İzmir için seferberlik! Arıtma çalışırsa 1 yıla yüzülür

İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe karşı 14 maddelik eylem planı açıklandı. En önemli tedbir ise arıtma tesisleri için verilecek İller Bankası desteği. Körfezin doğal akıntı sistemine destek olacak arıtmanın bir yıl içinde denizdeki oksijen seviyesini yükselteceği belirtiliyor.

Son Güncelleme:

İzmir Körfezi’nde kirlilik ve toplu balık ölümleriyle mücadele için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde oluşturulan Bilim Kurulu, hazırladığı 14 maddelik eylem planını açıkladı. İzmir Körfezi’nde, atık su arıtma tesislerinde ve derelerde inceleme yapan Bilim Kurulu üyeleri ‘İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Kurulun, İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıyla açıkladığı plan Körfez’e nefes aldıracak. Plan içerisinde en önemli maddenin İller Bankası aracılığıyla arıtma tesislerine ödenek ayrılması olduğu belirtilirken  İzmir Körfezi'nin ekosisteminin daha iyi anlaşılması için, dip yapısının taranması da sağlanacak.

Oksijen seviyesinin azaldığı İzmir'de son aylarda ciddi miktarda balık ölümü gerçekleşti. 

KÖRFEZ MASMAVİ OLDU

İzmir'deki kirlilikle ilgili oluşturulan bilimsel heyetlerde yer alan Türkiye Bilimler Akademisi Çevre Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Eylem Planı'nı ve atılması gereken acil adımları değerlendirdi. Alınacak tedbirlerin ne zaman sonuç vereceğini değerlendiren Prof. Dr. Yaşar şu bilgileri verdi:

"2007'den beri tek bir şey söylüyorum; arıtmalar çalıştırılırsın. Bir diğeri de ıslah adı altında derelerin altının betonlanmasından vazgeçilmesi. Başka hiçbir şey yapmaya gerek yok. Bunlar yapılırsa otomatik olarak İzmir Körfezi'nde oksijen seviyesi yükselmeye başlayacak. Çünkü 2002'de biz bunu yaşadık. O yıl bütün arıtmalar devreye girdi. Özellikle Çiğli Arıtma devreye girdikten bir yıl sonra Körfez masmavi oldu."

DENİZ GERİSİNİ HALLEDER

"Eğer insanlar kirletmezse İzmir Körfezi'nin kirletecek bir başka bir sistem yok. Son kirlilik tartışmasında sanki Körfez'de akıntı sistemi ile ilgili bir sorun varmış gibi bir şeyler söylendi. Bunu söyleyenler oşinografi ile hiçbir ilgileri olmayan insanlar. Şahane bir akıntı sistemi var. 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü olarak İzmir Körfezi'nde "akıntı sistemi" araştırması yaptık. Dört noktaya akıntı ölçerleri yerleştirdik, çok iyi veriler aldık. 1 yılda denizin kendi kendini temizlediğini gördük. Eğer insanlar kirletmezse zaten gerisini akıntı sistemi hallediyor."

Yüksek oranda amonyum azot ve arıtılmamış atık su tespit edilen Körfez'de deniz ekosisteminin tehdit altında olduğu belirtildi. Arıtma tesisleri çalıştırılırsa 1 yıl içinde pek çok noktada denize girilebileceği ifade edildi. 

NERELERDE YÜZÜLEBİLİR?

"Arıtma sistemleri tam randımanlı çalıştığında Güzelyalı, Göztepe'ye kadar ilk etapta yüzülebilir. Bütün Türkiye'de, bütün arıtma tesislerinin sübvanse edilmesi gerekiyor. Enerji çok pahalı, bu yüzden fabrikalar kısıtlı çalıştırıyor. Sadece İzmir değil, bütün denizlerimizi kaybediyoruz. Fethiye'den Marmara'ya kadar her yır kirlilik içinde."

PLANDA NELER VAR?

Planda atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak işletilmesi, Körfez'e ulaşan derelerde rüsubat kontrolü ve temizlik çalışmalarının yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezi'nde izleme ağının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir. İzmir Körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaşılması düzenlemeleri yer aldı.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber