Marmara Denizi'nde 4.2'lik deprem

Saat 16:38'de Marmara Denizi'nde İstanbul genelinde de hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, 4.2 büyüklüğündeki deprem Marmara Ereğlisi açıklarında kaydedildi.

Son Güncelleme:

Marmara Denizi'nde deprem meydana geldi. AFAD, Marmara Ereğlisi açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği 6.83 km. olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.3 olarak açıkladı. 

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Saat 16.38 Marmara Denizi’nde Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıklarında 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem İstanbul'da da hissedilmiştir. Deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk şu ana kadar bildirilmemiştir" denildi. 

"BUNLAR BÜYÜK DEPREMİN ALIŞTIRMALARI"

Haber Global yayınına katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremle ilgili şunları söyledi:

Kuzey Marmara'da iki deprem bekliyoruz. Biri Küçükçekmece bir tanesi de Marmara Ereğlisi önü diye. Bu deprem 7 ile 7.2 arasında. Bir hafta önce de Şarköy'de oldu. Aynı kırık üzerinde Tekirdağ kolu üzerinde deprem olmaya başladı. Tekirdağ kolu Büyükçekmece'den başlıyor, buradan Kumburgaz'a oradan Silivri'ye geçiyor. Depremin olduğu yer Tekirdağ kolunun odak noktası. Buradan kırık devam ediyor, Uçmakdere'den Yayaköy'e gidiyor. Bu kez öyle bir izlenim veriyor ki Marmara'nın içinden devam edecek ve Gelibolu kesiminden kırılma yapacak. Bunlar büyük depremin alıştırmaları. Bizi izleyenler şunu merak ediyorlar, bunun arkasından büyük deprem olur mu? Hayır olmaz. Arkasından büyük deprem beklentisi içinde değilim. Bu depremi şöyle yorumlamak gerekiyor. Geçen hafta ben tatildeyken orada bir deprem oldu. Bu deprem bizim yorumlarımızı biraz değiştirdi diyebilirim. 1912'deki 7.4'lük deprem karadan geçmişti ve ortalığı toz duman etmişti. Yangın çıkmıştı depremde. Çok fazla zarar vermişti, insanlar göçmüştü. Tam da Balkan savaşlarından iki ay önce gerçekleşmişti. Bu depremle onu birlikte yorumladığımız zaman bende şöyle bir izlenim yaratıyor. Gelibolu'dan doğru Saros'a giriş yapacak. Gelecek deprem karadan geçmiş olsaydı yıkımı daha fazla olurdu. Bugün olan ve geçen hafta olan depremler denizden geçiş yaptığını hissettiğim için zararı daha az olacak. Bu uyarıcı depremleri göreceğiz, bunun arkasından ise ben büyük deprem beklemiyorum. 

"HERHANGİ BİR ZAMANDA BUNUN ÜZERİNDE BİR DEPREM OLACAK"

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Bilgiler giderek akıyor, daha doğru şeyler söyleme şansına zaman içinde sahip olacağız. Deprem 26 Eylül 2019 depremi ile aynı yerde. Kuzey Anadolu Fayı'nın kollara ayrılarak devam ettiği bölgeye karşılık geliyor. Bölge kritik bir bölge, önemli bir bölge deprem açısından. 17 Ağustos'tan sonra deprem beklentisini hepimiz biliyoruz. Bu da ya ana koldaki küçük bir kırılma ya da ana kola paralel küçük bir kırılma. Bu bakımdan biraz beklemek, depremi takip etmek gerekiyor. Herhangi bir zamanda bunun üzerinde bir büyük deprem olacak, bunun üzerinde bilimsel çalışmalar da onu gösteriyor. Önemli olan, gelecek depreme hazır olmak. Şarköy'de geçen hafta olan depremle bir ilgisi görülmüyor. 

"BU DEPREM OLASI DEPREM HAKKINDA BİR ŞEY SÖYLEMİYOR BİZE"

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış'ın açıklamaları şöyle:

Hiçbir zaman karada büyük bir deprem olmayacak. Alacağımız önlemler, depremde doğru davranışlar, ev/iş yerlerimizdeki basit uygulamalarla ölü sayısını azaltabiliriz. Bizim konuşmamız gereken depremin teknik bilgileri değil. Bu deprem olası bir deprem hakkında bir şey söylemiyor bize. Ben olsam hayatıma normal bir şekilde devam ederim. 

"MARMARA'DA DEPREM UYARISINI BİR KEZ DAHA GÖSTERİYOR"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen'in değerlendirmeleri şöyle:

Bu büyüklükteki deprem, geçen yıl 26 Eylül 2019'da 5.8 büyüklüğünde meydana gelmişti. Geçen yılki faya oldukça yakın noktada meydana gelen deprem. Bu deprem bize şunu söylüyor. Marmara'da deprem tehlikesi uyarısını bir kez daha hafif şiddette depremle gösteriyor. Öncü mü artçı mı tartışmalarını bırakın, riskleri azaltma çalışmalarına odaklanın diye uyarılarını bize küçük küçük yapıyor. Normal şartlarda bu uzaklıktaki depremlerin enerjisinin azalarak İstanbul'da hissedilmesi gerekiyor fakat çok sayıda insan tarafından hissedilmiş olmasının nedeni zayıf zeminli binalarda bulunanların hissetme oranı yüksek. Binalar da sağlam değilse hissedilmiş olabilir. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber