İşte İsrail'in savaş stratejisi

Uluslararası savunma medyası İsrail'in kara operasyonu stratejisini masaya yatırdı. Ordu kaynaklarına göre İsrail, Gazze'ye tanklarla girmeyi deneyecek ve yeni atış sistemleriyle nokta atışı yapmaya çalışacak. Emekli komutanlar ise İsrail'in "ölüm tuzağına" düşeceği konusunda uyarıyorlar.

Son Güncelleme:

ABD merkezli uluslararası haber sitesi Defense News'in ordu ve istihbarat kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre İsrail'in Hamas ile savaşında kara operasyonunu başlatmasının ardından hangi silahları cepheye süreceği de belli oldu. Yayın organı İsrail'in silahları hangi stratejiyle kullanacağını da dile getirdi.

MERKAVA İLE GİRECEK

Defense News'in ABD ordusundaki istihbarat kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre İsrail Savunma Güçleri Gazze'deki savunma hatları, sürpriz saldırılar ve tüneller karşısında öncelikle zırhlı askeri araçları kullanmayı düşündü. Ancak dün Gazze'ye giren İsrail zırhlı savaş araçlarının roketlerle etkisiz hale getirilmesi İsrail'in beklenen kara operasyonuna ilişkin stratejiyi de değiştirdi. Elde edilen son bilgilere göre İsrail Gazze sınırında geri planda tuttuğu ve dünyanın en gelişmiş ağır ana savaş tanklarından birisi kabul edilen Merkava tanklarıyla Gazze'ye girmeyi deneyecek.

HAFİF ZIRHLILAR LÜBNAN SINIRINDA

Elde edilen bilgilere göre İsrail daha hafif zırhlı savaş araçları ve askeri personel taşıyıcıları ise Hizbullah ile çatışma devam ettiği için ülkenin kuzey sınırında, Lübnan'a yakın stratejik noktalara kaydırmış durumda. Yayın organına konuşan İsrailli uzmanlara göre Hizbullah da İsrail'e saldırmak için Gazze'deki kara operasyonunun başlamasını bekliyor.

GÖZLEM İÇİN YENİ SİHA

Uzmanlara ve istihbarat bilgilerine göre İsrail savaş başladığından bu yana teknolojisi ve özellikleri gizli tutulan 'Spark' Silahlı İnsansız Hava Aracı'nı da (SİHA) ilk kez sahada kullanmaya başladı. İsrailli Rafael şirketi tarafından geliştirilen Spark'a ilişkin yalnızca “çok yönlü savaş” için geliştirildiği, “istihbarat ve keşif” görevlerinin yanı sıra “etkin vuruş koordinasyon kabiliyetinin yüksek” olduğu bilinmekte. İsrail'in Merkava'ları Gazze'ye soktuktan sonra Spark SİHA'larını da şehir içi savaşında havadan istihbarat ve gözlem görevleri için kullanacağı iddia edilmekte.

KORUMA SİSTEMİ SORU İŞARETİ

İsrail'in Hamas'ın roket ve füzelerine karşı koyabilmek için önden gönderilmesi planlanan Merkava IV tanklarına ilk kez bu savaşta kullanılacak olan 'Trophy aktif koruma sistemi' de yerleştirilmiş durumda. Ancak İsrail'in bu sistemi daha önce yeterli derecede teste tabi tutmaması dolayısıyla gerçekten etkili olup olmayacağı da merak konusu.

BARAK TANKI SAHADA

İsrail'in Gazze'de çatışmaların yoğunlaşması durumunda ise ilk kez sahaya sürülecek olan Beşinci jenerasyon Barak savaş tanklarını kullanacağı da iddia edilmekte. Bu tankı diğerlerinden ayıran temel fark ise hem zırhlı hedeflere yönelik uyarı sistemine hem de personel hedefleri için özel geliştirilmiş bir radar sistemine sahip olması. Ancak uzmanlar Barak tankının da ilk kez cephede kullanılacak olmasının İsrail için “sürpriz sonuçlara yol açabileceği” olasılığını da göz önünde tutuyorlar.

YENİ ATIŞ SİSTEMİNİ DENEYECEKLER

İsrail'in kara ordusunun Gazze'ye girdikten sonra beklendiği üzere ağır top ve hava bombardımanına son verileceği ifade edilirken bunun yerine şehir içi savaşında 2022 yılında envantere alınan Rafael firmasının özel atış sisteminin kullanılması bekleniyor. Yeni atış sisteminin savaş alanında istihbarat teknoloji sistemleriyle iletişim kurduktan en geç bir dakika sonra hedefe atış yapabildiği de ifade ediliyor.

İSRAİLLİ KOMUTANDAN UYARI

Yayın organına konuşan İsrail Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Eitan Ben Eliyahu ise “Gazze'de kara operasyonu savaşın yalnızca bir aşaması olacak ancak en kanlı seviye bu noktada yaşanacak. Gazze'deki her bir bina İsrail güçleri için muhtemelen bir ölüm tuzağına dönüşecek” ifadesini kullanmakta.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber