Kabinedeki isim dünya basınının odağında | Hakan Fidan'a Batı'dan övgü

Eski MİT Müsteşarı Fidan'ın yeni kabinedeki görevi uluslararası basında da ses getirdi. ABD merkezli Forbes geniş deneyime sahip Fidan'ın müsteşarlık döneminden itibaren uluslararası ilişkilerde önemli bir figür haline geldiğine vurgu yaptı.

Son Güncelleme:

Eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yeni kabinede Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesi uluslararası basında yankılanmaya devam ediyor. Fidan hakkındaki analizlerde özellikle Yunanistan medyasındaki çekince ve korku dikkat çekiyor.

“POLİTİKA İLE İSTİHBARAT ARASINDAKİ BAĞI KURACAK”

ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes'da yayınlanan “Hakan Fidan: Türkiye'nin istihbarat şefi en üst düzey diplomat oldu” başlıklı haberde “MİT'in eski Direktörü Hakan Fidan Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı seçildi. ABD'den Avrupa Birliği'ne, (AB) Rusya'dan Orta Doğu'nun labirent politikalarına kadar uzun yıllardır sahip olduğu istihbarat deneyimiyle Fidan, uluslararası ilişkilerde önemli bir figür haline geldi” ifadelerine yer verildi. Dışişleri Bakanı Fidan'ın geniş bir etkiye sahip olduğu ifade edilen yazıda ayrıca Fidan'ın daha önce köprü olduğu bir sürecin başına da geçerek “politikaların belirlenmesi ile istihbarat toplanması arasındaki bağı” kuracağına güvenildiği de ifade edildi.

BATI'DA “DR. FİDAN” OLARAK BİLİNİYOR

Forbes dergisi Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı döneminden başlayarak yabancı ülkelerin yalnızca istihbarat servisleriyle değil, dışişleri bakanları ve devlet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade ederek “henüz dışişleri bakanı seçilmeden önce bile dış politikada son derece etkin birisiydi” ifadelerine yer verdi. Forbes'un yazısında Fidan'ın Batılı ülkeler nezdinde kıymetli bir istihbaratçı olarak değerlendirildiği ve Batılı diplomatlar ve istihbaratçıların Hakan Fidan'ı tanımlarken kendi aralarında “Dr. Fidan” dedikleri bilgisi de paylaşıldı.

GÜCÜ GENİŞLEYEN TÜRKİYE'NİN ARDINDAKİ İSİMLERİN BAŞINDA GELİYOR

Yunan basını ise Türkiye'nin yeni kabinesinde Hakan Fidan'a özellikle dikkat çekti. Yunan Ethnos Gazetesi'nin “Hakan Fidan'ın Türkiye'deki tehlikeli görevi. Batı şimdi Erdoğan'a kırmızı halı mı serecek?” başlıklı yazısında “İbrahim Kalın'dan (Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü) daha sert birisi olarak bilinen Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zorlu ve tehlikeli görevlerde büyük bir deneyimi olan bu ismin bulunması isteğinin karşılığıdır. Erdoğan'a yakın isimlerden olan Hakan Fidan, Türkiye'nin Orta Doğu'da, Kuzey Afrika'da, Kafkasya'da ve zorlu bir görev olarak Mısır'da gücünün genişlemesinin ardındaki isimlerin başında geliyor” ifadelerine yer verildi.

HEM İSTİHBARATÇI HEM DİPLOMAT

Ülkenin en büyük televizyon kanallarından Skai'de yayınlanan “Erdoğan'ın tüm bakanları! Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan kimdir?” başlıklı haberdeyse Fidan'ın “klasik bir istihbarat yöneticisi” olmadığı ve MİT Müsteşarlığı döneminde hem istihbarat hem de diplomatik girişimlerde bulunarak farklı bir profil ortaya koyduğunun altı çizildi.

Fidan'ın ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı'nda da görev yaparak Uluslararası alanda geniş bir deneyime sahip olduğu ifade edildi. Yunan basınına göre Hakan Fidan başta Doğu Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden gerginlikler konusunda açık bir politika değil daha gizli ve istihbarata dayalı bir dış politika geliştirecek.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ VE F-16'LARIN SATIŞI ÖNCELİKLİ MADDELER

Peki Dışişleri Bakanı olarak göreve başlayan Hakan Fidan'ın masasında öncelikli konular neler olacak? Fidan'ın bekleyen ilk görev 12 Haziran'da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başladıktan sonra ilk kabulünü gerçekleştirdiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamasında Türkiye, İsveç ve Finlandiya üst düzey yetkililerinin haftaya yeniden bir araya gelmesinin beklendiği ifade edildi. Üçlü mutabakat görüşmelerine Fidan'ın da katılması bekleniyor.

Fidan'ın bir sonraki durağı ise gelecek ay Litvanya'nın Başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek olan NATO liderler toplantısı olacak. Fidan bu zirvede NATO üyesi ülkelerdeki mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. NATO'nun gündemindeki acil başlıkların başında gelen ve Türkiye'den NATO onayı bekleyen İsveç, Fidan'ın önündeki birinci başlık durumunda. İki ülke arasında Madrid'de varılan mutabakatın toplantının en önemli maddesi olacağı ifade edilmekte. Fidan'ın bu görüşmelerin ardından sırasıyla Eylül'ün başında Yeni Delhi'de gerçekleşecek G20 toplantısına ve hemen ardından da ABD-New York'taki BM Genel Kurulu'nun 78'inci oturumuna katılması bekleniyor. Fidan'ın New York temaslarında ABD Kongresi'nden onay bekleyen Türkiye'ye F-16'ların satışı konusunu da görüşmesi bekleniyor.

VİZE KRİZİNDEN MISIR'A KADAR UZANAN LİSTE MASADA

Fidan'ın Avrupa ve bölge ülkelerdeki mesaisinin de yoğun geçmesi bekleniyor. İşte Fidan'ı bekleyen gündem. Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye arasında yaşanan ve her iki Türk vatandaşından birisine verilmeme noktasına kadar gelen Schengen vize krizine çözüm için gerçekleştirilecek görüşmeler, Yunanistan'da 25 Haziran'da gerçekleşecek olan erken seçimlerin ardından yeni hükümetle Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilimlerin görüşülmesi. Suriye'de rejimin bölge ülkeleriyle normalleşme sürecine daha önce MİT Müsteşarı olarak katılan Hakan Fidan'ın bu kez Dışişleri Bakanı olarak katılımının devam etmesi, etnik milliyetçi gerilimin tırmandığı Kosova'da hem Kosova hem de Sırbistan'daki etkisi dolayısıyla Türkiye'nin çözüme katkı sağlaması ve Türkiye'nin gerçekleştirmeye çok yaklaştığı Mısır ile normalleşme sürecinde etkin rol oynaması.

Kaynaklar: Forbes, Ethnos, Skai

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber