İşte CIA'in Suriye raporu, ABD, Türkiye ile ortak çalışmalı!

Kamuoyunda 'Gölge CIA' olarak bilinen RAND'ın Suriye raporu Donald Trump hükümetine sunulmak üzere hazırlanıyor. İran ve Rusya'nın Orta Doğu'da eski güçlerine asla ulaşamayacağının altı çizilen raporda “ABD, Orta Doğu'da belirgin güç haline gelen Türkiye ile ortak çalışmalı” vurgusu da yapılıyor.

Son Güncelleme:

Suriye'deki gelişmeler karşısında Amerikan istihbarat kuruluşlarının olasılık senaryoları da raporlanmaya başladı. Önümüzdeki ay göreve başlayacak Donald Trump hükümetine sunulacak raporu küresel kamuoyunda 'Gölge CIA' olarak bilinen RAND düşünce kuruluşu ve CIA analizcileri ortaklaşa hazırlıyorlar. Rapordaki sonuçlara göre Türkiye ile İsrail yeni hakim güçler olarak ön plana geçerlerken; Rusya ve İran, Orta Doğu'da eski gücüne asla ulaşamayacak. Moskova ve Tahran'ın birbirine yönelik güvenleri de yıkılırken İran'da rejim korkusu başladı. Raporda altı çizilerek “ABD, Orta Doğu'da belirgin güç haline gelen Türkiye ile ortak çalışmalı” vurgusu da yapılmakta. İşte o çarpıcı rapordan satır başları:

RAND'ın Suriye raporunda Esad'ın devrilme sürecinde sessiz kalan Rusya ve İran'ın birbirine yönelik “stratejik ortaklık” güveninin yıkıldığı ifade ediliyor.

RUSYA VE İRAN ZAYIFLADI

"Orta Doğu'nun batısında İsrail, kuzeyinde ise Türkiye'nin etkisi artmış durumda. İki ülke de şu anda Orta Doğu'nun yönünü belirlemede en etkin ülkeler konumuna gelmiş bulunuyor. HTŞ; İran'ın, Suriye'yi bir daha 'kendi oyun alanına çevirmesine' izin vermeyecektir. HTŞ, Rusya'nın Ukrayna Savaşı, İran'ın ise Orta Doğu genelindeki vekil savaşları dolayısıyla artık Suriye'de böyle bir güce ulaşamayacağının da farkında. Rusya ve İran, Esad'ın hükümet ve ordusundaki yıpranmayı da görerek “kaybedilmiş savaş” olduğu düşüncesiyle rejim değişikliği sürecine müdahalede bulunmadılar."

Rusya, HTŞ'ye karşı yoğun askeri müdahalede bulunmak için İran'dan gelecek reaksiyonu bekledi. İsrail tarafından sıkıştırılan İran'dan beklenen müdahale gelmeyince Rusya'da sessiz kalmayı tercih etti. Tahran ise Rusya'nın gözünde artık Orta Doğu'daki kritik bir değişime müdahale edemeyecek kadar zayıf ülke olarak algılanıyor."

İRAN'DA REJİM KORKUSU

CIA kaynakları ise İran'ın askeri kanadında 'Esad'dan sonra ülke rejimimiz de devrilme riskiyle karşı karşıya” endişesinin başladığını iddia etmekteler. RAND'ın hazırlanmakta olduğu rapora göre İsrail'in aylardır süren hava saldırıları sonrasında Tahran'ın hava savunma sistemleri ve füze koruma sistemlerinin sayısı oldukça azalmış durumda. İran bu endişe içinde Batı'nın tepkisini daha fazla çekmemek için nükleer üretimini yarı yarıya azaltacağı da olasılıklar arasında.

RUSYA'YA GÜVENSİZLİK

RAND'ın raporundan öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle: "Rusya'nın Suriye'de kendisini geri planda tutması İran'da Moskova hakkında 'zor zamanımızda bize destek verecek güvenilir partner değil' düşüncesinin doğmasına sebebiyet vermiştir. Rusya'daki politik ve askeri elit kadrolar ise Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Suriye'yi kaybetmekle suçluyorlar. Bu gerginlik Rusya'da yeni suikastlar ve iç gerginlikleri doğurabilir. Rusya'nın sessizliğini takip eden Ukrayna'nın savaşta daha belirgin hamlelerde bulunması da mümkün."

CIA analizcileriyle ortak hazırlanan raporda ABD'nin Orta Doğu'nun kazanan gücü olan Türkiye ile ortak çalışması gerektiği vurgusuna yer verilmekte.

"TÜRKİYE İLE ÇALIŞMALI"

Hazırlanmakta olan RAND raporunun ilk taslağında Türkiye'ye ilişkin şu çarpıcı tespitler dikkat çekiyor: "ABD'nin, Suriye'deki yeni hükümete ilişkin tavrı HTŞ'nin radikal dinci gündemlerinden gerçekten vazgeçip vazgeçmediklerini göstermesiyle ortaya çıkacaktır. Türkiye'nin bölgedeki belirleyici güç konumu Suriye'deki değişimle birlikte kabul edilir oldu. Türkiye Orta Doğu'da çok daha aktif misyonlar üstelenecektir. Bu etkinliğini ise Rusya'ya karşı müzakere kozu olarak masaya koyacaktır. Ankara, ülkedeki mültecileri de Suriye'ye göndererek YPG ve PKK ile bağlantılı diğer silahlı grupların etkinliğini coğrafi alanda kırmaya çalışacaktır. ABD hükümeti ve ordusu Orta Doğu'daki tüm uzun vadeli stratejileri için Türkiye ile yakından çalışmalı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber