İzmir ve Ankara için iklim alarmı!

Aralarında Türkiye'nin de olduğu Avrupa ülkelerindeki son 40 yıllık iklim verileri yaşanan vahim tabloyu gözler önüne serdi. Aşırı kuraklık değerleri tüm Avrupa ortalaması için 3 kat artarken, İzmir ve Ankara, Avrupa’da iklim ekstremlerinin en çok arttığı 10 kent arasında bulundu.

Son Güncelleme:

Türkiye başta olmak üzere Avrupa'yı kasıp kavuran yaz sıcaklarına ilişkin endişe veren araştırma bulgularına ulaşıldı.  Tüm Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki nüfusu yoğun şehirler içinde, iklim ekstremlerindeki artış eğiliminin en yüksek olduğu 2.şehrin İzmir, 9'uncu şehrin ise Ankara olduğu ortaya çıktı. Ege Bölgesi, riski giderek yükselen alan olarak tanımlanırken, bölgedeki sıcaklık ve kuraklığın da hızla arttığı belirtildi. 

EGE RİSK ALTINDA 

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol'un kapsamlı araştırmalarından elde edilen veriler, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zürih) iklim bilimcilerinin ortak yayınladığı bilimsel makalede ele alındı. Elde edilen verilere göre İzmir ve Ankara, Avrupa’da iklim ekstremlerinin en çok arttığı 10 kent arasında saptandı. Kıta Avrupası'nda 1980’lerin başından 2010’a kadar, aşırı kuraklık değerlerinde büyük artış yaşandığı saptanan araştırmada, Batı Anadolu’nun tamamı ile özellikle Ege Bölgesi riski giderek yükselen alan olarak belirlendi.

Batı Anadolu, Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi sıcaklık artışının en çok yükseldiği bölgelerden

4 RİSKLİ KENT 

Araştırmada son 40 yıllık süreçte aşırı kuraklık değerlerinin tüm Avrupa ortalaması için 3 kat arttığı, ancak bu artışın Türkiye'de 30 ile 40 enlemleri arasındaki birçok kentte 10 kata yaklaştığı vurgulanırken, "Artış eğiliminin en yüksek olduğu ilk beş şehrin dördü, Akdeniz coğrafyasında yer alıyor. Bunlar sırasıyla Fes (Fas), İzmir, Marsilya (Fransa) ve Tel Aviv (İsrail). Bu durum, Batı Anadolu’daki Aydın, Manisa, Denizli ve Eskişehir gibi şehirler için de söz konusu" denildi.

REKORA KOŞULUYOR

2022 yazında İngiltere’de meteorolojik kayıtlarda ilk kez 40 derecenin üzerinde bir sıcaklığın yaşandığı, Kanada’da 49.5 derece sıcaklığın ölçülmesinin endişe verici olduğu belirtilirken, şu saptamalar sıralandı. "Şubat 2020’de Antarktika’da kaydedilen 18,3 derecelik sıcaklık rekoru, ardı arkası kesilmeyen iklimsel rekor ve meteorolojik afet haberlerinin iyi birer örneği. Şiddeti giderek artan yağışlar nedeniyle yaşanan seller de bu olayları destekliyor.  Ancak her gün bir yenisi eklenen bu olayların hiçbiri tesadüfi değil: Sera gazı salımındaki artış, şiddetli hava olaylarının dopingli bir sporcu gibi rekorlara koşmasına neden oluyor"

SİBİRYA BİLE ISINIYOR 

Sıcaklık artışıyla Kanada ve Sibirya’nın Arktik alanlarındaki donmuş toprağın çözülmesine, bu nedenle meydana gelen doğal yangınları söndürmenin imkansız hale geldiğine yer verilen araştırmada, "Ülkemizde de sıcak hava dalgaları ve kış kuraklığının, orman yangınlarının sayısını ve etkilenen alanları artırdığını artık daha sık gözlemlemekteyiz. Bu tür ekstremlerin izlenmesi için yapılan birçok araştırma ve senaryo çalışması, değişen iklim şartlarına hazırlık ve uyum konusunda yol gösterici olmalı" görüşlerine yer veriliyor.

İzmir ve Ankara, Avrupa’da iklim ekstremlerinin en çok arttığı 10 kent arasında bulundu.

5 KAT ARTACAK 

Öte yandan 'Climate Central'ın yayınladığı, İklim Değişikliği Endeksi kullanılarak yapılan analizlerde en yüksek sıcaklık anomalilerinin Fransa ve kuzey İspanya'da görülmesinin beklendiği, Bu bölgelerde sıcaklıkların normalden 10 derece daha sıcak olduğu, Avrupa'nın diğer bölgeleri ise normalden 5 derece fazla daha sıcaklar görüleceğine yer verildi. İklim Değişikliği Endeksi’nin verilerine göre, Türkiye’nin batısı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de iklim değişikliği rekor sıcaklarının da 5 kat daha fazla olası hale getireceğinin altı çizildi. Riskli ülkeler kategorisi ise İspanya, Güney Fransa, İsviçre, İtalya, Slovenya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Kosova ve Türkiye olarak sıralandı. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber