Kahvecilere rakip geliyor, gazozcu zinciri kuracak

İstanbul'un Vefa semtinde bulunan Sevda Gazozcusu yeni bir akım başlatmaya hazırlanıyor. 100 çeşit gazozun yer aldığı dükkanın sahibi Mahmut Saklı, 2030 yılına kadar 81 kentte 100 şube, 10 ülkede ise en az 20 şube açmayı hedeflerken, kahve zincirlerine rakip olmayı istiyor.

Son Güncelleme:

"Bana bir çay, çocuğa da gazoz." Bu söz, aslında bir dönemin içecek kültürünü yansıtan en güzel örneklerden. 1850'li yıllardan beri gazoz kahvede, sokaklarda, yeri geldiğinde leblebi tozu ile giden bir içecek olarak her dönem popülerliğini korumayı başarmış. Eskiden mahalle aralarında seyyar gazozhaneler varken günümüzde bu mekanlar yerini Sevda Gazozcusu'na bıraktı. Öğrencilik yıllarında bir hocasının fikri ile ticaretini geliştiren Mahmut Saklı ortağı Anıl Karacaer ile tam 8 yıldır unutulan bu lezzeti bizlere hatırlatıyor. Vefa, Balat, Büyükada ve Safranbolu'da 4 şubesi olan Sevda Gazozcusu'nun hikayesini Saklı ile konuştuk.

Burada çocukluğumuza dair pek çok detay bulmak mümkün.

ESKİ SEYYAR GAZOZHANELER...

2016 yılında öğrencilik zamanlarındaki küçük bir birikim ile ticaret yapma hayalleri kurduğunu anlatan Saklı, müzik öğretmeninin "Benim için bir çeşit gazoz satar mısın?" şeklindeki ricasından sonra yerli ürünleri araştırmaya başlıyor. Çengelköy'deki bir gazozcunun desteği ile 30 çeşit gazozla başladığı hikayesi şimdi yüze yakın gazoz çeşidi ile devam ediyor. Pandemi zamanı daha fazla çeşit olduğunu ancak ayakta duramayan firmaların çeşitliliğini azalttığını anlatan Saklı, "İnovasyon katmak için eski mahalle gazozhanelerini işletmemize taşıdık, kendi şuruplarımızı üreterek el yapımı gazozlar da yaptık. Bunların arasında egzotik meyveler de yer alıyor" diyor.

Dükkana gelenler genelde kendi memleketlerinin gazozunu soruyor.

"MEMLEKET GAZOZU VAR MI?"

Dükkana gelenlerden kimi memleketinin gazozunu arıyor kimisi de damak tadına uygun lezzetler. Saklı, limon, mandalina, ananas, erik, damla sakızlı, hindistan cevizi, italyan karameli, gürcü armudur, feijoa meyvesi gibi değişik tatların da bulunduğunu belirtiyor. Saklı, kendisine 81 ilden şubeleşmek için teklifler geldiğini söylüyor ve 4 aşamalı projesini şu sözlerle anlatıyor.

El yapımı gazozlar da burada üretiliyor.

BELGESEL HAYALİ

"4 aşamalı bir konsept bu, öncelikle kendi şişe gazozumuzu üretmek istiyoruz. İkinci olarak el yapımı gazozlarımızı seyyar bir şekilde sergilemek istiyoruz, 3. aşamada butik dükkanlarda al götür hizmeti alabildikleri bir mekan, son olarak da oturulabilir geniş bir alan tasarlıyoruz, kültürümüz olan gazozu konsept hale getirmeyi planlıyoruz. 2030 yılına kadar 81 il, 100 şube, 10 ülkede de en az 20 şube hedefimiz bulunuyor."

Saklı, belgesel çekme hayalini muhabirimiz ile paylaştı.

Saklı, bir de gazozun 1800'lü yıllardan itibaren hikayesinin anlatıldığı bir belgesel çekme düşüncesinde olduğunu söylüyor. Gazoz ile ilgili sektörel bir gazete ya da dergi çıkarma hayali de olan Saklı, Çin, ABD ve Rusya'nın belgesellerini çektiğini ve ülkelerinde de ses getirdiği bilgisini paylaşıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber