İstanbul'da toplu taşıma araçlarına koronavirüs denetimi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında sabah saatlerinde toplu taşıma araçları ve ticari taksilerdeki denetimleri sürüyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler sonrasında 1 Haziran itibariyle yeni normalleşme tedbirleri uygulanmaya başlanmıştı. Yeni kararla birlikte toplu taşıma araçlarına getirilen kapasitenin yüzde 50’si kadar yolcu taşıma zorunluluğu kaldırılmıştı. Artan vakalar sonrasında İstanbul genelinde denetimler gerçekleştirildi.
Sabah saatlerinde Beyoğlu Fındıklı Işıklar mevkiinde yapılan denetimlerde toplu taşıma araçları ekipler tarafından tek tek durduruldu. Araçlara yapılan denetimde evrak kontrolü ve sosyal mesafe kuralına uyulup uyulmadığına bakıldı.
Kontrol esnasında durdurulan bir minibüste trafik ekipleri tarafından şoförün ehliyet ruhsatının kontrolü yapıldığı sırada, ekipler içerideki yolcu sayısını kontrol etti.
'YENİ NORMAL' DENETİMİ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın talimatıyla İstanbul genelinde Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kara, deniz ve havadan “Yeni Normal” denetimleri yapılıyor. Kontrollü sosyal hayat için, toplu ulaşım araçları, halka açık mekan ve işletmelerde maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymayanlar hakkında yasal işlem yapılıyor.
Yeni normal denetimleri kapsamında Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına bağlı ekipler, akşam saatlerinde de boğazda bulunan hem ticari hem de şahsi ruhsatlı olan deniz araçlarında denetimlerde bulundu. Denetimler kapsamında düğün ve eğlence etkinliği yapan gruplar ekipler tarafından uyarıldı. 2 kişiye Hıfzıssıhha Kanunu'na muhalefet suçundan toplamda bin 800 TL idari para cezası kesildi. 99 şahsın kontrol edildiği uygulamada, 3 tekneye işlem yapıldı.
AYAKTA YOLCU ALMAK YASAK
İçişleri Bakanlığınca, şehir içi yolcu taşımacılığına ilişkin valiliklere genelge gönderilmiş, genelgeye göre, minibüs, dolmuş, halk otobüsü ve belediye otobüsleri gibi kent içi ulaşım araçlarına ayakta yolcu alınmayacağı, bu araçlarda karşılıklı dörtlü koltukların ikisinin kullanılmayacağı, yolcuların yüz yüze gelmeyecek şekilde çapraz oturacağı belirtilmişti.
Kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince idari para cezası verileceği ve bu kişiler hakkında aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddelerinden işlem yapılacağı yönünde uyarıda bulunulmuştu.