İstanbul'un korkunç deprem senaryosu, 1,3 milyonluk risk

İstanbul Planlama Ajansı, Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde İstanbul depreminin raporunu yayınladı. Raporda, Marmara Denizi'nde gerçekleşecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 47 bin bina ağır hasar alacağı kaydedildi. İstanbul'da riskli konut sayısı ise 1,3 milyon.

Son Güncelleme:

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde olası İstanbul depreminin raporunu yayınladı. Raporda, İstanbul'da beklenen 7,5 büyüklüğündeki depremin yaratacağı etkiye değinilirken, yapıların yüzde 20'sinin ağır hasar alacağı,  İstanbul'da 1,3 milyon riskli konut olduğu ve 230 bin yapının acilen dönüştürülmesi gerektiğinin altı çizildi.  Son verilere göre hem yıpranmış yapı stoku hem de zeminin zayıf olması nedeniyle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri tehlike barındıran ilçeler. Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde ise zemin daha sağlam. 

7.5 BEKLENİYOR 

İstanbul Metropoliten Alan Alt Bölge Nazım Planı Raporu’nda Deprem Senaryosu başlığında İstanbul’da hasar oluşturabilecek 6 ve üzeri şiddetteki bir depremin oluşma ihtimali yüzde 83 iken 7, 7 şiddetindeki bir depremin oluşma ihtimali ise yüzde 30 olarak öngörülüyor. İstanbul
ve çevresini etkileyebilecek en büyük depremin şiddetinin 7,5 olacağı belirtiliyor ve senaryolar bu büyüklük üzerine yoğunlaşıyor.

İstanbul’da 7,5 şiddetindeki bir deprem olması halinde yüzde 20 ağır hasar, yüzde 40 orta hasar, yüzde 40 hafif hasar meydana geleceği öngörülmekte.

47 BİN AĞIR HASARLI YAPI

Öte yandan yapılan hesaplamalara göre, İstanbul'da bir depremin yaratacağı ekonomik kayıp ise 120 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. İstanbul’un Olası Deprem Kayıpları Tahminlerinin Güncellenmesi çalışması kapsamında 7,5 şiddetinde senaryo depreminde çok ağır hasarlı bina sayısı ortalama 5 bin, ağır hasarlı bina sayısının ortalama 20 bin ve hafif hasarlı bina sayısının ise 300 bin olduğu belirtiliyor. Rapora göre; deprem sonucu onarılamayacak boyutta hasar alarak tekrar yapılması gerekliliği olan çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 47 bin 840 olarak belirlenirken; bu rakam İstanbul’daki tüm binaların yüzde 4,1’ini oluşturuyor.

SİLİVRİ'YE KADAR...

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı tarafından yürütülen İstanbul İli Sismik Mikro-Bölgeleme Dahil Afet Önleme/Azaltma Temel Planı Çalışması kapsamında iki farklı deprem senaryosu için yapılan modellemelere göre, KAF’ın batısından Silivri’ye kadar uzanan hat üzerinde 7,5 şiddetinde bir deprem meydana gelme durumunda İstanbul’daki binaların yüzde 34,8’inin ağır, orta ve hafif olmak üzere hasar göreceği tahmin ediliyor.

Dünyada deprem riski açısından Türkiye'nin 9,3 puanla 191 ülke içinde 9. sırada. 

İSTANBUL'UN KUZEYİ DAHA GÜVENLİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün ise yaptığı son açıklamada, "Kuzey Anadolu Fay hattı Marmara Denizi’nde olduğu için Avrupa Yakası’nın özellikle güney kesimleri E-5 ile deniz arasında kalan alanlar faya yakınlığından dolayı ve zeminin deprem etkisini büyüterek yapıya verdiği zarardan dolayı daha riskli ilçeler olarak tanımlayabiliriz. Tespitlerimizde de hem yıpranmış yapı stoğundan dolayı hem de zeminlerin bu alanlarda zayıf olması nedeniyle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri tehlikeli. Yapı yeniyse, 2018 sonrası yönetmeliğe uygun şekilde bir binada oturuyorsanız daha güvenli demek daha mümkün. Zemin olarak İstanbul’un kuzeyi daha sağlam. Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber