayışlarını yansıtma ihtiyacının bir ürünü. Bu metinler, kişinin kimliğini ve ruh halini özgün bir şekilde ifade etme yoludur. Bu tür yazılarda çoğu zaman yalnızlık, hayat mücadelesi, aşk acısı, mizah, hayat felsefesi ve toplum eleştirisi gibi temalar işlenir. Kimi zaman bu yazılar bir özlem veya sitem ifade ederken, bazen de yol boyunca karşılaşılan zorluklara karşı bir dayanıklılık simgesi haline gelir. Bu durum, halkın düşünce ve duygularını şiirsel ve esprili bir dille ifade etme eğiliminden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Çekicilerin üzerinde yer alan yazılardan bazıları

RAHATLAMA YOLU

"Psikolojik açıdan baktığımızda, bu ifade tarzı, yazan kişinin kendini toplum içinde görünür kılma ve anlaşılma ihtiyacını yansıtabilir" diyen Öztaşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar, zaman zaman anonim ya da dolaylı yollarla kendilerini ifade etmeyi tercih eder. Aynı zamanda, bu cümleler bir tür duygusal bir boşalma aracı işlevi de görebilir. Psikolojide, duyguları ifade etmenin stres ve kaygıyı azaltmada önemli bir yeri vardır ve bu yazılar da araç sürücüsü için bir rahatlama yolu olabilir."

EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN SÖZLER İSE ŞÖYLE:

-Karayollarında değil senin kollarında öleyim gülüm.

-İstedim vermediler sen kamyoncusun dediler!

-Sen kalbimde batan güneş, ben yollarda çilekeş.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber