İzmir depreminde bilanço ağırlaşıyor! 76 can kaybı, 962 yaralı
İzmir depremine ilişkin açıklama yapan AFAD, 76 kişinin hayatını kaybettiğini, 962 kişinin de yaralandığı bildirdi. 8 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"SAKOM’dan alınan bilgilere göre 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 962 vatandaşımızdan 743’ü taburcu edilmiş olup, 219 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. İzmir’de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir."
MÜDAHALE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Bölgede devam eden müdahale ve iyileştirme çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden toplamda 6.478 personel, 21 arama kurtarma köpeği ile 1.046 araç görevlendirilmiştir.
Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.
Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; 41 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı’na ait 7 adet kargo uçağı ile personel ve araçların sevkiyatı 19 sorti ile gerçekleştirilmiştir. JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, yürütülen arama kurtarma çalışmalarına 186 personel, 15 sahil güvenlik botu, 3 helikopter ve 1 dalış timi ile katılmaktadır.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre meydana gelen deprem sonrası 22 tekne batmış, 23 tekne ve 1 kara aracı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılmış, 43 tekne karaya oturmuştur. Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ KURULUYOR
Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD ve Türk Kızılay tarafından 3.545 çadır, 57 genel maksat çadırı, 24.382 battaniye, 13.280 yatak, 5.500 uyku seti, 2.657 mutfak seti ve 4 duş-WC konteyner sevk edilmiştir.
Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Ege Üniversitesi Kampus Alanı, İzmir Bornova Eskişehir Stadı ve Buca Hipodromu’nda toplam 1040 çadırın kurulumu tamamlanmış olup, 1430 çadır kurulum aşamasındadır.
33. saatte mucize kurtuluş!
ÇALIŞMA GRUPLARI, BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Türk Kızılay tarafından 419 personel, 40 araç, 153.376 öğün kapasiteli mobil beslenme üniteleri ve 106.364 malzeme (ikram ve içecek) bölgeye gönderilmiştir.
Bölgede hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 910 ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 256 personel olmak üzere toplam 1.166 personel görevlendirilmiştir. Psikososyal çalışma grubundan 246 personel 25 araç ile sahada çalışmalara katılmakta olup 376 hanede 1.168 kişi ile görüşülmüştür. Ayrıca 2 mobil sosyal hizmet merkezi aracı bölgeye sevk edilmiştir.
Güvenlik ve trafik çalışma grubundan 245 çevik kuvvet, 32 trafik personeli olmak üzere 277 personel olay yerine yönlendirilmiştir. Teknik destek ve ikmal kapsamında toplam 279 iş makinesi ve 317 personel görev yapmaktadır.
UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 234 araç ve 835 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre haberleşme altyapısında olumsuz bir durum yaşanmamaktadır. Bölgeye 3 farklı operatörden toplam 38 adet mobil baz istasyonu sevk edilmiş olup 30 adedi kurulmuştur.
DEPREM BÖLGESİNE TOPLAM 24 MİLYON TL KAYNAK GÖNDERİLDİ
Çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 13.000.000 TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizm. Bak. tarafından 5.000.000 TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6.000.000TL’lik kaynak aktarılmıştır.
Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, tüm çalışma grupları, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.
Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.
Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."
ENKAZ ALTINDAKİ BERİL BULUNDU, ANNESİ ARANIYOR
İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem, birçok ilde hissedildi. Bayraklı ve Bornova ilçesinde yıkılan binalar, depremin yarattığı tahribatını gözler önüne serdi. Depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'ndaki arama kurtarma çalışmalarının 24'üncü saatinde 27 yaşındaki Beril Gidiş'in 'Ponpon' isimli tavşanı canlı olarak bulunmuş, yengesi Demet Gidiş'e teslim edilmişti. Tavşanın bulunmasından 11 saat sonra aslen Manisa Kulalı olan Beril Gidiş'in enkaz altındaki cansız bedenine ulaşılmıştı. Aynı enkaz altındaki annesi 58 yaşındaki anne Aynur Gidiş'i arama-kurtarma çalışmaları ise halen sürüyor.
KIZ KARDEŞLERİ DEPREM AYIRDI
depremde en çok hasar gören ilçelerden olan Bayraklı'da bulunan Emrah Apartmanı'ndan 58 saat sonra iyi haber geldi. Enkaz altında kalan İdil'in sesini duyan arama ve kurtarma ekipleri çalışmalarını bölgede yoğunlaştırdı. Ekipler, sesin geldiği yönü hummalı bir çalışma sonucu kazarak, enkaz altında kalan 14 yaşındaki İdil Şirin'i sağ olarak kurtardı. Sedye yardımıyla ambulansa bindirilen İdil, sağlık ekipleri tarafından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldü ve burada tedavi altına alındı.
İdil Şirin’in kardeşi İpek Şirin’in ise enkaz altında cansız bedenine ulaşıldı.
AFAD BAŞKANI: UMUTLARIMIZ TAZELENDİ
Zorlu bir dönemde olmalarına rağmen mutlu olduklarını kaydeden Güllüoğlu, çok güzel bir ana tanıklık ettiklerini dile getirdi.
Güllüoğlu, şöyle konuştu:
"58'inci saatte İdil'i çıkardık. Sağlıklı bir şekilde hastaneye uğurladık. Ailesi gördü, bizim açımızdan çok güzel bir andı. Burada arama kurtarma, itfaiye ve sivil toplum kuruluşu ekipleriyle beraber üzerinden 2,5 gün geçmiş bir enkazda canlıya ulaşmak bizim için çok gurur verici. Mutluluk verici bir ana şahitlik ettik hep beraber. Arama kurtarma çalışmalarımız 6 noktada 8 binada devam ediyor. Yine burada ulaşmayı umduğumuz, beklediklerimiz var. Diğer binalarda aradığımız vatandaşlarımız var. Bu saatte yeni bir vatandaşımıza canlı ulaşınca umutlarımız da tazeleniyor."
Güllüoğlu, binlerce arama kurtarma personelinin iki gündür çok yorulduğunu belirterek "Bir kişiyi bulunca, hepsinin enerjisi tazelenmiş oluyor." dedi.
Enkazlardaki çalışmaların titizlikle devam ettiğini belirten Güllüoğlu, "Barınmayla alakalı çalışmalar da devam ediyor. Özellikle Bayraklı'da olmak üzere çadır çalışmaları devam ediyor. Çadır içi malzeme dağıtımları devam ediyor. Depremin etkisi ve deprem çalışmaları sadece arama kurtarmadan ibaret değil. Birçok bakanımız burada, onlarla beraber her gün koordinasyon çalışmamız devam ediyor." diye konuştu.
Güllüoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin, hasar tespit çalışmasına devam ettiğini belirterek "Bunların her biri önemli. Çünkü hasar tespit çalışmasını bekliyorsunuz, evinizin durumuna göre girip girmeyeceğiniz belli oluyor. İzmir'in yanındayız, ihtiyaçlar giderilinceye kadar da burada olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
14 yaşındaki İdil 58 saat sonra böyle kurtarıldı
Kaynak: Haber Global TV