İstanbul'da günübirlik pahalılık: 'Yaz tatili parası bırakıyoruz'
Son dönemde etkisini iyice gösteren hayat pahalılığı, İstanbul'a gezmeye gelen vatandaşların cebini yakıyor. Anadolu'dan günübirlik veya bir hafta için İstanbul'a gelen insanlar, ulaşım, barınma ve yeme-içme gibi masrafların 2-3 katına çıkmasından dert yanıyor.
16 milyonluk nüfusu, tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye'nin en fazla turist çeken şehirlerinin başında İstanbul geliyor. Yorucu trafiği, kalabalığına rağmen Anadolu'dan da insanlar sık sık gezip görmek için İstanbul'u tercih ediyor.
Ancak son dönemde hayat pahalılığı, ulaşım giderleri gibi sebeplerla İstanbul cep yakıyor. Pandemiden sonra artan otel ve günlük dairelerin kira fiyatları, otobüs veya uçak bileti ücretlerine bakılınca daha İstanbul'a gelmeden büyük bir masraf ortaya çıkıyor.
Peki çeşitli sebeplerle son bir ayda Anadolu'dan İstanbul'a gelen vatandaşlar için İstanbul'daki pahalılık ne durumda? İstanbul'un ziyaretçileri tüm detaylarıyla anlattı.
"10 METREKARE ODA..."
Galatasaray'ın Barcelona'yı konuk ettiği UEFA Avrupa Ligi maçını izlemek için Konya'dan İstanbul'a gelen Uğur Nazlı, sık sık İstanbul'a geldiğini belirterek, akaryakıt zamlarından sonra otobüs bileti fiyatlarındaki artışa çok şaşırdığını söylüyor. Daha önce 100 TL'ye Ankara'dan uçakla İstanbul'a geldiğini ifade eden Nazlı, "Şimdi otobüsle hafta sonu 270 TL'ye otobüs bileti aldım. Uçakla gelmeye kalksam 400-500 TL arasında değişiyor. Hızlı tren 130 TL ama yer bulman çok zor, biletler çok çabuk tükeniyor" dedi.
Daha önce İstanbul'a geldiğinde çok iyi otellerde kaldığını söyleyen Nazlı, Sultanahmet, Taksim gibi bölgelerde gayet uyguna oda kiralayabildiğini belirtiyor ve "En son pandemiden 1-2 hafta önce Taksim'de üç kişilik arkadaş grubuyla günübirlik ev tuttuk. Üç günlüğüne 500 TL verdik. Bu hafta sonu (13 Mart) ise maç için geldiğimde sadece bir gün için günübirlik evlere 500-600 TL fiyatlar çekildi. Zar zor bir oda bulduk. O odada da sadece tek kişilik yatak var. 10 metrekare bir oda..." diye konuştu.
"ULAŞIM VE YEME-İÇME BÜYÜK MASRAF"
Şehir içindeki ulaşımın da pahalılığına değinen Nazlı, "Sadece bir gün kaldım. Metrobüs, metro, vapur kullandım. 50 TL'nin üzerinde para yükledim kartıma. Üç kişi kahvaltı yaptık 200 TL'nin üzerinde para ödedik. Yeme-içme konusunda eskiden Etiler'de, Bebek'te yemek yerdim. Çok daha ucuzdu. Ünlü restoranlardan birine gitmiştim. 1.5 porsiyon karışık ızgaraya 80 TL ödemiştim! Şimdi nereden bulacaksın. Konya'da İstanbul kadar pahalı değil" ifadelerini kullandı.
Sadece bir günlük İstanbul masrafını yazan Nazlı, "Otobüs bileti geliş-gidiş 540 TL, maç bileti 600 TL, çok berbat bir günübirlik daire 300 TL, taksi + İstanbul'da ulaşım ücreti 200 TL'ye yakın. Yeme-içmeyi de katınca en az 2 bin TL. Eskiden maksimum bunlar 500-600 TL'ye patlardı. Ucuz yere gitmemize, ucuz yerlerde kalmamıza rağmen. Hava soğuktu gezmeye gidemedik, ona rağmen bu kadar para gitti" değerlendirmesinde bulundu.
'BATAKHANE GİBİ GÜNLÜK KİRALIK EVLER'
Bursa'dan iki günlüğüne 16 Mart Çarşamba günü İstanbul'a gelen Uğur Gençer Güler de, fiyatlardan oldukça şikayetçi:
"Neredeyse bir yaz tatili parası bırakıp gidiyorsun. İçi çok kötü olan bir kiralık eve 450 TL ödedik. Normal bir otelde kalmak istese insan, en az 700-800 TL öder otellere... İnanılır gibi değil bu pahalılık" dedi.
"Tam 1.5 sene önce kız arkadaşımla Taksim'de 5 yıldızlı otelde kaldım, o zaman 3 günlüğüne 600 TL ödemiştim" diyen Güler, şöyle devam etti:
"Şimdi batakhane gibi günlük kiralık evlere 500 TL istiyorlar. İki gün kaldım İstanbul'da ama çok pahalı, en kötü yerde yemek yesen en az 100 TL. Otobüs biletleri 150 TL'den az değil. Zorunlu olmadığı sürece bir daha gelmeyi düşünmüyorum. Bu kadar para verilir mi?"
"BU FİYATLARLA OTELDE KALAMAM"
Eskişehir'de oturan Serpil Ağtoprak ise geçen haftalarda trenle İstanbul'a geldi. Bilet fiyatlarının önceki dönemlere göre çok daha pahalı olduğunu belirten Ağtoprak, "Ne yazık ki bu fiyatlarda otelde kalamam, arkadaşımda kaldım. İstanbul'da ulaşım çok pahalı, özellikle Marmaray tarzı ulaşım araçlarının fiyatları çok yüksek. Bir de İstanbul'da bir yerden başka bir yere giderken birden fazla ulaşım aracı kullanmak ciddi anlamda maddi sıkıntı yaratıyor" diyor.
İstanbul'un her yönüyle pahalı bir şehir olduğunu aktaran Ağtoprak, "Yaşadığım şehir İstanbul'a göre çok olmasa da biraz daha uygun ve yaşanılabilir bir yer. İstanbul yeme-içme, gezme, kira konularında asgari ücret ile geçinen bir insan için fazlasıyla pahalı bir şehir" şeklinde konuştu.
Kaynak: Web Özel