Kadir İnanır'ın hastalığıydı, her 3 dakikada 1 kişi

Yeşilçam oyuncusu Kadir İnanır'ın inme sonucu beynine pıhtı atmasının ardından, hastalık merak konusu oldu. En riskli gruptakilerin sigara bağımlıları olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, tıkanan damarlar nedeniyle dakikada 1.6 milyon nöronun öldüğünü söylüyorlar.

Son Güncelleme:

Türk sinemasında birçok filmde yer alan Yeşilçam yıldızı Kadir İnanır'ın beyin damarına pıhtı atmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Sağlık durumu iyiye giden İnanır'ın hastalığı ise hem endişe hem de merak konusu olurken, Türkiye'de her 3 dakikada bir kişinin inme geçirdiği ortaya çıktı. Damar darlıkları yüzde 70'in altında olduğunda tedavi ve beslenme tarzı ile olası hastalık kontrol altına alınırken, yüzde 70’in üstündeki darlıklarda stent, anjioplasti takılması gerekiyor. Uzmanlar ise damarlara pıhtı atmasının en sık 50-70 yaşları arasında görüldüğüne dikkat çekerken, 50 yaşından sonra herkesin tansiyon, kolesterol ve kan şekerlerini kontrol ettirmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

İnme nedeniyle, vücudun birçok noktası ve sinir sisteminde de kalıcı hasarlar oluşabiliyor.  

YÜZDE 80'İ ÖNLENEBİLİR

Nöroloji Ve Girişimsel Nöroloji Uzmanı Vugar Cafer, inmenin bir beyin krizi olduğunu ve acil müdahale edilmesi gerektiğini belirtirken, "Türkiye'de her 3 dakikada bir kişi inme geçiriyor. Dünyada ise her 2 saniyede bir kişi inme geçiriyor. Dünyada 17 milyona yakın inme hastası var. Aynı zamanda dünyadaki en sık görülen 5. ölüm nedeni de inme. Damarların tıkanma sebepleri arasında, tansiyon, diyabet, şeker hastalığı, sigara, alkol, yüksek kolesterol, obezite başı çekiyor. Kalp ritim bozuklukları oluştuğu zaman kalpte pıhtı oluşarak beyne gidiyor ve damarları tıkıyor. Bu sorunların önüne geçilirse, inmelerin yüzde 80'ini de önlenir" diye konuştu.  

NÖRONLAR ÖLÜYOR

İnme geçiren kişinin yan yatırılarak en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmasının önemine değinen Cafer, "Hastanın beyin damarı tıkandığı zaman bir dakikada 1.6 milyon nöron ölüyor. Ölen nöronların sayısı giderek artacağı için tıkalı damarın hemen açılması gerekiyor. İlk 4.5 saat içinde damardan pıhtı eritici özel kan sulandırıcılar veriliyor, ilk 6 saat içinde kasıktan girilerek  beyin anjiyosu ile tıkalı damar açılıyor" dedi. 

Kadir İnanır'ın inme tedavisinin başarılı olmasının altında eşinin ilk müdahalesi yatıyor.

HAREKETSİZ YAŞAM 

Uzman Nörolog Yardımcı Doçent Dr. Ali Akben de inmeye; tansiyon yüksekliği diyabet hastalığı, yaşlılığa bağlı damar sertliği, yanlış beslenmeye bağlı kilo ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerin neden olduğunu belirtirken:  "Ailede yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanlar, kalp ve damar hastalığı yanı sıra böbrek hastaları, alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar da en büyük nedenler arasında" ifadelerini kullandı. 

SİGARA İÇENLER DİKKAT!

Beyne pıhtı atmasının nörolojik acil bir durum olduğunu belirten Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu ise sigara içenlerin ciddi risk altında olduğuna değinerek, şu uyarılarda bulundu: "Yüksek kolesterol, hipertansiyon, diyabet ve genetik yatkınlık en önemli risk etkenleri. Beyne pıhtı atması 'Geçici İskemik Atak' (GİA) olarak adlandırdığımız kan akımının bir süreliğine kesilip sonra tekrar düzelmesi durumuna neden olabilir. Bu durumda hemen tedaviye başlanmalıdır. Beyinde kan akımının kesilmesi beraberinde hücre kaybı ve kalıcı hasara neden olabilir."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber