Kahramanmaraş'ta 7.6'lık bağımsız deprem nasıl oldu? Prof. Dr. Ahmet Ercan anlattı: "Dünya çapında büyük bir olay"
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6'lık iki bağımsız depremin oluş biçimlerini Haber Global'de anlattı.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Haber Global canlı yayınında Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6'lık depremleri değerlendirdi.
Ercan'ın açıklamaları şöyle:
"Gerginlik birimi 4 bileşenli. İkisi ana kırık ikisi dalma batma şeklinde. Bu bölgede yerin işleyişi böyle. Bu olaylar 15 milyon yıldır sürüyor. 15 milyon yıldır yineleyen bir olayın yinelemesini gördük, gelecekte de bunu göreceğiz.
7.7 zaten kendi başına olağanüstü bir durum. Dünya boyutunda büyük bir olaydı, bunun arkasında 7.6 gelmesi şaşırtıcı oldu. Aynı kırıkta olmadı. Orada da birikmekte olan bir gerginlik varmış. Oradaki gerginliğin bir kısmı üzerine bindirdi, derin kırılma direncini yenmesine neden oldu ve 7.6'lık deprem oldu. Kesiş yeri Kahramanmaraş boğumu.
Malatya'nın bulunduğu kesimde, Hatay'ın bulunduğu kesime kadar, bu bölüm 330 kilometre. Burası olduğu gibi kırıldı, deprem bölgesi. Kırsalları daha bilmiyoruz. Kırsallarda ayakta kalan yapı olduğunu pek tahmin etmiyorum. Orası yığma taş yapılar. 330 kilometre boyunca yıkılan 10 büyük kent var. Diyarbakır da bunların içinde. Şanlıurfa da depremsiz bölgede olmasına karşın, depremin etkisiyle yıkılma yaşadı. Bir deprem bölgesi değil. Adana, keza. Adıyaman çok etkilendi, yardım ekipleri gidemedi. Buralarda yaklaşık oturan kişi sayısı 13.5 milyon. Buradaki tahmini yapı sayısı 4 milyon. Bütün Türkiye'de yapı sayısı yaklaşık 25 milyon.
Kabaca bir hesap yapıyorum. Yapı katları en az 4 katlı. Her katta iki daire alacak olursa, aşağı yukarı burada toplam göçenlerde oturan 192 bin kişi çıkıyor. Göçük altındaki kişi sayısı. Bu korkutucu bir rakam aslında. Bunlar kestirilmiş rakamlar."
Kaynak: Haber Global TV