Kamera görüntülerinin yok edilmesi ciddi bir suç

Güvenlik kameraları artık hayatımızın her alanında. Bulundurmak için yasal bir zorunluluk olmasa da görüntü taleplerine verilecek olumsuz yanıtlar, işletmeleri ciddi cezalarla karşı karşıya bırakabilir.

Son Güncelleme:

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanvekili Avukat Rıdvan Yıldız kafe ve restoran gibi mekanların güvenliği yönünden genel olarak kamera kaydı kullanımı söz konusu olsa da yasal olarak bir zorunluluk bulunmadığını söyledi.

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, Yıldız, güvenlik kamera kayıtlarının tutulmasının bir takım yasal riskleri olduğundan bahsediyor.

“Özel hayatın gizliliğin ihlali, zaman zaman bu görüntülerin kamuoyunda ve sosyal medyada ifşası gibi hukuka aykırılıklar da meydana gelebilir” bilgisini paylaştıktan sonra idari kararlarla bazı kurumlarda kamera zorunluluğu söz konusu olabildiğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır Valiliği’nin aldığı kararla kahvehane, otel gibi yerlere terör olayları nedeniyle kamera zorunluluğu getirdiğini anımsatıyor. Ancak bunların haricinde genel bir zorunluluğun söz konusu olmadığını söylüyor.

"KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİN YOK EDİLMESİ CİDDİ BİR SUÇ"

Peki, kamera görüntülerinin yok edilmesi ya da değiştirilmesi? Avukat Rıdvan Yıldız bu konuya da açıklık getiriyor ve “Güvenlik kamera kayıtlarının tutulması her ne kadar zorunlu olmasa da tutulan kayıtlar bir suç meydana geldiğinde delil niteliğinde olacağından bu görüntülerin yok edilmesi, değiştirilmesi suç teşkil eder” diyor.

Gerçeğin ortaya çıkmasını engelleyen kişilerin bunun tespiti halinde cezalandırılacağının altını çizen Yıldız, böyle bir adımın hukuki karşılığının ne olduğu sorumuza da yanıt veriyor:

“Türk Ceza Kanunu'nun 281. maddesi ‘Gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla, bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ şeklindedir.

Bu hükme göre güvenlik kamera görüntülerinin silinmesi suç delillerinin yok edilmesi suçunu oluşturur. Bunun da beş yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır.

Dolayısıyla gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla güvenlik kamera görüntülerini silen sorumlular, bunun tespiti halinde suç işlemiş olacaklardır. Ve yasaya uygun bir şekilde ceza alırlar.”

Kaynak: Diğer

Sonraki Haber