İstanbul Trakya'yı yutuyor! Su kaynakları tükenmek üzere
İstanbul'u da besleyen Trakya barajlarında su seviyesi tehlikeli sınıra geldi. Kırklareli'nde su seviyesi yüzde 30'un altına inerken; Edirne ve Tekirdağ barajları da alarm veriyor. Kasım ayında beklenen yağışlar gelmezse, Trakya ve İstanbul'un içme suyu kaynaklarında kıtlığa bağlı kriz yaşanabilir.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde barajlardaki su seviyelerinde düşüş endişeye neden oluyor. Edirne'de sulama amaçlı kurulan barajlarda su seviyesi kritik düzeye gerilerken, Edirne'ye içme suyu sağlayan Kayalıköy Barajı'nda da su seviyesi yüzde 9'a geriledi. Yine Edirne’de sulama amaçlı kullanılan Sultanköy yüzde 34, Hamzadere barajları ise yüzde 45’e geriledi. Kırklareli’ndeki sulama amaçlı barajlarda da eksi seviyeler devam ederken kentte içme suyu amaçlı barajlardaki durum da alarm veriyor. DSİ 112. Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık ve yeterince yağış olmaması nedeniyle barajın su seviyesinin azaldığı belirtildi. Kentin içme suyunun da sağlandığı barajın doluluk oranı yüzde 30 olarak ölçüldü. Depolama hacmi 113 milyon 312 bin metreküp olan Kırklareli Barajı'nda 33 milyon 444 bin metreküp su bulunuyor. Su Politikaları Derneği Başkanı ve DSİ eski yöneticisi Dursun Yıldız, Haber Global Web Özel'e üç büyükşehirle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
ŞİDDETLİ KURAKLIK
Türkiye'nin 1 Ekim'de başlayan su yılına barajlardaki düşük doluluk oranlarıyla girdiğini belirten Dursun Yıldız şunları söyledi: "Bunda Eylül ayında yağışların Türkiye’nin Orta ve Batı bölgelerinde ve özellikle Büyük Menderes, Akarçay ve Batı Akdeniz havzalarında normalin altında gerçekleşmesi etkili oldu. Ekim ayında da bu bölgelerde yeterli yağışı alamadığımız görülüyor. Son 5 yıldaki yıllık Meteorolojik kuraklık haritalarına baktığımızda 2023 yılı hariç ülkemizin özellikle Trakya, Ege, Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun bir bölümünde bölgesel şiddetli ve çok şiddetli kuraklıkların yaşandığını görüyoruz."
İZMİR'DE KRİZ KAPIDA
Dursun Yıldız üç büyük şehirle ilgili şu verileri aktardı: "İstanbul’daki barajların ortalama toplam doluluk oranı yüzde 32 olarak görünüyor. Geçen yıl bu oran yüzde 19 civarındaydı. İstanbul’un barajlarının ortalama doluluk oranının yüzde 32 olması nedeniyle su güvenliğinin şimdilik büyük bir risk altında olmasa da, su güvenliği bundan sonraki yağışlara bağlı. Ankara’daki barajların toplam doluluk oranı yüzde 33 seviyesinde. Geçen yıl aynı tarihte bu oran yüzde 36 civarındaydı. Ancak İzmir’e su sağlayan barajların havzası son yıllarda süren kuraklık nedeniyle adeta kurumuş durumda. İzmir için ciddi su krizi kapıda."
YER ALTINDAN ÇEKECEKLER
Yıldız, uyarılarının devamında ise şunları söyledi: "Güzelhisar Barajı hariç diğer barajların tümünde aktif doluluk oranları geçen yılın aynı tarihine göre daha düşük durumda .Bunların arasında İzmir’in içme ve kullanma suyunun yaklaşık yüzde 45’ini sağlayan Tahtalı Barajında aktif doluluk yüzde 14,5 seviyesinde görünüyor. Bu oran geçen yıl yaklaşık iki katıydı. Doluluk oranları dikkate alındığında İstanbul ve Ankara’nın su güvenliği Kasım ayı ve kış yağışlarına bağlı. Ancak İzmir’deki barajların mevcut doluluk oranları kritik seviyede. İzmir’de meteorolojik kuraklığın devam etmesi halinde içme ve kullanma suyunun temini için yeraltı suyu takviyesine ihtiyaç duyulacak."
Kaynak: Web Özel