Kabus geri döndü, yeni virüs Türkiye'de

Eris varyantı 51 ülkeden sonra Türkiye'de de kayda geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 'yurtdışı kaynaklı 9 kişide saptandı' açıklaması endişe yaratırken, uzmanlar ise vakaların artacağı uyarısı yapıyor. Yeni varyantın belirtileri arasında ses ve koku kaybı da var.

Son Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), Covid-19’un yeni varyantı Eris (EG.5) için uyarılara devam ederken, endişe veren açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Koca, sosyal medya hesabından Eris varyantının Türkiye'de de görüldüğünü açıklarken, "Eris varyantı referans laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Testi pozitif çıkan kişiler yurt dışı temaslı ve aynı ilde bulunuyorlar"  dedi.  İngiltere, Fransa ve birçok Avrupa ülkesinde görülen varyantın Türkiye'de de tespit edilmesinin ardından uzmanlar, okulların açılması, yaz tatilinin bitmesi ve hava sıcaklıkların azalması nedeniyle ilerleyen günlerde ciddi artış vaka olabileceğini gündeme getirirken, özellikle toplu taşımada maske uyarısında bulundu. 

Yeni varyantın önümüzdeki günlerde riskli grupta olanlardaki olumsuz etkileri de merak konusu olurken, yeni salgın riskine karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı 

"DÜNYADAKİ VAKALAR ERİS KAYNAKLI"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı, "Eris varyantı, Omicron’un bir alt varyantı ve  görülme sıklığı tüm dünyada artmakta. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve Japonya dahil 51 ülkeden sonra bizde de tespit edildi. ABD’de Hastalık kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre ülke çapında görülen Kovid vakalarının en büyük oranını Eris varyantının oluşturduğunu biliyoruz" dedi.

DSÖ’nün 9 Ağustos’ta yayınladığı rapora göre dolaşımda yer alan diğer varyantlara göre insan sağlığı için daha tehlikeli ve ağır seyrettiğini gösteren bir kanıt bulunmadığına dikkat çeken Batmacı, teşhis yönteminin de yine PCR testlerinden geçtiğini belirtti.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Bulut, “DSÖ, şimdiye kadar endişe etmemiz gereken bir açıklamada bulunmadı. Halihazırda ülke genelinde vaka sayısı 100'ün altında diye tahmin ediyoruz. Yeni varyantın öldürücülük oranı düşük ama bulaş hızlı yüksek. Aşılar ve hastalığı geçirmekten kaynaklı koruyuculuk en büyük avantajımız" dedi.
Varyantın ortaya çıkmasıyla gözler sağlık kurumlarındaki yoğun bakım ünitelerine çevrilirken, uzmanlar, virüsün yayılma riskine karşı koruyucu aşıların önemine dikkat çekiyorlar. 

"BULAŞICILIK ORANI YÜKSEK"

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ise yeni varyantta en sık rastlanan şikâyetin Kovid-19'un ilk zamanlarında da görülen tat ve koku kaybı olduğuna işaret etti.   

Yeni varyantın bulaşıcılık oranının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Özkaya,  şu uyarıları sıraladı: "Kovid-19 salgınını yaşayarak öğrendik. Aşılar hayat kurtardı. Sağlık Bakanlığımızın önderliğinde Sinovac yani Çin aşısı ilk gelen aşı idi ve en riskli grup olan sağlık çalışanlarının hepsi bu aşıyı oldu. Koruyuculuk oranları daha düşük görünse de bugün geriye baktığımızda yeni bir salgın tehlikesi altında tekrar aşı olmak gerektiğinde güvenle inaktif yerli aşımızı olabileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca toplu taşımada maske takılması da koruyuculuk sağlar."

Yeni salgın henüz Türkiye'de görülmese de bulaşıcılık oranı yüksek. Fotoğraf: Shutterstock

HENÜZ AĞIR VAKA YOK 

Türkiye’deki durumu da değerlendiren Prof. Dr. Özkaya, “Yeni akciğer tutulumu görülen vakaların olmasına rağmen ağır ve kritik hastamızın olmaması sevindirici. Ancak okulların açılması ve yurt dışı seyahat hareketliliğinin artmasının yanı sıra hava sıcaklıklarının azalması ile önümüzdeki günlerde vakalarda artış olacağını tahmin ediyoruz" uyarısında bulundu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber